Με το ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να θέτει ως στρατηγικό αντίπαλο τη ΝΔ επιχειρώντας να συστήσει τον νέο πόλο και να καταστεί σε πρώτη φάση αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αποτυπώνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις το Μέγαρο Μαξίμου μελετά τα νέα δεδομένα, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένο στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, όπως αυτό αποτυπώθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

«Παραμένουμε εστιασμένοι στην εφαρμογή του προγράμματός μας», τόνιζε στο Newsbeast ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας και συμπλήρωνε: «Αναμένουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση και τεκμηριωμένες-κοστολογημένες προτάσεις». Ενδιαφέρον έχει το νέο άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς το χθεσινό συγχαρητήριο τηλεφώνημά του συνοδεύτηκε και από πρόκληση για διά ζώσης συνάντηση το επόμενο διάστημα.

Η «μάχη» για το κέντρο

Ξιφουλκώντας ευθέως εναντίον της κυβέρνησης ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη δήλωση μετά την επανεκλογή του απηύθυνε ανοικτό προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες οι οποίοι –όπως είπε– είναι απογοητευμένοι και τους κάλεσε να τελειώσουν την παντοδυναμία της ΝΔ. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να «λεηλατεί» το κέντρο, η πολιτική μάχη που θα δίνεται από εδώ και πέρα θα αποκτήσει νέα δυναμική, καθώς στα υψηλά κλιμάκια της κυβερνητικής ηγεσίας ήδη συζητείται ότι είναι αναγκαίο να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί με την κοινωνία, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολιτικές που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.

«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους», έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε όσους ακόμα και σήμερα ζητούν επιστροφή στις δεξιές ρίζες της παράταξης, επιμένει στη στρατηγική της διεύρυνσης της ΝΔ προς το Κέντρο, μιλώντας για μια ευρύχωρη παράταξη, χωρίς ταμπέλες του παρελθόντος.

Επιδίωξη για συναινέσεις

Σε θεσμικό επίπεδο πάντως παρά τις όποιες πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει και συναινέσεις, οι οποίες μπορεί να μην ευοδώθηκαν με το ΠΑΣΟΚ την περασμένη τριετία (μη κρατικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος), ωστόσο πλέον υπάρχουν τρία ορόσημα για τα οποία θα ζητηθεί από την κυβέρνηση διακομματική συναίνεση. Αυτά είναι η εκλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2025, η έναρξη των διαδικασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος και η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές, για την οποία απαιτούνται 200 ψήφοι. Με αυτόν τον τρόπο η ΝΔ θα επιχειρήσει να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι από τη στάση του θα αποδειχθεί πόσο προοδευτικό είναι στην πράξη.

Πάντως, δεν είναι λίγοι στη γαλάζια παράταξη αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι γνωστή και δοκιμασμένη η πολιτική συνταγή του Νίκου Ανδρουλάκη, συνεπώς τα υπέρ και τα κατά του πολιτικού τους αντιπάλου είναι μελετημένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζουν, αντίθετα το σήμα που έχει δοθεί από την Ηρώδου Αττικού είναι αυτό της σκληρής δουλειάς και της συνεχούς επικοινωνίας με την εκλογική βάση.