«Έχουμε το ίδιο πάθος για να πετύχουμε, όπως πριν έξι μήνες», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του απερχόμενου αναπληρωτή Γιώργου Κατρούγκαλου στο νέο αναπληρωτή, με αρμοδιότητα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, Χριστόφορο Βερναρδάκη και την παρουσίαση του νέου υφυπουργού, με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς Παύλου Πολάκη.
Με την αναφορά του κ. Βούτση, συμφώνησε όλη η πολιτική ηγεσία του υπερυπουργείου, ενώ διευκρίνισαν ότι θα πετύχουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του πολίτη, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην κρατική μηχανή, όπως υποστήριξαν.
Μάλιστα, ο κ. Βερναρδάκης, τόνισε ότι «αυτό το τεράστιο κεφάλαιο, που είναι το έμψυχο υλικό του δημοσίου, πρέπει να αξιοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς παραμένει αναξιοποίητο λόγω γραφειοκρατίας, πελατειακών σχέσεων και ανορθολογικού σχεδιασμού». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι ως γ.γ. Συντονισμού Κυβέρνησης έλαβε, για τη στελέχωση της γραμματείας, 600 βιογραφικά που θα μπορούσαν να στελεχώσουν και τη NASA.
Προηγουμένως, ο κ. Κατρούγκαλος είχε αποκαλύψει ότι ήταν δική του πρόταση προς τον πρωθυπουργό να τον αντικαταστήσει ο κ. Βερναρδάκης, ως ο καταλληλότερος γι΄αυτή τη θέση, ενώ ο ίδιος ο νέος αναπληρωτής υπουργός είπε ότι τελικώς δέχθηκε την πρόταση με σκεπτικό «την Αριστερά της αλληλεγγύης».
Πάνω στην ίδια λογική, ο κ. Βούτσης, δίνοντας και πολιτικό στίγμα, επισήμανε ότι «θα ήταν εύκολο να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας, αλλά προτιμήσαμε να σταθούμε όρθιοι δίπλα στον ελληνικό λαό». Συμπλήρωσε δε ότι «είμαστε περήφανοι που επαναπροσλήφθηκαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι στο δημόσιο, που είχαν μπει στο θυσιαστήριο», ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν θα απολυθεί κανένας στο δημόσιο».
Επίσης, ο κ. Βούτσης ανέδειξε το έμψυχο δυναμικό του δημοσίου, λέγοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι απέδειξαν ότι είναι λειτουργοί, καθώς αντιμετώπισαν με σθένος και το πρόβλημα των κλειστών τραπεζών και τις 76 εστίες φωτιάς που ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνέχισαν να λειτουργούν και τα νοσοκομεία κανονικά με το μισό προϋπολογισμό τους, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρα.
Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της διαφθοράς, που αποτελεί, όπως είπε, πάνδημο αίτημα, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο και να τιμωρηθούν αυτοί που φυγάδευσαν στο εξωτερικό μαύρο και δημόσιο χρήμα και ανέφερε ως παράδειγμα τα χρήματα που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, τις προμήθειες του δημοσίου και ειδικά στην υγεία, καθώς και το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για Αριστερή πολιτική, με τη στήριξη του ελληνικού λαού και ειδικά του 62% στο δημοψήφισμα, ενώ έκανε και έναν συνοπτικό απολογισμό με τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στη Βουλή, για την αποκατάσταση των αδικιών αλλά και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τον εκδημοκρατισμό στη δημόσια διοίκηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και την αξιολόγηση στο δημόσιο, με τη συμμετοχή της κοινωνίας και των εργαζόμενων.