«Βράζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης στην συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού ενόψει του Συνεδρίου. Μάλιστα αυτή τη φορά δεν αντιδρά μόνο η «ομάδα των 87» που θεωρείται πως απηχούν τις απόψεις του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σύμμαχοι του Στέφανου Κασσελάκη ή και ουδέτεροι.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη που πήρε για πρώτη φορά θέση ανοιχτά κατά του προέδρου, αλλά και τον Νίκου Παππά και Βασίλη Κόκκαλη με τον μεν πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος να τονίζει πως δεν είναι σίγουρος πως το όνομα πρέπει να απασχολήσει το συνέδριο τον δε αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως διαφωνεί με την αλλαγή του ονόματος όπως αυτή προτάθηκε.

Κώστας Αρβανίτης: «Δεν πάει άλλο»

«Δεν πάει άλλο» αναφέρει σε ανάρτησή του ο ευρωβουλευτής, Κώστας Αρβανίτης, αναφερόμενος στις προτεινόμενες από τον Στέφανο Κασσελάκη αλλαγές. «Το μεγάλο, κοινό μας σπίτι, μπορεί και πρέπει να χωράει τους πάντες, αρκεί να το σέβονται. Κάποιοι, όμως, δεν το σέβονται. Αντίθετα, το υπονομεύουν διά της απαξίωσης». Ο ίδιος σημειώνει ακόμα «την κυρία ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία. Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με την δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη».

Νίκος Παππάς: Αν δεν έχει εκπέσει θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος

Ακόμα και ο Νίκος Παππάς, βασικός σύμμαχος αυτή την ώρα του Στέφανου Κασσελάκη και νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν φάνηκε ιδιαίτερα θερμός για την αλλαγή του ονόματος του κόμματος, αλλά άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μην φτάσει στη ΔΕΘ. «Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα. Ένα κόμμα που παλεύει απλώς να αλλάζει το όνομά του, κρατάει τις δομές του ίδιες, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Θα προτιμούσα στην δημόσια συζήτηση να κυριαρχήσουν ο αναγκαίες αλλαγές. Ερωτηθείς για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς σημείωσε: ««θα εκπλαγεί θετικά ο προοδευτικός κόσμος από τις προτάσεις μας στη ΔΕΘ. Ο κ. Κασσελάκης αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος».

Βασίλης Κόκκαλης: «Διαφωνώ με το όνομα που προτείνεται»

Εκ των συμμάχων του Στέφανου Κασσελάκη και ο νέος αναπληρωματικός Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ανέφερε πως «διαφωνώ με το όνομα που προτείνεται» και πρόσθεσε πως «να αλλάξουμε πρώτα εμείς συμπεριφορές και μετά να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ναι σε αλλαγές, αλλά με διάλογο».

Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Ρευστοποιεί το κόμμα

Από εκείνους που διαφώνησαν σχετικά πρόσφατα με τους χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη και συγκεκριμένα με την καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος σχολιάζοντας τις δομικές αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, έκανε λόγο για «ρευστοποίηση του κόμματος». «Διαφωνώ ριζικά με την κατάργηση της οργάνωσης των μελών που θα αντικατασταθεί από μία οργάνωση φίλων και ενδιαφερομένων. Ότι καταργούνται οι νομαρχιακές επιτροπές. Η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάζει τέσσερις φορές το χρόνο, ας πούμε με χρονοδιάγραμμα, δηλαδή έχουμε ενστάσεις βασικές. Άρα λοιπόν, εγώ προσέρχομαι επιφυλακτικός ως προς αυτό, γιατί κατά τη γνώμη μου ρευστοποιεί το κόμμα. Είμαι αντίθετος, δηλαδή. Θεωρώ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα βεβαίως, ας πούμε, συμφωνώ με τον περιορισμό των θητειών. Είναι λογικό. Ή αυτό όπου πρέπει να παραιτείσαι 18 μήνες πριν, αν θέλεις να διεκδικήσεις βουλευτική έδρα. Άρα λοιπόν υπάρχουν διατάξεις τις οποίες βλέπω θετικά, αλλά υπάρχουν και διατάξεις στις οποίες είμαι επιφυλακτικός έως και αντίθετος».

Μαμουλάκης: Δεν είναι αρνητική, αλλά σίγουρα δεν είναι επίκαιρη

Ανεπίκαιρο χαρακτήρισε το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.
«Για την αλλαγή του ονόματος, για το λεγόμενο rebranding, ουσιαστικά δύο παρατηρήσεις. Η μία που με βρίσκει λίγο επιφυλακτικό όσον αφορά τη στιγμή που επιλέχθηκε να κατατεθεί αυτή η πρόταση, η οποία στιγμή, αν μη τι άλλο, είναι τελείως διαφοροποιημένη» όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Μαμουλάκης, σημειώνοντας πως πριν την πρόταση για συγκεκριμένη ονομασία του κόμματος, βασικό είναι να συζητηθεί αν υφίσταται ανάγκη αλλαγής του brand ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Νομίζω ότι ως πρόταση, αυτή καθαυτή, μπορεί να έχει καλές προθέσεις, δεν ξέρω κατά πόσον σε επίπεδο βάσης και κόμματος θα γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό. Πάντοτε κάποια αλλαγή και πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τη μαρκίζα, για το όνομα, για τον τίτλο διέπεται από προβληματισμό γιατί οποιαδήποτε αλλαγή θέλει σκέψη, διότι αλλάζοντας το όνομα κάποια πράγματα χάνεις, κάποια κερδίζεις. Είναι πάντως μια κουβέντα η οποία μπορεί να γίνει και να αναλυθούν όλες οι παράμετροι. Είναι μια συζήτηση η οποία δεν είναι αρνητική εκ προοιμίου, αλλά σίγουρα δεν είναι επίκαιρη».

Παύλος Πολάκης: Σταματήστε την ανούσια αντιπαράθεση

Αρνητικός στις αλλαγές που προτάθηκαν εμφανίστηκε με ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης, ο άνθρωπος – κλειδί της επικείμενης Κεντρικής Επιτροπής, που όλοι περιμένουν τη στάση που θα κρατήσει εκεί και αν θα επιμείνει στην αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Παύλος Πολάκης πήρε θέση εναντίον της αντιπαράθεσης για το όνομα αλλά και για την πρόταση της νέας δομής του κόμματος μιλώντας για «έλεγχο του μηχανισμού που θέλει να επιβάλλει».
«Επιτέλους σταματήστε την ανούσια αντιπαράθεση!!! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗ ΧΑΡΗ, ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ !! Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις!!»

Όλγα Γεροβασίλη: Επέλεξε ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα

Όπως είναι λογικό κάθετα αρνητική στις αλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος εμφανίζεται και η «ομάδα των 87» που και μέσω της Όλγας Γεροβασίλη μιλά για ένα σχέδιο που μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «μικρό προσωποπαγές κόμμα».

«Αυτό που αντιλαμβάνομαι μετά τις χθεσινές προτάσεις είναι ότι ο ίδιος έχει κάνει μια επιλογή για ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα» σημείωσε η επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευση, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Όλα τα άλλα ποιος θα κάνει μομφή, αν θα διώξει τον έναν βουλευτή για να κάνει το χατίρι σε κάποιον άλλο, σε ποιον θα μοιράσει την εξουσία της ΚΟ είναι αυτά που δημιουργούν βαθύτατα πολιτικό και αξιακό πρόβλημα» σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε πως «επιτείνεται η άποψη σε μένα ότι τώρα ξετυλίγεται μια ατζέντα για να κριθεί».

Σωκράτης Φάμελλος: Υπάρχει υποτίμηση των οργάνων

Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές εξελίξεις ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: «Υπάρχει θέμα στη λειτουργία των οργάνων. Υπάρχει υποτίμηση της λειτουργίας των οργάνων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό του κόμματος που είναι να έχεις ομάδα που δίνει υπεραξία και να έχεις συντροφικότητα, να στέκεσαι δίπλα στον σύντροφό σου και ταυτόχρονα να πετυχαίνεις περισσότερα προς την κοινωνία για να περνάς και ένα μοντέλο στην κοινωνία. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνετε σαν μοντέλο μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτό εμείς έχουμε καθυστερήσει να το υλοποιήσουμε. Έχουμε βήματα προς τα πίσω. Αυτό περιλαμβάνει και την ηγεσία. Περιλαμβάνει και τον Στέφανο Κασσελάκη», κατέληξε.

Χρήστος Σπίρτζης: Δεν θυμίζει σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπό διαγραφή Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε από την πλευρά του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώνεται σε κόμμα Κασσελάκη ειδικά με τις προτάσεις και τις πρακτικές, είναι ένα κόμμα που αφήνει τις αξίες της προοδευτικής παράταξης. Πρέπει να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν τεθεί θέμα ηγεσίας. Αυτό το κόμμα δεν θυμίζει σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά. Αν δεν υπάρχει η αριστερά στο όνομα ακόμα καλύτερα γιατί θα αντικατοπτρίζει πώς έχει εξελιχθεί το κόμμα».

Γιώργος Βασιλειάδης: Μετατρέπει το κόμμα σε Κασσελάκης και φίλοι

Τέλος ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε: «Χρειάζονται δυο στο τανγκό. Αλλά η ευθύνη μεγαλύτερη για τον αρχηγό. Πολλές φορές γελάει ο κόσμος. Ο πρόεδρος πρέπει να ζητά καθαρές λύσεις. Θα έπρεπε να προσφύγει στη βάση με σύντομες διαδικασίες. Αν κερδίσει τις εκλογές εκ νέου θα μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο του ανεπηρέαστα». Παράλληλα ο Γιώργος Βασιλειάδης επισήμανε ότι ο πρόεδρος: «μετατρέπει το κόμμα σε Κασσελάκης και φίλοι».