Η υπόθεση των Τεμπών τόσο στο σκέλος των συγκεντρώσεων της Παρασκευής και της αντίδρασης της αστυνομίας αλλά και στο πολιτικό σκέλος κυριάρχησαν στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Αναφορικά με το τι έχει κάνει η κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι «ο στόχος μας είναι κάθε μέρα να εργαζόμαστε ώστε και ο σιδηρόδρομος και οι μεταφορές να είναι ασφαλείς».
Ερωτηθείς αν θα κλείσει ο σιδηρόδρομος τόνισε: «Το γεγονός ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση ήταν αρνητικό. Αλλά και χωρίς την 717 υπήρχαν πρωτόκολλα ασφαλείας. Με αυτή τη λογική πρέπει μέχρι να παραδοθεί η Πατρών – Πύργου να μην λειτουργεί. Ο πρωθυπουργός εννοεί ότι με αυτά που γίνονται το 2027 ο σιδηρόδρομος θα είναι πολύ πιο ασφαλής. Εγώ δεν είμαι εγγυητής. Εργάζομαι για μια κυβέρνηση ώστε όλα να γίνουν πιο γρήγορα και να είναι πιο ασφαλής ο σιδηρόδρομος. Δεν ξέρω αν πρέπει να κλείσει ο σιδηρόδρομος και αν έχει πέσει τέτοια πρόταση στο τραπέζι. Αν τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας δεν υπάρχει κίνδυνος και θα γίνουν ακόμα καλύτερα. Υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έγιναν όλα νωρίτερα».
«Ήταν δολοφονικές επιθέσεις αυτές που έγιναν»
«Σε καμία περίπτωση δεν έδρασε η αστυνομία για να διαλυθούν οι συγκεντρώσεις», είπε απαντώντας σε ερώτηση του Newsbeast ο Παύλος Μαρινάκης.
Και συνέχισε: «Αντέδρασε σε πρωτοφανούς επικινδυνότητας επιθέσεις μικρής και νοσηρής μειοψηφίας διαδηλωτών που ήθελαν να μετατρέψουν τις συγκεντρώσεις σε μπάχαλο. Όποιος αυτή την ευθύνη της διάλυσης που δεν τους βγήκε χάρη στον επαγγελματισμό της αστυνομίας την μεταθέτουν στην ΕΛΑΣ ξεπλένουν τους παραβατικούς. Βρέθηκαν και εμπρηστικοί μηχανισμοί που σημαίνει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Δέχθηκαν επίθεση οι αστυνομικοί και έκαναν μια στάθμιση. Να προστατεύσουν το πλήθος εκείνους που διαδήλωναν για δικαιοσύνη και αυτό ήταν δύσκολο και στη συνέχεια να αποκρούσουν αυτές τις επιθέσεις και έκαναν 77 συλλήψεις και 220 προσαγωγές. Αν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικών αυτό ισχύει κάθε φορά που μπορεί να υπερέβησαν τα όρια των καθηκόντων τους. Είδαμε φωτογραφίες από άλλα χρόνια και εποχές. Αν υπάρχουν καταγγελίες είναι υποχρέωση των αρχών να τις εξετάσουν. Το να κάνουμε το μαύρο άσπρο και σε μια τόσο πρωτοφανή επίθεση να έχουμε λίγους και ελαφρύς τραυματισμούς συμπολιτών μας οφείλεται στην ψυχραιμία της αστυνομίας. Η αστυνομία έκανε υποδειγματικά και με επαγγελματισμό την δουλειά τους. Αν κάποιοι μεμονωμένα δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους τότε να τους επιρριφθούν ευθύνες».
Σε άλλο σημείο είπε: «Η αστυνομία τι πρέπει να κάνει; Να βλέπει κάποιους να σπάνε και να καίνε; Όλα αυτά τα πληρώνουμε όλοι με τους φόρους μας. Όλα αυτά δεν τα πληρώνουν άλλοι πέραν των πολιτών. Δουλειά τους είναι να αποκρούουν τις επιθέσεις. Πρώτη δουλειά της αστυνομίας είναι να προστατεύσει το πλήθος. Στόχος τους είναι να υπάρξει «ατύχημα». Δεν τους βγήκε δεν τα κατάφερα γι’ αυτό αντιδρούν έτσι».
Η ΕΛΑΣ στη μεγάλη εικόνα δεδομένου του κινδύνου και της σφοδρότητας των επιθέσεων έκανε τη δουλειά της. Δέχθηκε επίθεση με εμπρηστικούς μηχανισμούς και δεν προκάλεσε αλλά προστάτευσε τη συγκέντρωση των ειρηνικών διαδηλωτών. Κάποιες νοσηρές πλειοψηφίες μπαχαλάκηδων ήθελαν να διαλύσουν την συγκέντρωση και αποτέλεσμα είναι να τραυματιστούν 29 αστυνομικοί. Αν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά πρέπει να ερευνηθούν και αν αποδειχθεί η αυθαιρεσία πρέπει να τηρηθεί ο νόμος. Η αστυνομία με την στάθμιση που έκανε δεν κινδύνευσε η ζωή των πολιτών. Οι επιθέσεις των μπαχαλάκηδων ήταν δολοφονικές».
Όσον αφορά στα λάθη που έφτασαν στην τραγωδία των Τεμπών είπε: «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που μιλήσαμε για αξιολόγηση. Τα πιο σοβαρά είναι τα μοιραία ανθρώπινα λάθη και οι τραγικές αδυναμίες του κράτους μια εκ των οποίων είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Η δημόσια συζήτηση πρέπει να περιστρέφεται γύρω από αυτά τα ζητήματα. Θα προσπαθήσει και αύριο ο πρωθυπουργός στη Βουλή να μιλήσει γι’ αυτά».
«Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο γελοιοποίησης»
Ερωτηθείς αν θα συμφωνήσει και σε άλλες προανακριτικές τόνισε:
«Υπάρχουν αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που βασίζονται στην εργαλειοποίηση και άλλες που το ξεπερνούν και αυτό και μπαίνουν στην σφαίρα της γελοιότητας. Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο γελοιοποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του ξεπέρασε κάθε όριο φαιδρότητας και γελοιότητας. Η χρηματοδότηση μιας σειράς εργασιών έγιναν από την περιφέρεια. Τους εργολάβους τους γερανούς αυτός που τους πληρώνει είναι η αυτοδιοίκηση. Τα χρήματα αυτά τα αιτείται από το κεντρικό κράτος εκ των υστέρων. Γίνεται έλεγχος νομιμότητας των συγκεκριμένων δαπανών και δίνονται τα χρήματα στην περιφέρεια. Στην αντιπολίτευση λένε ότι πλήρωσε ο Παπαθανάσης ή ο Τσακίρης το μπάζωμα. Το κάνουν για να θυμώσουν και άλλο τον κόσμο. Ή δεν έχουν ιδέα ή είναι ψεύτες κατ΄επάγγελμα. Το ΥΠΟΙΚ κάνει έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας; Νομιμότητας. Με ρώτησαν ποιος πλήρωσε το μπάζωμα. Και τώρα επειδή δεν τους βγαίνει το αφήγημα για το μπάζωμα ψάχνουν το ποιος πλήρωσε για το μπάζωμα. Αυτό το οποίο πλήρωσε το κράτος είναι σειρά πραγμάτων που αιτήθηκε η περιφέρεια. Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο χυδαιότητας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Η παραποίησης της αλήθειας είναι πιο εμπορική αυτή την περίοδο. Εμείς θα μείνουμε στα επιχειρήματα και θα πούμε την αλήθεια».
«Δεν κρυφτήκαμε από την ευθύνη»
Στο ερώτημα αν έχει αποτύχει η κυβέρνηση απάντησε:
«Το αν μια κυβέρνηση έχει επιτύχει ή αποτύχει θα το κρίνουν οι πολίτες. Όταν έχεις 57 νεκρούς δεν προχώρησαν τα πράγματα και έχεις τεράστια πολιτική ευθύνη. Δεν κρυφτήκαμε από την ευθύνη. Μιλήσαμε για αστοχίες του κρατικού μηχανισμού. Έχουμε απαντήσει και σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο υπουργών Μεταφορών. Πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε την πολιτική με την ποινική ευθύνη. Γι αυτό παραιτήθηκε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη».