Μαζί με ηγέτες από όλο τον κόσμο θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον όπου θα πραγματοποιηθεί η επετειακή Σύνοδος του ΝΑΤΟ.
Το ταξίδι αυτό είχε προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό και στην ατζέντα του πρωθυπουργού υπάρχουν πολλές συναντήσεις. Η ελληνική αποστολή είναι προετοιμασμένη για όλα καθώς μπορεί να χρειαστεί να θέσει το ζήτημα των Σκοπίων και τη μη τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον προκληθεί και υπάρξει αναφορά στο όνομα «Μακεδονία» από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χριστιάν Μίτσκοσκι, ο οποίος επίσης θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Από την στάση του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της γειτονικής μας χώρας θα εξαρτηθεί και αν θα υπάρξει ένα τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πιο ελεύθερο είναι το πεδίο όσον αφορά στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού θύμιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πει από την Άγκυρα ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία για τους δυο ηγέτες να τα πουν ξανά από κοντά.
Ανάλογη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Κατά τα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πολλές συναντήσεις με γερουσιαστές ενώ θα παραστεί και στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, προς τιμήν των ηγετών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνόδου.
Επίσης, ο πρωθυπουργός θα έχει συζήτηση στο «Council on Foreign Relations» με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αλλά και στο «NATO Public Forum» με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Νάντια Σάντλοου.
Ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα μεταβεί και στη Νέα Υόρκη όπου την ερχόμενη Παρασκευή, θα έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας πρόσφατα έγινε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ θα συζητηθεί και το Κυπριακό.
Η ατζέντα της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της επικείμενης επικύρωσης του ορισμού, ως νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του τέως Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 2024. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Στις 10 και 11 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Συμμάχων. Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται η ενίσχυση της συλλογικής αποτροπής και άμυνας και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας με σκοπό την ενίσχυση της νατοϊκής συνδρομής προς την Ουκρανία, καθώς και την εξέταση της ευρωατλαντικής της προοπτικής.
Αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου αποτελεί, επίσης, η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ, όπως η συνεργασία με τους εταίρους «IP4» (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα) της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα πραγματοποιηθεί, τέλος, η εκδήλωση δημόσιας διπλωματίας «NATO Public Forum», με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές, τις αποφάσεις και τους στόχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.