«Ο πρωτογενής τομέας είναι μια εθνική υπόθεση, δεν αφορά ούτε μια κυβέρνηση ούτε έναν υπουργό», υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο «10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών», χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη» την περίοδο που διανύει ο πρωτογενής τομέας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των ανακατατάξεων που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σχολιάζοντας τους δασμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως «υπάρχει πεδίο προβληματισμού» όμως είναι μια καλή ευκαιρία να «γίνει επαναπροσέγγιση του πρωτογενούς τομέα. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση» προσθέτοντας ότι «έχουμε περιθώριο να συζητήσουμε εξαίρεση κάποιων προϊόντων από τους δασμούς, όπως είναι οι βρώσιμες ελιές, το ελαιόλαδο, η φέτα κ.ά».
«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε, «δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για διατροφική επάρκεια, να δίνονται τεράστια ποσά μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να μην υπάρχει ένα σχέδιο που να προσδιορίζει στόχους, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα».
Εξέφρασε την άποψη ότι «μπορούμε να αναδιατάξουμε το δικό μας εξαγωγικό μοντέλο» υπογραμμίζοντας πως μπορούμε να κοιτάξουμε σε νέες αγορές όπως η Ινδία και οι αραβικές χώρες, «μέρη όπου προσφέρονται για την εξαγωγική ελληνικών προϊόντων» συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται πάντα να προσπαθούμε να επαπροσδιορίζουμε στόχους».
Μιλώντας για τις ζημιές από τον παγετό που έπληξε προ 15 ημερών περιοχές στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, τόνισε ότι «χρειάζεται πρώτα να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις. Έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους αγρότες, και αυτό είναι κάτι που το αποδεικνύει η πραγματικότητα. Στα μεγάλα καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, “Daniel”, “Ιανός”, στις φωτιές κλπ, η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους παραγωγούς» προσθέτοντας ότι «ο ΕΛΓΑ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δώσει πάνω από 1,65 δισ. ευρώ όταν οι εισφορές προς τον ΕΛΓΑ δεν ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ».
Υπογράμμισε ότι έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη σύσταση εντός χρηματοδοτικού εργαλείου, εκτός ΚΑΠ, μέσω του οποίου θα αντιμετωπίζονται οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στο μέλλον.
Δήλωσε ότι λόγω ζωονόσων «υπάρχουν προβλήματα» στον Έβρο, μιας και λόγω του Πάσχα υπάρχει η ανάγκη για μετακίνηση ζώων για σφαγές για να διατεθούν στην εγχώρια αγορά. «Το πρόβλημα εντοπίζεται ότι είχαμε ελάχιστα κρούσματα ευλογιάς τόσο στο Ροδόπη όσο και στην Καβάλα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε την άδεια μετακίνησης αυτών των ζώων» είπε, τονίζοντας ότι η λύση θα δοθεί από τα δύο μεγάλα σφαγεία που υπάρχουν στην περιοχή, όπου θα γίνει «η σφαγή των ζώων που είναι για να διατεθούν στη αγορά στα τοπικά σφαγεία και να μετακινηθούν σαν σφάγια».
Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές που θα περιμένουν οι αγρότες μέχρι το Πάσχα, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι θα καταβληθεί η υπόλοιπη συνδεδεμένη ενίσχυση, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι μέσα σε ένα μήνα θα ανοίξει και η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, «πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά».
Τόνισε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από «τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δημιουργία συνθηκών διαφάνειας και δικαιοσύνης στην κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούν να το δουν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σαν μια πραγματικότητα στη δική τους ζωή».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, «το παραγωγικό μοντέλο της χώρας χρειάζεται αναθεώρηση. Οι αγρότες μπορούν να δουν ποια προϊόντα έχουν μεγαλύτερη υπεραξία και ποια διαθέτονται πιο εύκολα. Δεν είναι μια εύκολη προσέγγιση. Είμαστε μπροστά στο να βρούμε καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στην κλιματική κρίση, αλλά παράλληλα δημιουργούν υπεραξία».
Σχολιάζοντας κατά πόσο το αγροτικό επάγγελμα είναι ελκυστικό για τους νέους, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πολύς νέος κόσμος που θέλει να ενταχθεί στο γεωργικό επάγγελμα» λέγοντας πως αυτό συνδέεται με το «δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα» αλλά και με την εγκατάλειψη των χωριών και της περιφέρειας.
Τέλος, μιλώντας για τις συζητήσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε: «Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει πολιτική η ΕΕ και ότι θα περιορίσει τους πόρους. Αναμένεται να υπάρχει μια συνολική αναδιάταξη» κι πρόσθεσε ότι πρέπει «να έχουμε σχέδιο για να παραμείνει ο πρωτογενής τομέας ανθεκτικός. Είναι μια δύσκολη περίοδος με προκλήσεις. Πρέπει να σταθούμε με γενναιότητα, με αποφάσεις, που θα μας δώσει επισιτιστική επάρκεια και συνοχή».