Με αίτημά του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησε να ελεγχθεί πειθαρχικά ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Ιωάννης Σάββας.

Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε σε απορριπτικές αποφάσεις του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης σχετικά με τη δωρεά, ύψους 63.000 ευρώ, για την κατασκευή παιδικής χαράς στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης. «Έκανε υπέρβαση της εξουσίας που τού δόθηκε από το νόμο», είπε ο κ. Κυρίζογλου, λέγοντας πως ο δήμος του αποδέχτηκε τη δωρεά και αφού την έστειλε για έλεγχο στην Αποκεντρωμένη, αυτή η απόφαση ακυρώθηκε.

Η δημοτική αρχή απευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας την απάντηση πως «μια τέτοια δωρεά δεν παραβιάζει τις νόρμες», σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου. Ωστόσο, παρά το έγγραφο του ΥΠΕΣ, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης ανέφερε πως υπήρξε νέα ακύρωση εκ μέρους της ΑΔΜΚ. «Εάν δείτε πόσες απορριπτικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης κερδίζονται, τότε θα καταλάβετε το πνεύμα του Αποκεντρωμένου και των κάτω από αυτόν», συμπλήρωσε ο κ. Κυρίζογλου και κατέληξε: «Κατήγγειλα στον υπουργό τον γραμματέα για να ελεγχθεί πειθαρχικά».

Το «παρών» στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ έδωσε και ο Νίκος Κουτσογιάννης, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα τέθηκε σε αργία από τη θέση του δημάρχου Νάουσας. Ενημερώνοντας τους συναδέλφους του χαρακτήρισε -εκ νέου- «παράνομη» την απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης κ. Σάββα. «Η Αυτοδιοίκηση βάλλεται και πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της, να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και περαιτέρω επίπεδα ελέγχου ώστε να μην αποφασίζεται και κρίνεται η τύχη ενός δημάρχου και ενός δήμου από την έωλη απόφαση ενός ανθρώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσογιάννης.

Υπέρ της θέσης του κ. Κουτσογιάννη τάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, υπογράμμισε πως η αργία του κ. Κουτσογιάννη θα απασχολήσει ως τακτικό θέμα επόμενη συνεδρίαση. «Όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία για τους συναδέλφους αιρετούς και δεν θα επιτρέπουμε σε κανέναν να διώκεται αδίκως», είπε ο κ. Καϊτεζίδης.

Πηγή: ΑΠΕ