Η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γίνεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, υποδέχθηκαν στο βήμα τον Νίκο Ανδρουλάκη, με το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Νίκο αρχηγό» με τον πρόεδρο του Κινήματος, να επικεντρώνει στην αυτόνομη πορεία του κόμματος και να να σημειώνει μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, γιατί πλέον δεν μας τίθεται το ερώτημα με ποιον θα πάτε. Έκλεισε ο ιστορικός κύκλος του ερωτήματος. Κοπιάσαμε και αγωνιστήκαμε για να είναι σήμερα το ερώτημα πότε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση και πότε θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στο σπίτι της.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος, έτοιμος να κάνει και το επόμενο μεγαλύτερο βήμα. Έτοιμο να βάλει τέλος στην αποτυχημένη διαχείριση Μητσοτάκη». «Πριν 2,5 χρόνια η βάση της παράταξης μου έκανε την τιμή να με εκλέξει επικεφαλής του ιστορικού μας κινήματος. Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο θα ήταν “το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε”. Δεν επέστρεψε μόνο με το ιστορικό του σύμβολο, αλλά μπήκε με δυναμική στο κέντρο των εξελίξεων. Η εποχή που μας αντιμετώπιζαν ως συμπλήρωμα έχει περάσει. Μόνο τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Ανεβάσαμε τα ποσοστά μας, γίναμε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια. Είδαμε ξανά το πράσινο στην Κρήτη. Αυξήσαμε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Ενισχύσαμε την επιρροή μας». Επιτιθέμενος σε όσους τον αμφισβήτησαν ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Στις 19:00 έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών. Στις 19:10 κάποιοι έθεσαν θέμα ηγεσίας. Η βάση της παράταξης θα κρίνει αν ενδιαφέρονταν για την πορεία της παράταξης. Την απόφαση για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά με αναθεώρηση Συντάγματος, είναι απόφαση 20 ετών, δεν την πήρα μόνος.

Να με κατηγορούν κάποιοι γιατί είχαμε ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο στο νομό τους, το θεωρώ αδιανόητο. Το βράδυ των εκλογών θα μπορούσε να μείνει στον μεγάλο ηττημένο που ήταν η ΝΔ και μετά να πάμε στα όργανά μας και να συζητήσουμε τα λάθη μας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα που δείχνουν αδυναμία. Έτσι είναι οι θεσμικές λειτουργίες. Αυτή είναι η διαδρομή μου και ως γραμματέας και ως πρόεδρος.  

Θα μπορούσαμε και να είμαστε δεύτερο κόμμα, αν κάποιος που έλεγε ότι «θα είναι για πάντα ΠΑΣΟΚ»  δεν έφτιαχνε κόμμα έναν μήνα πριν τις εκλογές. Η προοπτική δεν υπάρχει σε μεσσίες ούτε σε περιτυλίγματα όπως μας έδειξαν άλλα κόμματα».

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε: «Είναι εφικτό το σενάριο της εξουσίας; Το έχουμε ξανακάνει το 2008. Χαμηλά το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ με φρέσκο αρχηγό ήταν κοντά μας. 18 μήνες μετά πήραμε τις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία και τις πήραμε με τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1981.

Σενάριο όχι επιστημονικής φανταστίας. 2027, το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΕΣΥ καταρρέει, οι κεφαλαιούχοι είναι ήδη με το ένα πόδι εκτός Ελλάδας και σε μια πενταετία ξεκινούν συχνά τοκοχρεολύσια. Εθνικό συναίσθημα; Ο φόβος. Ατομικό συναίσθημα; Η μοναξιά. Η αίσθηση ότι για τα πάντα παλεύεις μόνος. Για να κερδίσεις εκείνη την ώρα τους Έλληνες και τις Ελληνίδες τι κάνεις; Οφείλω να προσφέρω τρία πράγματα.  Σχέδιο, ενότητα, εμπειρία».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Νάντια Γιαννακοπούλου στην αρχή της ομιλίας της θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας ξεκινώντας την ομιλία της λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» και πως την επόμενη μέρα όποιος και αν είναι ο πρόεδρος θα πρέπει να βρει το κόμμα συσπειρωμένο.

Ένα κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας που λαμβάνει 13% και δηλώνει ικανοποιημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα. «Πρώτος στόχος μας είναι η επανασύνδεση μας με την κοινωνία για να αποκαταστήσουμε τη θέση μας στον πολιτικό χάρτη», δήλωσε αρχικά η υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. «Ιστορική συγκυρία» χαρακτήρισε την πολιτική κατάσταση η Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Δεν υπάρχει πλέον το αλαζονικό 41%. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μπει σε καθοδική πορεία», είπε αναφερόμενη στη Νέα Δημοκρατία και συνέχισε λέγοντας «Δεν πάει άλλο κύριε Μητσοτάκη με την αντιλαϊκή πολιτική». Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πολιτική κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και απορώ πως κάποιοι σύντροφοι μιλούν για σύμπραξη με ένα τέτοιο κόμμα. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την ευθύνη».

«Είμαστε πολιτικοί απόγονοι μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Είναι μεγάλη η ευθύνη. Είναι σημαντικό να πείσουμε την κοινωνία. Είμαστε όλοι εδώ για να βοηθήσουμε», είπε αρχικά η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πως «στο δεν πάει άλλο» του ελληνικού λαού, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και κάνοντας αυτοκριτική είπε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει, καθώς δεν μπορεί να αναλάβει την εξουσία, με τους πολίτες να «μην ακούν τις προτάσεις μας».

Ως πρώτο προγραμματικό στόχο, η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για το που «θέλουμε να πάμε τη χώρα στα επόμενα δέκα χρόνια, όπως έκαναν ιστορικά όλοι οι ηγέτες του κόμματος» και στη συνέχεια μίλησε για τα ελληνιτουρικά και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτά. Έκανε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τα πεπραγμένα της όντως στην κυβέρνηση, λέγοντας πως έχασε μια ευκαιρία στην μετά Covid εποχή για να ενισχύσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.