Έντονοι διαξιφισμοί, με απειλές περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη και περί συστάσεως Εξεταστικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική δαπάνη, κυριάρχησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, προκειμένου να μην εισαχθεί στην Ολομέλεια, χωρίς συζήτηση, η τροπολογία για την λίστα φαρμάκων.

Σε έντονο ύφος (από το οποίο κράτησε αποστάσεις ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος) ο εισηγητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, επιτέθηκε φραστικά κατά του υπουργού Υγείας για την καθυστέρηση κατάστρωσης της λίστας, αλλά και τη διαδικασία εισαγωγής της, υπό μορφήν τροπολογίας, διακρίνοντας «υποχώρηση στις αξιώσεις των αλλοδαπών φαρμακοβιομηχάνων». Ο κ. Σαλμάς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ στην αρχή έδειξε πως επιθυμούσε τη νομοθέτηση της λίστας, τώρα αλλάζει, για τρίτη φορά, τα κριτήρια εισαγωγής των σκευασμάτων, «κερδίζοντας χρόνο και πιστεύοντας ότι θα αποχωρήσει ο υπουργός και δεν θα ενοχλήσει τη φαρμακοβιομηχανία».

«Εγώ μπορεί να αποσυρθώ. Η τροπολογία, όμως, αυτή δεν γίνεται να αποσυρθεί», απάντησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Διευκρίνισε πως η οδός της τροπολογίας εξασφαλίζει στη λίστα φαρμάκων άμεση εφαρμογή, με υπολογιζόμενη εξοικονόμηση, για τα ασφαλιστικά ταμεία, ποσού που αγγίζει τα 620 εκατ. ευρώ.

«Η λίστα δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, γιατί καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια μείωσης των τιμών αναφοράς», διευκρίνισε αργότερα, ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, και πρόσθεσε: «Γιατί δεν έχει νόημα να κάνεις λίστα με υψηλές τιμές αναφοράς. Πετύχαμε μεγάλες μειώσεις».

«Σε περίπτωση που ψηφιστεί η τροπολογία και τα οικονομικά οφέλη των ταμείων είναι λιγότερα από αυτά που θα προέκυπταν από την εφαρμογή των μέχρι σήμερα ισχυόντων, τότε τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη (…). Δίνετε έμφαση στην τιμολόγηση και γελοιοποιείστε, όταν έρχονται οι εμπλεκόμενοι και συνομιλούν στο υπουργείο με κάποιον κ. Μανία, που έχει μικρή εταιρεία και βγάζει τις τιμές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της ΝΔ.

«Όποιος ευθύνεται για τον παροξυσμό της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν δικαιούται να μας κάνει και τον έξυπνο», απάντησε ο υπουργός Υγείας, εγκαλώντας τον Μάριο Σαλμά πως «η ουσία της επιχειρηματολογίας του περί της εσπευσμένης κατάθεσης τροπολογίας, είναι να διατηρηθούν για κάποιους μήνες ακόμη τα υπερκέρδη των όσων παράγουν και διανέμουν φάρμακο στην Ελλάδα».

«Ας δούμε και το ενδεχόμενο προανακριτικής Επιτροπής για την περίοδο 2004-2011. Να δούμε τι έχει γίνει αυτό τον καιρό», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, για να αποκριθεί αργότερα ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος: «Εμείς είμαστε εδώ, να δούμε και το 2000 και το 2004. Να ξέρετε, όμως, πως το υπουργείο Υγείας δεν έχει σχέση με την κοστολόγηση των φαρμάκων. Αλλού ήσαν τα κέντρα», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

Για «ανούσιο δικομματικό καυγά» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, διακρίνοντας ως μοναδικό στόχο και των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, τη «δραστική μείωση της κρατικής, ασφαλιστικής και εργοδοτικής δαπάνης, σε βάρος αυτών που πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσω της λίστας».

«Το ΠΑΣΟΚ το 2004, έφτιαξε την λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, έβγαλε εκατοντάδες φάρμακα έξω από τη λίστα και έπρεπε να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Η ΝΔ κατήργησε τη λίστα, αλλά όχι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα – και τώρα το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα μη συνταγογραφούμενα, τα οποία ξεπερνούν πλέον τα 1000, με αυθαίρετο τρόπο», συμπλήρωσε ο κος Χαραλάμπους.

«Βαρεθήκαμε, ο ένας να κατηγορεί τον άλλον και να βγαίνουμε έξω να μας πυροβολεί ο ελληνικός λαός», τόνισε η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπανδρέου, υποστηρίζοντας πως το υπουργείο θα έπρεπε να περιμένει λίγες μέρες να συζητηθεί η τροπολογία στην υπό σύσταση υποεπιτροπή της Βουλής για το Φάρμακο.

Η κ. Παπανδρέου σύστησε στον Μάριο Σαλμά να κάνει «λίγη αυτοκριτική», καθώς «επί των ημερών σας εκτοξεύτηκαν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν ξέραμε τι φάρμακα γράφουμε».

Κατά της συζήτησης των ρυθμίσεων «με διαδικασίες fast track» τάχθηκε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Δεν θέλουμε επ’ ουδενί να βάλουμε φρένο στον εξορθολογισμό και στην μείωση των δαπανών, αλλά όχι στην λογική του Μνημονίου. Στον ένα χρόνο διακυβέρνησης, το 12μηνο αυτό, υπάρχει η Μαύρη Βίβλος για το τι κάνατε. Ακούμε με ενδιαφέρον αυτά που λέτε και οι δύο όταν κινείστε αντιπολιτευτικά, αλλά υπάρχουν περικοπές που χαντακώνουν το σύστημα, ελλείψεις σε εξοπλισμό, ακριβά φάρμακα, συνέχιση του πάρτυ στις προμήθειες», ανέφερε ο κ. Κριτσωτάκης.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος, σε αντίθεση με τον εισηγητή του κόμματος, υποβάθμισε την σημασία της λίστας, λέγοντας πως το κόμμα του προέβη σε κατάργησή της, επειδή δεν προσέφερε τίποτα. Και σήμερα – υποστήριξε – τα ταμεία δεν θα κερδίσουν τίποτα.

«Ελάσσονα αποτελέσματα θα έχουμε, αλλά την παλεύουμε», αποκρίθηκε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γιαννόπουλος παρατήρησε πως οι μέχρι στιγμής μειώσεις στην φαρμακευτική δαπάνη που έχει πετύχει το υπουργείο Υγείας, οφείλονται σε μείωση των τιμών, αλλά όχι στον συνταγογραφούμενο όγκο φαρμάκων. Στην πράξη, «θα υπάρξει μείωση της οικονομικής ύλης από φορολογία λόγω των μειωμένων τιμών. Και αν δεν δώσετε και μια μικρή αύξηση στις τιμές των χαμηλοτέρων φαρμάκων, θα σας τα καταργήσουν και θα σας κάνουν εισαγωγές από το εξωτερικό, με 15πλάσια τιμή», προειδοποίησε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Μέσω βιβλιαρίων αλλοδαπών και απόρων, στέλνονται συνεχώς φάρμακα προς την Αλβανία και άλλες χώρες. Πρόκειται για σημαντική διαρροή. Επιβάρυνση υπάρχει επίσης για τα ταμεία και από τις παρενέργειες των φαρμάκων», παρατήρησε ο Γιώργος Βαγιωνάς (ΝΔ).

«Δεν ξεκινάμε από την πρόληψη. Υπάρχει υπερκατανάλωση φαρμάκων στον τόπο μας, δύο έως τρεις φορές περισσότερο απ’ τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, ενώ επίσης πάρα πολλές απ’ τις ασθένειες έχουν ψυχογενές υπόστρωμα, το οποίο δεν αντιμετωπίζουμε», παρατήρησε ο Θ. Λεβέντης (ανεξάρτητος, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς»).

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουπλής, διαμαρτυρήθηκε, μεταξύ άλλων, για το ότι «η Επιτροπή Τιμολόγησης του υπουργείου Ανάπτυξης είχε 5 χρόνια να διαμορφώσει τιμές για τα αντίγραφα και όσες φορές είπαμε να γίνει ‘πόθεν έσχες’ για τους κυρίους αυτούς, δεν έχει γίνει τίποτα. Ζητείστε την συνταγογράφηση του κάθε γιατρού στις κλινικές για να δούμε τι γίνεται. Γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν 40% περισσότερο το φάρμακο και δεν τολμούμε εμείς να συγκρουστούμε μ’ αυτά τα κυκλώματα;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής.