Πεπεισμένος ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πετύχει την απαιτούμενη συναίνεση ώστε η όποια συμφωνία με τους δανειστές να εγκριθεί.

Επ’ αυτού ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψε να συγκρίνει το νυν υπάρχον πολιτικό κλίμα με εκείνο που αντιμετώπισε ο ίδιος όταν προσπαθούσε, «μόνος» όπως είπε, να προωθήσει τις επιταγές του μνημονίου. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας έχει σήμερα απέναντί του ένα «ποίμνιο» από όλο το πολιτικό φάσμα, το οποίο κατευθύνεται ελεγχόμενα προς την συναίνεση.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κούρεμα χρέους, κάνοντας λόγο για ανάγκη η κυβέρνηση να σηκώσει το πρόβλημα του χρέους από τις πλάτες του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, το οποίο όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «θα κατανείμει τα βάρη σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια».

Αναφερόμενος στο καυτό θέμα του Ασφαλιστικού, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί βιώσιμο.

«Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη κάναμε τα πράγματα ανάποδα: Ενώ η Αμερική φαίνεται ότι εξέρχεται πολύ καλά από τις συμπληγάδες της ύφεσης, εμείς έχουμε περιοριστικές συνθήκες λιτότητας. Η Αμερική εισήλθε σε φάση ποσοτικής χαλάρωσης από το 2008-9, εμείς μόλις αρχίζουμε να βλέπουμε την ποσοτική χαλάρωση, το 2015. Συνεπώς, στην Ευρώπη η διαδικασία είναι αργή» πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην κρίση στην Ευρωζώνη, ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι πρέπει να επιτευχθεί περαιτέρω τραπεζική και πολιτική ενοποίηση ώστε να υπάρχει κοινό δημοσιονομικό υπόβαθρο για τα κράτη μέλη.