Με κύριο θέμα τη διαμόρφωση μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης για την Ευρώπη του αύριο» συνεδριάζουν αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα οι ηγέτες των κομμάτων -μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η συζήτηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα αναπτυχθεί με βάση τους εξής τέσσερις άξονες:

(α) Προοδευτικές απαντήσεις στην κρίση: θα συζητηθούν οι προσπάθειες του ΕΣΚ για την προώθηση μιας νέας αρχιτεκτονικής για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης όπου ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση θα συνδεθούν με αναπτυξιακές πολιτικές που βοηθούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση καινοτόμων εργαλείων χρηματοδότησης όπως είναι το Ευρωομόλογο και ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

(β) Πολιτική στρατηγική: προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές είναι η βελτίωση του συντονισμού τους σε σχέση με τις κοινές πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνάντηση θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης του συντονισμού και της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο δράσης προς αυτή την κατεύθυνση.

(γ) Το όραμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις Προοδευτικές Κοινωνίες στον 21ο αιώνα: στο πλαίσιο της θεματικής αυτής θα συζητηθούν νέες πολιτικές προτάσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για τη δημιουργία μιας προοδευτικής Ευρώπης των πολιτών. Παράλληλα, θα δοθούν οι κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση του ανανεωμένου Κειμένου Αρχών του ΕΣΚ που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο του ΕΣΚ στο τέλος του χρόνου.

(δ) Πρότυπα Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης: θα συζητηθούν καινοτόμες πολιτικές που επιτρέπουν την προώθηση ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.