«Τα μέτρα χρειάζονται σχέδιο, χωρίς υπερβολές», τόνισε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ενόψει των εξαγγελιών που αναμένονται στη ΔΕΘ. Αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, τόνισε ότι πέρυσι είχαμε 100.000 ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ συνολικά τα ακίνητα είναι 1 εκατομμύριο, «άρα μιλάμε μόλις για 1%» και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα ακίνητα Airbnb νοικιάζονται έως 90 ημέρες.

Διευκρίνισε, ωστόσο, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» ότι το ζήτημα είναι διαφορετικό σε κάθε περιοχή, με το πρόβλημα να μεγεθύνεται στα αστικά κέντρα και τα νησιά.

Τα κενά ακίνητα υπολογίζονται περίπου στις 700.000 και στην κατεύθυνση αυτή ενισχύεται το «νοικιάζω-ανακαινίζω», ενώ εξετάζονται κίνητρα για να δοθούν κενά σπίτια προς ενοικίαση.

Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να δώσει λύση στη δύσκολη εξίσωση των μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, συνυπολογίζοντας τη σημαντική παράμετρο της δημοσιονομικής σταθερότητας και αντισταθμίζοντας τις σημαντικές απώλειες των εισοδημάτων που υφίστανται τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας.

Το σίγουρο είναι ότι η δέσμη των παρεμβάσεων θα αφορά σε:

  • Δημογραφικό (αύξηση επιδομάτων για τέκνα, εξίσωση τρίτεκνων με πολύτεκνους, φορολογικά κίνητρα σε νέες οικογένειες)
  • Στεγαστικό (Διεύρυνση ΣΠΙΤΙ μου ΙΙ, χαμηλότερα επιτόκια)
  • Συντάξεις (αύξηση 2,5-3% το 2025, μείωση ή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης)
  • Κατώτατο μισθό (αύξηση Άνοιξη 2025)
  • Επίδομα ανεργίας (κίνητρα-ετεροβαρές)
  • Φορολογικό (ελ. Επαγγελματίες)

Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του 2024, καθώς εξαρτάται από τα έσοδα Ιανουαρίου – Ιουλίου. Στόχος το έκτακτο επίδομα να το λάβουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει το κυβερνητικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας, δίνοντας έμφαση στις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις με πρόσημο την κοινωνική δικαιοσύνη και τη σύγκλιση με την Ευρώπη.