«Η χθεσινή ψήφος δεν είναι εμπιστοσύνης, είναι ανοχής», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην 6η Συνεδρίαση της Επιτροπής του Κόμματος για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για «πρωτοφανή κρίση» στη χώρα, τόνισε τα προβλήματα χρέους, ύφεσης, ανεργίας, ενώ αναφέρθηκε και σε «κοινωνική κατάρρευση».
Μάλιστα, σχετικά με το δημοψήφισμα και την αναθεώρηση του Συντάγματος, αναφέρθηκε σε «παιχνίδι με τους θεσμούς», το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο» και είπε ότι «οδηγεί σε απαξίωση και ευτελισμό του ίδιου του Συντάγματος και του θεσμού του δημοψηφίσματος».
Αναλυτικά τόνισε:
«Η σημερινή έκτη συνεδρίαση της Επιτροπής μας, γίνεται σε χρόνο που η χώρα γνωρίζει μια πρωτοφανή κρίση.
Μια κρίση, που είναι αποτέλεσμα της αδύναμης και λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και που καθημερινά η χώρα μας βυθίζεται, όλο και περισσότερο στο χρέος, την ύφεση, την ανεργία, την κοινωνική κατάρρευση. Μια πολιτική της προσχηματικής αναζήτησης συναίνεσης.
Κι ενώ άμεσα ανταποκριθήκαμε, βάζοντας πλάτη για τη χώρα, όπως ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε, η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έκανε πίσω. Και έτσι, οδηγήθηκε η χώρα στην απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας.
Γιατί η χθεσινή ψήφος δεν είναι εμπιστοσύνης είναι ανοχής, είναι μια εσωτερική υπόθεσή τους. Την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και του λαού την έχουν πλέον απολέσει.
Στον κατήφορο, που έχουν οδηγήσει τα πράγματα, εξακολουθούν να επιδίδονται σε πειραματισμούς με το Σύνταγμα και τη λαϊκή κυριαρχία.
Από βήματος της Βουλής, για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Παπανδρέου, προανήγγειλε αλλαγές στο Σύνταγμα, μέσα από τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Από καθαρά θεσμική άποψη, όπως οι διατάξεις για την Αναθεώρηση, ορίζουν, πρέπει να παρέλθουν πέντε χρόνια από την τελευταία Αναθεώρηση(Α.110 Σ.), προκειμένου η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μετά τον Ιούνιο του 2013.
Αλλά και οι Συνταγματικές ρυθμίσεις για το δημοψήφισμα (αρ.44, παρ.2 του Συντάγματος) είναι σαφείς.
Δημοψήφισμα διενεργείται με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατόπιν πρότασης του υπουργικού Συμβουλίου και έγκρισης της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών μόνο για κρίσιμα εθνικά θέματα ή κατόπιν πρότασης των δύο πέμπτων της Ολομελείας της Βουλής και έγκρισης με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών, για ψηφισμένα νομοσχέδια που αφορούν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, πλην των δημοσιονομικών.
Ποιες λοιπόν διατάξεις του Συντάγματος προτίθεται να αλλάξει με δημοψήφισμα ο κ. Παπανδρέου και που προβλέπεται τέτοια διαδικασία;
Το παιχνίδι με τους θεσμούς είναι επικίνδυνο και οδηγεί σε απαξίωση και ευτελισμό του ίδιου του Συντάγματος και του θεσμού του δημοψηφίσματος.
Ο ίδιος ο σημερινός Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μόλις πριν από λίγες ημέρες, είχε δηλώσει, ότι «Δεν νοείται δημοψήφισμα με απλουστευτικό παραπειστικό ή αυτονόητο ερώτημα, που λειτουργεί μόνο ως υποκατάστατο των εκλογών και ως μηχανισμός έμμεσης άντλησης νομιμοποίησης». Δηλαδή, υπονοεί κάτι που διχάζει και αποπροσανατολίζει τους πολίτες.
Να θυμίσουμε ότι σε σκοτεινές εποχές, επιχειρήθηκε να εξωραϊσθούν με προκάλυμμα νομιμότητας ανελεύθερα καθεστώτα.
Δεν συγκρίνω, ούτε και το υπαινίσσομαι, αλλά προσοχή στους συνειρμούς, όταν χρησιμοποιείται το δημοψήφισμα για πολιτική και κομματική επιβίωση.
Το Σύνταγμα είναι ο φάρος της Πολιτειακής σταθερότητας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει εύκολη λύση σε προσωπικά πολιτικά αδιέξοδα.
Αλλά και για την Επιτροπή Σοφών, έκανε λόγο ο κ. Παπανδρέου, που θα επεξεργαστούν τις όλες διαδικασίες. Ο Πρωθυπουργός, με τις εξαγγελίες του όμως, φαίνεται να προκαταλαμβάνει το έργο και τις προτάσεις της.
Ως Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε με σταθερότητα, υπευθυνότητα και πρόγραμμα τα έργο μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Είμαστε οι πρώτοι που προχωρήσαμε στη σύσταση της Επιτροπής μας για το Σύνταγμα και έχουμε ήδη συζητήσει συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως έχουμε αποφασίσει στο πλαίσιο των προηγούμενων συνεδριάσεών μας, θα οργανώσουμε εκδήλωση, στην οποία ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Αντώνης Σαμαράς, θα παρουσιάσει τις θεματικές που προτείνουμε να αναθεωρηθούν και τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθούμε.
Η σπουδαιότητα των εργασιών της Επιτροπής μας αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο, με την κρισιμότητα των καιρών.
Η Αναθεώρηση είναι μια κορυφαία στιγμή του πολιτειακού μας βίου.
Ας είναι η ευκαιρία της πραγματικής συναίνεσης, που θα κατευθύνει τις μοίρες μας και την πορεία μας, ως χώρας και ως κοινωνίας».