Με αιχμή την καθημερινότητα

Καλημέρα και καλό τριήμερο εθνικής επετείου με υψηλό φρόνημα και με τη μνήμη στους αγώνες του Έθνους. Η εθνική εορτή και το τριήμερο που ξεκίνησε δεν σταματάει όμως την πολιτική δράση που είναι έντονη και οι κινήσεις που γίνονται είναι πολλές στο παρασκήνιο. Θα ξεκινήσω με την κυβέρνηση που παρακολουθεί τις μετρήσεις. Οι συζητήσεις είναι συνεχείς και μαθαίνω πως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει την επόμενη μέρα. Μου είπαν πως θα παίξει από εδώ και πέρα με αιχμή την καθημερινότητα. Αυτό το είδαμε και χθες που πήγε σε φαρμακείο για το τεστ σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια όντως καλή κίνηση της κυβέρνησης.

Με πόνους στη μέση

Πάντως επειδή ανέφερα την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε φαρμακείο να σημειώσω ότι ο πρωθυπουργός είχε πόνους στη μέση το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα ο θεράπων ιατρός του συνέστησε ξεκούραση και χαλάρωση σε συνδυασμό με κάποια αγωγή. Όμως ο ίδιος δεν θέλησε να ακολουθήσει τις ιατρικές υποδείξεις και κάνει του κεφαλιού του. Η στήλη εύχεται να το ξεπεράσει γρήγορα.

Το τριήμερο στα Χανιά

Με αφορμή το τριήμερο, ο ίδιος με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατέβηκαν στα Χανιά για την εθνική επέτειο. Η επόμενη περίοδος θα είναι δύσκολη έως την ψήφιση του προϋπολογισμού και έχει ενδιάμεσα και τα ελληνοτουρκικά.

Οι ενδιάμεσοι

Και επειδή ανέφερα ελληνοτουρκικά θυμήθηκα τον Αντώνη Σαμαρά που προσωπικά δεν τον βλέπω διατεθειμένο να ρίξει τους τόνους. Πώς θα πέσουν οι τόνοι; Μαθαίνω πως έχουν μπει στη μέση ενδιάμεσοι και ρίχνουν γέφυρες στον πρώην πρωθυπουργό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τι επικαλούνται; Μα, την εξέλιξη για να βγουν οι κουκούλες στο σκάνδαλο της Siemens, μήπως και αποκαλυφθεί κάποια στιγμή η αλήθεια. Και εστάλη μήνυμα πως αυτό έγινε με επιμονή από τον πρωθυπουργό. Θα φανεί κατά πόσο έπιασε τόπο η νομοθετική ρύθμιση.

Έρχεται νέα παρέμβαση Καραμανλή 

Το πότε θα «ξαναχτυπήσει» ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ασκώντας κριτική για τα εθνικά ζητήματα δεν μπορώ να σας το πω με ακρίβεια. Μπορώ όμως να σας ενημερώσω εγκύρως ότι ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στις 4 Νοεμβρίου στην παρουσίαση του βιβλίου «Κωνσταντίνος Καραμανλής και Θεσσαλονίκη» που φέρει την υπογραφή δημοσιογράφου Β. Πλάκα. Η εκδήλωση αναμένεται να λάβει χώρα στην αίθουσα της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ έχουν κληθεί επίσης να μιλήσουν ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και η γραμματεας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα. Τα φώτα όπως καταλαβαίνετε θα είναι στραμμένα στην Κώστα Καραμανλή και θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί στον ελληνοτουρκικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.

Η αντιπολίτευση πάει Θεσσαλονίκη

Και αφού μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός πάει στα Χανιά να σας ενημερώσω ότι στη Θεσσαλονίκη που εορτάζει -χρόνια πολλά για την τριπλή εορτή: Πολιούχος Άγιος Δημήτριος, Επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης και 28η Οκτωβρίου- βρίσκονται τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης (είναι και τοπικός βουλευτής) όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης που εμμένει ότι είναι υποψήφιος πρόεδρος ενώ οι «87» δεν τον αποδέχονται. Εκεί είναι και οι τρεις αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και της Φωνής Λογικής.

Χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη

Στο ΠΑΣΟΚ χαμογελούν για την δεύτερη θέση και το περίπου 20% που καταγράφουν στις δημοσκοπήσεις. Μόνο που θέλουν να κρατήσουν χαμηλά την μπάλα για να μην προκαλέσουν και λένε πως πρέπει να είναι όλοι προσγειωμένοι. Την προσεχή εβδομάδα θα αρχίσουν να ανάβουν οι μηχανές, ενώ μου είπαν πως θα ξεκινήσει και τις ενημερώσεις των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου, ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς. Κάποιοι πάντως αναρωτιούνται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να εμπνεύσει τώρα τους ψηφοφόρους και να ανεβάσει το ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις πριν τις εσωκομματικές εκλογές.

«Τον Βενιζέλο θα φοβηθεί;»

Τρία χρόνια πέρασαν από τον θάνατο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, η οποία κακά τα ψέματα κράτησε την παράταξη όρθια σε δύσκολες στιγμές. Θυμήθηκα την ημέρα που πήγα στη Νέα Ιωνία για να την ακούσω ενόψει των τότε εσωκομματικών εκλογών. Και εκεί που την περιμέναμε, με ενημέρωσε ο στενός της συνεργάτης ο Νίκος Βοσδογάνης ότι τελικά είχε μία αδιαθεσία και δεν θα έρθει και αυτή ήταν η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση για την Φώφη. Το λέω αυτό χαρακτηριστικά γιατί ούτε οι στενοί της συνεργάτες δεν το ήξεραν. Και αυτό δείχνει μία πολιτική αξιοπρέπεια η οποία λείπει σήμερα. Κάποιοι άλλοι στη θέση της, ενδεχομένως θα το εκμεταλλεύονταν. Η Φώφη ήταν ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. Σας θυμίζω ότι η αποχώρηση του Βαγγέλη Βενιζέλου -του μεγάλου αυτού πολιτικού μυαλού και αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση- από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ήταν ουσιαστικά απόφαση της Γεννηματά. Το πέτυχε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Θυμάμαι εκείνη την ημέρα στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια να γίνεται ένα σούσουρο με το εκείνο αλησμόνητο ραντεβού. Πολιτικός συντάκτης με τεράστια εμπειρία μου είχε πει το εξής: «Η Φώφη Γεννηματά τα έχει βάλει με τον θάνατο και τον έχει κερδίσει τον Βαγγέλη Βενιζέλο θα φοβηθεί;». Είχε δίκιο.

Παίζουν την κολοκυθιά

Από την άλλη πλευρά στο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν την κολοκυθιά για το εάν είναι ή δεν είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης για την προεδρία του κόμματος. Ο ίδιος επιμένει πως είναι και ότι στην Κεντρική Επιτροπή που τον καθαίρεσαν, κατατέθηκε η υποψηφιότητά του από την Θεοδώρα Τζάκρη και άρα δεν είχε λόγο να γίνει κάτι άλλο έως προχθές το βράδυ. Οι «87» εμμένουν πως δεν είναι και ότι η ΚΕ αποφάσισε πως δεν θα είναι υποψήφιος και η Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα ανακηρύξει τους τέσσερις υποψηφίους: Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Φαραντούρης, Παύλος Πολάκης και Απόστολος Γκλέτσος.

Βοήθεια made in USA

Και αφού αναφέρομαι στον Κασσελάκη να σας αποκαλύψω ότι έχει και βοήθεια από τις ΗΠΑ σε επικοινωνιακό επίπεδο. Τι είναι αυτό ρώτησα μια καλή πηγή και μου είπε πως έχει έρθει σε συμφωνία με αμερικάνικη εταιρεία επικοινωνίας και στρατηγικής ώστε να του φτιάξει το προφίλ και να τον καθοδηγήσει για το πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα.

Η στρατηγική Βερναρδάκη

Αμερικανούς συμβούλους ο Στ. Κασσελάκης; Ε, ο Παύλος Πολάκης προτιμάει Έλληνες και, όπως σας είχα γράψει πρι ημερών, προσέτρεξε στον καθηγητή και πρώην υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είπε πως ψήφισε στην ΚΕ υπέρ της πρότασης μομφής για τον Στ. Κασσελάκη αν και έχει δυο χρόνια περίπου μακριά από τα κομματικά όργανα, έμαθα πως είναι παρά το πλευρό του κρητικού πολιτικού και τον βοηθάει με συμβουλές στρατηγικής, αλλά και επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Η λίστα των πασόκων

Στο ΠΑΣΟΚ μαθαίνω πως υπάρχει ήδη μια short list, μια μικρή λίστα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα ήθελαν στο κόμμα να συνεργαστούν μαζί τους και να ενταχθούν. Και δεν αναφέρομαι, επειδή ρώτησα, σε πασοκογενείς που έφυγαν προς το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε καθαρόαιμους συριζαίους. Ένας, για παράδειγμα, από αυτούς ακούγεται πως είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Τι τρέχει με τη Δούρου

Σας ανέφερα νωρίτερα πως ο Στ. Κασσελάκης επιμένει πως είναι υποψήφιος κανονικά, έδινε έως χθες το βράδυ της μάχη να εγγραφούν όσο περισσότεροι υποστηρικτές του μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ψηφίσουν για συνέδρους το επόμενο Σαββατοκύριακο και δίνει ραντεβού για το συνέδριο. Μέσα σε όλο αυτό το χαμό μαθαίνω πως υπάρχουν φωνές, ότι εάν τελικά ο Στ. Κασσελάκης δεν καταφέρει να είναι υποψήφιος, να στηριχθεί η Ρένα Δούρου. Γι’ αυτό και λένε πως πρέπει στο συνέδριο να αποφασιστούν οι υποψηφιότητες. Αυτό ανέφερε και η Επιτροπή Δεοντολογίας, με το βλέμμα στον Κασσελάκη, και στην οποία προεδρεύει ο Γιάννης Μπενίσης, πολύ στενός φίλος της Δούρου. Η ίδια δεν νομίζω να κατέβει – και αυτό το έχουμε πει εδώ και μέρες.

Οι συναντήσεις του Χουρδάκη

Με πήρε τηλέφωνο χθες άνθρωπος που γνωρίζει πράματα – μη σας πω και θάματα. Διάβασε για τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων βουλευτών Μιχάλη Χουρδάκη και τις συναντήσεις που είχε. «Δεν ήξερα ότι ήθελε να δει τον Νίκο Ανδρουλάκη πριν τις ευρωεκλογές», μου είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί ήξερες ότι ήθελε να δει τον Χάρη Δούκα;», του απάντησα. Βεβαίως μου είπε. Και πρέπει να σου αποκαλύψω μιας και αναφέρθηκες στα ραντεβού του ότι έχει δει και άλλο πολιτικό αρχηγό. Τον ρώτησα ποιον. Μου λέει «ένα βράδυ κατά τις 12 είδε τον Στέφανο Κασσελάκη. Ήταν τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Και τι είπανε τον ρώτησα. Δεν είπε ο Κασσελάκης. Ο Χουρδάκης μιλούσε. Τον ρώτησα τι έκανε ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Έβαλε ένα ποτό να συνέλθει από αυτό που άκουσε» μου είπε.

Η γενική αποδοχή του Θεοδωρόπουλου και η αποχώρηση από το Μέγαρο

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ εδώ και λίγο καιρό. Με ψήφο γενικότερης αποδοχής που πέτυχε από τη μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων βιομηχάνων που συμμετέχουν στον ισχυρότατο θεσμικό φορέα ως μέλη. Και στην προ ολίγων ωρών ανοιχτή γενική συνέλευση του ΣΕΒ, αυτό φάνηκε και στην πράξη. Ο επιχειρηματίας βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των παρόντων της βιομηχανίας και όλοι σχεδόν ήθελαν να βρεθούν κοντά του και να του μιλήσουν. Στα dessous της βραδιάς είναι ότι συμπαραστάτρια σε όλα τα βήματά του είναι η σύζυγός του και γνωστή δημοσιογράφος, Λίνα Δρούγκα, η οποία ήταν επίσης παρούσα στην εκδήλωση και αποχώρησαν μαζί από το Μέγαρο Μουσικής, πιασμένοι από το χέρι.

Το tour της Lamda στο Ελληνικό

Από καιρού εις καιρόν ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, το συνηθίζει. Αφήνει χώρο και χρόνο για να ξεναγεί τους δημοσιογράφους, κάτι που αν δεν κάνω λάθος το είχε κάνει στις πολύ αρχές του έργου στο Ελληνικό, το 2022. Κάτι αντίστοιχο θα κάνει και την Τετάρτη, καθώς η εισηγμένη έχει οργανώσει ξενάγηση δημοσιογράφων από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης στους χώρους του Ελληνικού και ο επικεφαλής του ομίλου θα είναι και εκείνος εκεί για να απαντήσει σε πολλά από τα ερωτήματά τους.

Δεν κατεβαίνει για βουλευτής ο Χατζηθεοδοσίου

Βρέθηκα προχθές σε στενό κύκλο καλεσμένων του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι και ιδιοκτήτης της εταιρείας Mega Brokers, με ειδικότητα στην παροχή ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών προϊόντων για επιχειρήσεις. Αυτό που τον άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά να δηλώνει, είναι ότι ο ίδιος δεν θα κατέβει για βουλευτής όσο και εάν δέχεται κατά καιρούς πιέσεις για να το κάνει. Μάλιστα, αυτό που είπε σε αποστροφή του λόγου του είναι ότι θεωρεί σημαντικότερο το ρόλο του ως επικεφαλής του Επιμελητηρίου καθώς κατά τον ίδιο έχει πιο ουσιαστικά καθήκοντα και ενεργό δράση, σε αντίθεση με το επάγγελμα του βουλευτή ο οποίος επί της ουσίας δεσμεύεται από τις κομματικές γραμμές της εκάστοτε παράταξης.

Εμπόδια για τη Goldman Sachs στη Χαλκιδική

Ο χρηματοοικονομικός κολοσσός της Goldman Sachs, μέσω της Goldman Sachs Asset Management, έχει προγραμματίσει επένδυση που θα αγγίξει τα 108 εκατομμύρια ευρώ στον ξενοδοχειακό τομέα και στη Χαλκιδική. Η Goldman Sachs απέκτησε τα ξενοδοχεία που ανήκαν στον όμιλο Γρηγοριάδη και κατέθεσε αίτηση για την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις. Ωστόσο όπως μαθαίνω από ανθρώπους στην αγορά, η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας από τον Enterprise Greece, βρίσκεται προς το παρόν σε αναμονή, μαζί με αρκετές ακόμα επενδύσεις που έχουν κατατεθεί. Το γεγονός αυτό κρατάει δέσμια την GS που εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το εάν η επένδυσή της θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα ή όχι, δεν μπορεί να προχωρήσει. Το αντικείμενο του έργου είναι η αναμόρφωση του υπάρχοντος ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Καλλιθέα του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Το συγκρότημα εκτείνεται σε έκταση 158 στρεμμάτων, διαθέτει 850 μέτρα πρόσωπο στην παραλία και αποτελείται από τρεις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες. Από πλευράς δυναμικότητας, το νέο θέρετρο θα διαθέτει πάνω από 1.000 κλειδιά όταν θα ολοκληρωθεί.

Στην πόρτα της εξόδου ο επικεφαλής μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας

Ένα βήμα πριν την έξοδο με πληροφορούν ότι βρίσκεται επικεφαλής ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας καθώς όπως μαθαίνω οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, αποφάσισαν την απομάκρυνσή του. Όπως μου λένε η συγκεκριμένη εξέλιξη θα λάβει χώρα μέσα στην εβδομάδα που έρχεται και τη θέση του θα αναλάβει ένα άλλο πρόσωπο που επίσης έχει αρκετά χρόνια στην ίδια εταιρεία και σε διαφορετικά πόστα της. Φαίνεται πάντως ότι ο σημερινός επικεφαλής δεν απέδωσε τα αναμενόμενα παρά το γεγονός ότι στην αρχή έτυχε της στήριξης της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται. Μου λένε ότι πρόκειται μάλλον για «άδειασμα» καθότι ο ίδιος δεν φαίνεται να είχε πρόθεση να αποχωρήσει.