Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τον Σεπτέμβριο άφησε μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. «Δεν αποκλείω να υπάρχουν επιδοτήσεις και τον Σεπτέμβριο στους λογαριασμούς ρεύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Την οριστική απάντηση θα την ξέρουμε προς το τέλος του Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τις τιμές των παρόχων», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης. Αν χρειαστεί επιδότηση θα υπάρξουν κονδύλια, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρχει γενικά το ενδεχόμενο των επιδοτήσεων στο ρεύμα στο μέλλον ο κ. Σκυλακάκης απάντησε «αυτό το απαντήσαμε με πράξεις».

Τέλος, ο υπουργός μίλησε για την έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει πλέον την αγορά ενέργειας καθώς «η ζήτηση στο ρεύμα το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζεται. Έχουμε 4-5 γιγαβάτ το φθινόπωρο, 5-6 το χειμώνα, 3,5-5 την άνοιξη και 7,5 με 10 ή 11 το καλοκαίρι. Αυτή η πολύ μεγάλη ζήτηση μας σπρώχνει εποχικά σε υψηλές τιμές το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο».

Σε τροχιά το νέο σύστημα διαχείρισης δασών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε επίσης για ένα επαναστατικό αντιπυρικό σχέδιο για τα δάση της Ελλάδας.

Όπως είπε «τα δάση της Ελλάδας αλλά και της Αττικής είναι παρατημένα 60 χρόνια με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί πολύ καύσιμη ύλη μέσα σε αυτά η οποία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για εξάπλωση της πυρκαγιάς όπως η τελευταία της Αττικής που έκαψε πάνω από 100.000 στρέμματα».

«Θα γίνουν λοιπόν διαχειριστικές μελέτες με βάση τις οποίες, θα οριστούν υβριδικά σχήματα διαχειριστών των δασών τα οποία θα είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό τους αλλά και την εκμετάλλευση του ξύλου και της βιομάζας από αυτά», σημείωσε.

«Με βάση τις διαχειριστικές μελέτες που θα γίνονται, θα προκύψουν αραιώσεις δασών, άνοιγμα και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών ενώ θα υπάρχει και επιδότηση της βιομάζας στον διαχειριστή που θα έχει αναλάβει τη δουλειά αυτή» πρόσθεσε ο ίδιος.