Ο ελληνοτουρκικός διάλογος και οι σχέσεις της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ήταν τα πιο «βαριά» πολιτικά θέματα, που τέθηκαν στη συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στο ertnews, χθς το βράδυ, Κυριακή 3 Νοεμβρίου.
Η συνέντευξη ξεκίνησε, ωστόσο, από την κυβερνητική εξαγγελία για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. «Ήταν μία μεγάλη εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας, γιατί έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις τέχνες, τους ανθρώπους των τεχνών και βέβαια τα επαγγελματικά δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στην προεργασία της εξαγγελίας: «Ερχόμαστε μετά από διαδικασία 18 μηνών, τη συστηματική συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Εσωτερικών», επίσης «υπήρχε διαβούλευση με τους φορείς του χώρου και θα υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση». Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα ψηφιστεί Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Και το κυριότερο, «το 2026 θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, «είναι ένας δρόμος που αξίζει να ακολουθήσουν τα νέα παιδιά, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, είναι όμως πολύ καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν». Όμως, «πιστεύω και εύχομαι να τύχει της ανάλογης αποδοχής από το ελληνικό Κοινοβούλιο», πορόσθεσε. Εν κατακλείδι, «λύνουμε την εκκρεμότητα, θέλουμε να γίνει σωστά».
Σε άλλο θέμα, τον ελληνοτουρκικό διάλογο, «η ελληνική κυβέρνηση, η χώρα μας, προσέρχεται στη διαδικασία με αυτοπεποίθηση. Κι αυτό εκκινεί από το γεγονός ότι ίσως ποτέ άλλοτε, τουλάχιστον τα τελευταία πρόσφατα χρόνια, δεν είχε ένα τέτοιο δίκτυο διεθνών συμμαχιών, αλλά και μία ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας, που να της δίνει τη δυνατότητα να επιδιώκει, με τον τρόπο που την επιδιώκει, με ήπια ισχύ, να υπάρχουν ήρεμα νερά στην περιοχή. Πολλώ δε μάλλον που διανύουμε μία περίοδο με πολλές αναταραχές», τόνισε.
Ειδικά για το τελευταίο, επεσήμανε ότι «ο νοτιοανατολικός πυλώνας του ΝΑΤΟ και η νοτιαανατολική Μεσόγειος είναι κρίσιμο να είναι σταθεροί, η χώρα μας προσφέρει αυτή τη σταθερότητα αλλά προφανώς δεν μπορεί να είναι μόνη της σε αυτήν τη διαδικασία». Και, επαναλαμβάνοντας τη μόνη διαφορά με την Τουρκία -ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα- επέμεινε ότι «σε αυτό το πλαίσιο προσέρχεται η χώρα μας». Ενώ, παράλληλα, «προσπαθούμε σε διάφορους τομείς, τουρισμός, οικονομία, μεταναστευτικό, να υπάρχει το απαραίτητο επίπεδο συνεργασίας».
Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική σκηνή, δήλωσε απογοητευμένος από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, απογοήτευση που πηγάζει από δύο περιστατικά, όπως είπε. Το πρώτο αφορά την επιλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη: «Υπήρχε πρόταση από την κυβέρνηση για έναν επιστήμονα εγνωσμένου κύρους, ανεπίληπτου ήθους και αδιαμφισβήτητης επιστημονικής επάρκειας», αλλά «για ακατανόητους λόγους» δεν τη δέχθηκαν το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να πει κανείς ότι προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, η στάση του κυρίου Σωτηρόπουλου στα δημόσια πράγματα είναι συγκεκριμένη», συμπλήρωσε.
Το άλλο περιστατικό είναι ο νόμος, πλέον, για το ΑΣΕΠ. Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι «χρειάζονται παρεμβάσεις λόγω του μεγάλου φόρτου», με επιτάχυνση των διαδικασιών. Εν τούτοις, «είχαμε καταψήφιση από το ΠΑΣΟΚ και δύο ημέρες μετά το ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το ΑΣΕΠ προκειμένου να κατηγορήσει πάλι την κυβέρνηση».
Και, σε μία γενική κριτική για το ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δήλωσε: «Αν είναι επιλογή το άκριτο “όχι σε όλα”, τότε οι πολίτες πρέπει να το αξιολογήσουν. Έχουμε περάσει τις εποχές της δομικής αντιπολίτευσης. Οι προκλήσεις είναι σημαντικές, πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και αν δεν υπάρχει αυτή, τουλάχιστον να υπάρχει ένας λογικός πολιτικός λόγος».
Εξάλλου, συνέχισε, «παρά πολλές φορές ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει στη Βουλή ότι αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει τη συναίνεση, παρά την ισχυρή λαϊκή εντολή που έχει. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι όπου υπάρχουν προτάσεις από την αντιπολίτευση είναι πρόθυμος να ακούσει και να ενσωματώσει».
«Αν ήταν επιλογή, θα αξιολογηθεί. Αν ήταν ένα λάθος, θα δούμε πώς μπορεί να διορθωθεί», υπογράμμισε, ενώ θύμισε τις «εποχές τοξικότητας, με κύρια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βάζω το ΠΑΣΟΚ μέσα».
Για το θέμα του επόμενου/επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας, «για μένα είναι αδιανόητη μία συζήτηση πριν τη λήξη της θητείας της νυν Προέδρου», ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση είναι ειλικρινά άκομψη». Πάντως, σημείωσε πως «οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται σίγουροι ότι οι θεσμοί δεν γίνονται υποχείριο στα χέρια του καθενός που θέλει να τους αξιοποιήσει κατά το δοκούν». «Η δημοκρατία μας πέρασε κρίση με πολλές προεκτάσεις, επομένως το να επανασυστήσεις μια σχέση όλων των πολιτών με τη δημοκρατία είναι στοίχημα», τόνισε επισημαίνοντας: «Ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί τη στιγμή που πρέπει».
Ακολούθησαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν ο βόρειος και κεντρικός Έβρος, με αφορμή και τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του υφυπουργού στην περιοχή. «Από το 2019, ο πρωθυπουργός έχει πει και επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», ανέφερε υπογραμμίζοντας τον στόχο της αναλογικής και δίκαιης κατανομής ανάπτυξης. Ακόμη, υπενθύμισε ότι «παρουσία του πρωθυπουργού, παρουσιάστηκε στην Ορεστιάδα ένα ολιστικό σχέδιο. Δεν είναι ευχολόγιο, είναι ένα σχέδιο το οποίο ήδη υλοποιείται με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην περιοχή με έργα άνω των 2,9 δισ., με 20 ειδικά μέτρα που αφορούν τον κεντρικό και βόρειο Έβρο, κυρίως».
Με φορμή τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αργολίδα, ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε πως «χρειάζεται να σκαλίσουμε λίγο παραπάνω τι συμβαίνει στην ελληνική περιφέρεια και πώς θα έχουμε στοχευμένες πολιτικές».
Η συνέντευξη έκλεισε με τις αμερικανικές εκλογές, θέμα στο οποίο εκτίμησε ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θα διαταραχθούν από οποιοδήποτε αποτέλεσμα» και τούτο, γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, «υπάρχει ένα στρατηγικό βάθος» στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεργασθεί με οποιονδήποτε επιλέξει ο αμερικανικός λαός», κατέληξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.