Λίγες ώρες πριν πάρει τη διερευνητική εντολή στα χέρια του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «κλείδωσε» την πρώτη συμμαχία του ενόψει του εκλογικού στίβου που θα κληθεί να τρέξει η Λαϊκή Ενότητα στις 20 όπως φαίνεται του ερχόμενου μήνα.
Η συνάντηση του επικεφαλής της νεοσυσταθείσας κοινοβουλευτικής ομάδας με τον επικεφαλής του Σχεδίου Β, Αλέκο Αλαβάνο ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για κοινή κάθοδο στα ψηφοδέλτια στις επικείμενες εκλογές, στο πλαίσιο του ευρύτερου αντιμνημονιακού μπλοκ με σαφές αριστερό πρόσημο που επιχειρούν να στήσουν οι διαφωνούντες που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Εκλογές εξπρές» που υπαγορεύονται από τον Σόϊμπλε, τη Μέρκελ, τον Ντάϊσελμπλουμ και τον Γιούνκερ, χαρακτήρισε την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση ο πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας » Π. Λαφαζάνης σε κοινές δηλώσεις με τον επικεφαλής του «Σχεδίου Β» Αλέκο Αλαβάνο, μετά την απογευματική συνάντησή τους.
Στις δηλώσεις ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν και αμφότεροι αναφέρθηκαν στους ισχυρούς πολιτικούς και αγωνιστικούς δεσμούς που τους δένουν εδώ και πολλά χρόνια.
Πρόσκληση για συνεργασία απηύθυναν οι δυο πολιτικοί και προς το ΚΚΕ. Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης διευκρίνισε ότι «εμείς δεν θεωρούμε αντίπαλό μας το ΚΚΕ. Δεν θεωρούμε αντίπαλό μας καμία αριστερή, προοδευτική, αντιμνημονιακή δύναμη. Θέλουμε αντιθέτως να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο, κοινό μέτωπο με όλες αυτές τις δυνάμεις».
Συγχρόνως, ο κ. Λαφαζάνης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεργασθεί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι γιατί έχει ψηφίσει μαζί τους το 3ο σκληρότατο μνημόνιο της λιτότητας και της υποτέλειας».
Αναφερόμενος ειδικά στα σημερινά επεισόδια στις Σκουριές, καταλόγισε στην κυβέρνηση αυταρχισμό και τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να επιτίθεται η αστυνομία σε διαδηλωτές που έχουν 100% δίκιο και κάνουν ειρηνική πορεία. Αυτού του είδους οι αυταρχισμοί, η αστυνομοκρατία, θυμίζουν άλλες εποχές. Και λυπάμαι πάρα πολύ να χρησιμοποιεί και αυτή η κυβέρνηση Τσίπρα τις ίδιες αυταρχικές μεθόδους».
Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι «εμείς, η αντιπροσωπεία του Σχεδίου Β μπορούμε να μεταφέρουμε στα μέλη καταρχήν τη συμφωνία μας και πιστεύω ότι θα εγκριθεί συντριπτικά».
Χαρακτήρισε «κοινοβούλιο της ντροπής» την ελληνική Βουλή «που έφθασε στην ακραία ταπείνωση της περασμένης εβδομάδας με τη σημερινή κυβέρνηση», δηλώνοντας στη συνέχεια ευτυχής που μέσα στη Βουλή «υπάρχει πλέον μια εστία εντιμότητας» που αποτελεί η «Λαϊκή Ενότητα».
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Λαφαζάνη εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί πλέον «να αναζωογονηθεί η φλόγα της επαναστατικής δημιουργίας που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ». Απώτερος στόχος , όπως είπε, είναι «να αποδεσμευθούμε και να απελευθερώσουμε τη χώρα από όλους τους περιορισμούς που επιβάλλει το ευρώ και οι δανειστές».
Εντείνονται οι διεργασίες για συμμαχίες στη Λαϊκή Ενότητα
Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της Λαϊκής Ενότητας επιχειρείται να εκμεταλλευθούν τον πολιτικό χρόνο των ερχόμενων τριών ημερών που τους δίνεται από το Σύνταγμα στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, για να διευρύνουν τις συνεργασίες τους, βάσει των οποίων θα οδηγηθούν στις κάλπες. Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης φυσικά είναι ουτοπικό, ωστόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναμένεται να εξαντλήσει το τριήμερο για να προετοιμαστεί καλύτερα το νεοσύστατο κόμμα για τις κάλπες.
Από τη Λαϊκή Ενότητα συνεχίζουν να ρίχνουν γέφυρες προς τον Περισσό, με το ΚΚΕ να απορρίπτει κατηγορηματικά ωστόσο το ενδεχόμενο προεκλογικής αλλά και μετεκλογικής σύμπραξης με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, εξαπολύοντας μάλιστα σφοδρές επιθέσεις εναντίον του. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος απέκλεισε τη συμμετοχή του κόμματος στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κόβοντας κάθε ενδεχόμενο για δίαυλο επικοινωνίας με τη Λαϊκή Ενότητα και συνάμα χαρακτήρισε τον νέο πολιτικό φορές που προέκυψε από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ «σίκουελ» το οποίο είναι χειρότερο από τις πρώτες ταινίες.
Στο πλαίσιο αυτό στελέχη της Λαϊκής Ενότητας εντατικοποιούν τις επαφές τους με το ΕΠΑΜ και την πολιτική κίνηση του Θεόδωρου Κατσανέβα «Δραχμή», καθώς και με κοινωνικούς εταίρους και συλλογικότητες που είχαν βρει πολιτική στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά εκτιμούν ότι πλέον δεν μπορεί να τις εκφράσει καθώς έχει απολέσει το αντιμνημονιακό του πρόσημο.
Το ίδιο επιχειρείται και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την οποία συνεχίζονται οι επαφές για κοινή κάθοδο στις επικείμενες εκλογές. Ωστόσο, ο ενδεχόμενος αντιμνημονιακός «γάμος» έχει προκαλέσει και σημαντικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος της εξωκοινοβουλετικής Αριστεράς, γεγονός που καθυστερεί τις όποιες εξελίξεις.
Τέλος, όταν ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής αναμένεται να επισημοποιηθεί και η ένταξη της νυν Προέδρου της, Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Λαϊκή Ενότητα, καθώς παραμένει ανένταχτη λόγω του θεσμικού της ρόλου. Ωστόσο, ενδεικτικό των προθέσεών της είναι ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της, όπως οι Μακρή, Σταθάς, Διαμαντόπουλος και άλλοι έχουν ήδη ενταχθεί στο νέο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.