Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρα τα διαπιστευτήρια των νέων πρέσβεων της Δημοκρατίας της Ζάμπια, Patricia Chanda Chisanga Kondolo (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας της Κολομβίας, Ligia Margarita Quessep Bitar (έδρα Ρώμη), του Σουλτανάτου του Ομάν, Sayyid Nazar Al Julanda Majid Alsaid (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας του Κονγκό, Henri Okemba (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου, Sutiawan Gunessee (έδρα Βρυξέλλες), της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας, Mohamed Mahmoud Dahi (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου, Elisabetta Bucci (έδρα Άγιος Μαρίνος), της Δημοκρατίας της Κένυας, Fredrick Lusamblili Matwang’a (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας του Τσαντ, Ahmad Makaila (έδρα Παρίσι), του Τουρκμενιστάν, Toýly Kömekow (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας του Μπουρούντι, Ernest Ndabashinze (έδρα Ρώμη) και της Δημοκρατίας της Γουινέας, Aminata Kobélé Keita (έδρα Ρώμη).

Κατά την προσφώνησή της προς τους νέους πρέσβεις, η κ. Σακελλαροπούλου, αφού τόνισε ότι τους υποδέχεται στην Ελλάδα με χαρά, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως κατά τη διάρκεια της θητείας τους θα εργαστούν με γνώμονα την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προς όφελος των λαών και πρόσθεσε: «Στην προσπάθεια αυτή θα έχετε την πλήρη συμπαράσταση των Ελλήνων συνομιλητών σας».

Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον παγκόσμιων προκλήσεων και γενικευμένης ρευστότητας» και παρατήρησε: «Η αύξηση των συγκρούσεων, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ανάφλεξη της βίας στη Μέση Ανατολή, που προσλαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις, η ενεργειακή κρίση, το μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα, τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και εξτρεμισμού, η κλιματική αλλαγή, η αλματώδης εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης με προφανή οφέλη αλλά και υπαρκτούς κινδύνους, καθώς και πολλά άλλα ζητήματα που ανακύπτουν, μας επηρεάζουν όλους. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και συλλογική δράση καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ».

Αναφερόμενη στη χώρα μας, υποστήριξε ότι «στις δύσκολες αυτές συγκυρίες, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, επιδιώκει σταθερά και διαχρονικά τον διάλογο, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διαφύλαξη της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας».

Καταλήγοντας, η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε: «Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, η Ελλάδα, με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, φιλοδοξεί να συμβάλλει στην άμβλυνση και επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων και στον περιορισμό των εντάσεων. Σε αυτό το πνεύμα, προσβλέπω στην αγαστή συνεργασία των χωρών μας και εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο σας».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Γενική Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Αλίκη Χατζή, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σκάλκος.

Πηγή: ΑΠΕ