Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών μελετούν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τα οποία θα μπορούσε να κινηθεί η πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
Αυτό που θα δούμε να ξεδιπλώνεται όσον αφορά στις πολιτικές που θα ακολουθηθούν δεν θα είναι μια βίαιη αλλαγή και ο οδικός χάρτης που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως το 2027 τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνική πολιτική αλλά και στην διπλωματική σκακιέρα θα ακολουθηθεί απαρέγκλιτα.
Όμως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έτσι και στην Αθήνα συνειδητοποίησαν ότι ενδεχομένως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. «Η φιλολαϊκή μας πολιτική είναι από τα βασικά συστατικά της διακυβέρνησής μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε. Είναι σαφές πλέον ότι οι Αμερικανοί ψήφισαν με βάση την τσέπη τους και αυτό «πλήρωσε» η κυβέρνηση Μπάιντεν», σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος στο Newsbeast.
Επίσης, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη των πολιτών για περισσότερη ασφάλεια σε κάθε επίπεδο αλλά και η απόρριψη της λεγόμενης woke ατζέντας. «Στις ΗΠΑ το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε και από τα παραπάνω αλλά και από την έλλειψη σαφούς μεταναστευτικής πολιτικής από τους Δημοκρατικούς», τόνιζε και πρόσθετε εδώ ότι «Κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επί της διακυβέρνησής του οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν και μπήκε τάξη στο χάος που παρέλαβε, ενώ ακόμα και σήμερα που οι πιέσεις είναι μεγάλες η χώρα μας δεν έχει επιβαρυνθεί».
Όσον αφορά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αυτή έχει αλλάξει σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο και οι επιτελείς του Μαξίμου δεν ανησυχούν για την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο καθώς η ελληνική κυβέρνηση διατήρησε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας τόσο με τους Δημοκρατικούς όσο και με τους Ρεπουμπλικάνους. Επίσης, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός όλο αυτό το διάστημα είχε πάρει πολύ προσεκτική θέση απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, ενώ δίνεται μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι από τους πιο προνομιακούς συνομιλητές του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή μας δεν είναι όπως πιστεύεται ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η Ελλάδα έχει στηρίξει με εμφατικό τρόπο το Τελ Αβίβ στην κρίση στη Μέση Ανατολή.
Η γεωπολιτική αφέλεια της ΕΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουδαπέστη όπου βρέθηκε για την σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έκρουσε για ακόμα μια φορά τον κώδωνα στους ευρωπαίους εταίρους μας για το τι θα συμβεί στο μέλλον αν δεν κινηθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στις πολιτικές που σκοπεύει να χαράξει ο Ντόναλντ Τραμπ και οι οποίες δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι άγνωστες.
«Η Ευρώπη», είπε, «δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».
Σε άλλο σημείο τόνισε: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να “ξυπνήσουμε” από τη γεωπολιτική μας αφέλεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, είτε πρόκειται για ζητήματα ανταγωνιστικότητας είτε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας».