Με αναφορές στις εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και ένα λογοπαίγνιο, τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Αν θέλατε να είστε πραγματικά ευρηματικοί και συντονισμένοι με τη διεθνή συγκυρία, θα βάζατε έναν υπέρτιτλο “Make Greeks abroad great again”», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ είπε: «Συγχαίρω τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμφατική νίκη του και είμαι βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Ο χαρακτήρας τους άλλωστε είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους είναι εθνικό και όχι παραταξιακό. Προσδοκώ σε μια ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ και των δύο κυβερνήσεων αλλά και των δύο λαών.
Θυμίζω ότι η συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον υπήρξε άψογη και στη διάρκεια της πρώτης θητείας του νέου προέδρου.
Η πολύ τιμητική πρόσκληση να μιλήσω στο Κογκρέσο ήταν μια πρόσκληση κοινή και από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικάνους και θα επαναλάβω ότι η στάση της Ελλάδας τόσο ως μέλος του ΝΑΤΟ όσο και ως εταίρος της ΕΕ είναι μια στάση αρχών και αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται, αλλά θυμίζουν ότι οι σχέσεις και πέραν του Ατλαντικού ρυθμίζουν και το σύνολο των διεθνών συσχετισμών».
Αν είχα να κάνω ένα πρώτο σχόλιο, αυτό θα αφορούσε συνολικά την Ευρώπη, γιατί όλα δείχνουν ότι η ήπειρός μας οφείλει να ξανασυζητήσει τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και να χαράξει τολμηρούς δρόμους για να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία και να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και την κοινή μας άμυνα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό χαρακτηρίζοντάς το στρατηγική επιλογή και μια πρωτοβουλία που χαλυβδώνει τους δεσμούς των αποδήμων με τη μητέρα πατρίδα. «Είναι και μια συνειδητή επιλογή για μια διπλωματία σε πολλά επίπεδα, για να διαμορφώνει την εικόνα της πατρίδας μας».
«Είναι η αποκρυστάλλωση προτάσεων που είχαν καταθέσει ομογενειακές μας οργανώσεις και το σχέδιο», είπε ο πρωθυπουργός «είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αποτέλεσε αντικείμενο ζωηρού διαλόγου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «θα υπάρξουν πολλές δράσεις όπως η εξαιρετικά χρήσιμη πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών. Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα, και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας πρέπει να προσαρμοστεί και να αξιοποιήσει τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας».
«Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα φιλοξενίας νέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι εμπειρίες που εντυπώνονται σε αυτές τις ηλικίες. Θυμάμαι 15 χρόνων ότι γνώρισα τις ΗΠΑ μέσα από ένα ταξίδι ενός μηνός που είχα κάνει, όπου διέσχισα σχεδόν όλες τις ΗΠΑ, και αυτές οι αναμνήσεις με συνοδεύουν ως σήμερα, αποτελούν τη βάση των στενών σχέσεων που έχτισα στις ΗΠΑ».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το σχέδιο προσθέτει πολλές δράσεις με ορίζοντα το 2027 και δίνει έμφαση σε όσους επιλέγουν να μείνουν στις νέες τους πατρίδες ειδικά στους Έλληνες δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς και να γίνουν ενεργοί πρεσβευτές της Ελλάδος.
«Πάγια υποχρέωσή μας είναι να εξυπηρετούμε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πέρα από τα εμπόδια των συνόρων. Η εξυπηρέτηση μέσα από τις προξενικές αρχές είναι πρώτος στόχος και η επαφή για τους Έλληνες του εξωτερικού να μην είναι ταυτισμένη με τη λέξη ταλαιπωρία. Γι’ αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, γι’ αυτό επιμένω στη χρησιμοποίηση τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων και προσωπικού που έχω εξασφαλίσει».
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι πρέπει να απλοποιηθεί δραστικά η επικοινωνία, οι πρέσβεις που είναι το πρόσωπο της χώρας μας στο εξωτερικό πρέπει να λειτουργούν άψογα.
Έχει ωριμάσει το επόμενο βήμα, ώστε να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις βουλευτικές εκλογές του 2027
Όσον αφορά την επιστολική ψήφο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι «κορυφαία θεσμική αλλαγή η οποία δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να ασκούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες το εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους μέσω της επιστολικής ψήφου».
«Στην Ελλάδα υπήρξαν δυστυχώς οι προσχηματικές ενστάσεις αντιπολίτευσης, αλλά ψηφίστηκε στις ευρωεκλογές μόνο από την πλειοψηφία – απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν και γίνονται αρκεί να υπάρχει βούληση».
«Νομίζω», είπε, «ότι έχει ωριμάσει πλέον και το επόμενο βήμα ώστε να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις βουλευτικές εκλογές του 2027, αλλά προβλέπει διακομματική συναίνεση, καθώς χρειάζεται 200 βουλευτές και πιστεύω ότι τα κόμματα θα επανεξετάσουν τις θέσεις τους, έτσι ώστε όλοι μαζί να στείλουμε μήνυμα ενότητας και προόδου».
Πατριωτικό καθήκον η πολιτική μας απέναντι στον απόδημο ελληνισμό
«Όταν μιλάμε για την πολιτική μας απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό να τη θεωρήσουμε ως έναν σημαντικό βραχίονα στην ενεργή εξωτερική πολιτική μας. Αυτή η ενεργός εξωτερική πολιτική βάρυνε και το αποτύπωμα της χώρας και ύψωσε το κύρος της πατρίδας μας».
«Κανένα κράτος δεν μπορεί να αποκτήσει ηχηρή διπλωματική φωνή χωρίς ισχυρή οικονομία και καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι ανθεκτική, αν δεν είναι και συνεκτική».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019 και το αναγνωρίζουν πρωτίστως οι Έλληνες του εξωτερικού και βλέπουν την πρόοδο της πατρίδας μας».
Κλείνοντας είπε: «Η Ελλάδα αλλάζει και κάθε μέρα γίνεται καλύτερη παρά τις δυσκολίες. Το στοίχημα της εθνικής προόδου δεν είναι στοίχημα δικό μας μόνο, αλλά στοίχημα σύσσωμου του απόδημου ελληνισμού».