Η πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη αλλά και η αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στους κορυφαίους θεσμούς της ΕΕ είναι τα ζητούμενα για την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να χαράσσει τον οδικό χάρτη έως το 2027, αλλά και περιγράφοντας το όραμά του με αφορμή την επέτειο για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές σε μία ημέρα αναφέρθηκε στο θέμα του χαρτοφυλακίου που θα πάρει η χώρα μας στην Κομισιόν, μία με συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό POLITICO και μια στο Προεδρικό Μέγαρο και σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.
Στο μεν POLITICO ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στην Ευρώπη τονίζοντας ότι: «Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».
Και το βράδυ σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο τόνιζε με νόημα ότι «Η Ελλάδα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας».
Οι μεγάλες προκλήσεις
Δραττόμενος της ευκαιρίας από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και η χώρα μας θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα.
«Οι επιλογές της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια είναι ξεκάθαρες», τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
«Όταν αναφέρεται στη γρήγορη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της Ένωσης αυτό αφορά στους μισθούς, στους θεσμούς, στην πιο αποτελεσματική κρατική λειτουργία, στην πιο παραγωγική οικονομία, στις θεσμικές αλλαγές και στις ατομικές συμπεριφορές».
Εξηγώντας μάλιστα πώς θα επιτευχθούν τα παραπάνω, έλεγαν ότι απαιτούνται χρόνος, επιμονή, σύγκρουση με συμφέροντα δεκαετιών, ξεβόλεμα κάποιων.
Για το άμεσο μέλλον η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρεις βασικούς στόχους:
Την ενίσχυση του ΕΣΥ, την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία ουκ ολίγες φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως αντικοινωνική συμπεριφορά.
Στους στόχους επίσης είναι η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η νομιμότητα παντού και βεβαίως η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με σταθερές αυξήσεις μισθών.
Αυτό που επίσης σημείωναν με νόημα κυβερνητικά στελέχη είναι το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να ανταλλάξουν θετικές προτάσεις, προκειμένου να γίνει ουσιαστικός διάλογος. «Πληρώσαμε την αχρείαστη πόλωση. Ναι, είμαστε αντίπαλοι, αλλά όχι εχθροί», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και από την έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, καθώς καταγράφει υψηλές επιδόσεις στην αξιολόγηση, αφού για πρώτη φορά διαπιστώνεται πρόοδος σε όλες τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή στην περσινή Έκθεσή της.
Αποκωδικοποιώντας την έκθεση σημείωναν ότι για το 2024, μόνο τέσσερις συστάσεις απευθύνονται στην Ελλάδα και 18 κράτη-μέλη της ΕΕ δέχονται στη φετινή έκθεση περισσότερες συστάσεις από την Ελλάδα (μεταξύ των οποίων Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία κ.ά.).