Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το νέο μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα 22 δισ. ευρώ για την τριετία 2012- 2015.

Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το χρέος θα ελεγχθεί και αυτό θα γίνει με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.

«Πάντως», όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι εύκολο να στραβοπατήσει κανείς, αλλά αυτό δεν θα συμβεί όσο ακολουθούμε την πολιτική που έχουμε σχεδιάσει».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια, εφόσον αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία.

Επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και επίσης παρέσχε εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί, συντάξεις και φόροι.