«Η προσφυγή στη βάση του κόμματος το φθινόπωρο, καθώς και ο πολιτικός και ιδεολογικός διάλογος είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ανανεωτική Αριστερά που συμμετέχει στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα.

«Ο πολιτικός στόχος για δεύτερη θέση απέτυχε και αυτό συνιστά πολιτική αποδοκιμασία που πρέπει να μας προβληματίσει», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση και τονίζεται: «Η προσφυγή στη βάση του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, όπου θα κριθούν πρόσωπα και πολιτικές και η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του χώρου. Για την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, ακόμα και όσων έχουν αποστασιοποιηθεί ή επέλεξαν την αποχή, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι δημιουργίας ενός πλειοψηφικού ρεύματος πολιτικής αλλαγής».

Η ανακοίνωση της Ανανεωτικής Αριστεράς έχει ως εξής:

Συνεδρίασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

1.Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή των πολιτών αποτυπώνει την κρίση και την χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Ευθύνες έχουν η κυβερνητική παράταξη και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Είχαμε μεγάλη ήττα της Ν.Δ και συνέχιση της πτωτικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής παρουσίασε ισχνή αύξηση των εκλογικών του ποσοστών. Ο πολιτικός στόχος για δεύτερη θέση απέτυχε και αυτό συνιστά πολιτική αποδοκιμασία που πρέπει να μας προβληματίσει. Η προσφυγή στη βάση του κόμματος το φθινόπωρο, καθώς και ο πολιτικός και ιδεολογικός διάλογος είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

  1. Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής κινήθηκε όλη την προηγούμενη διετία σε πνεύμα συνοχής και ενότητας. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι απουσίαζαν οι συλλογικές διαδικασίες, ο εσωτερικός διάλογος και όλα στηρίχθηκαν σε μονομερείς αποφάσεις της ηγεσίας. Ακόμα και σε κρίσιμα θέματα/νομοσχέδια δεν ζητήθηκε η συμμετοχή του κόμματος, ώστε να αποφευχθούν αχρείαστες τριβές. Είναι επίσης χαρακτηριστική η απουσία του δεύτερου συνθετικού του ονόματος -του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ- από τις επίσημες εκφωνήσεις ως ένα ακόμα δείγμα υποτίμησης των μικρότερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς, που συμπαρατάχθκαν με το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες εποχές. Η επίκληση μόνο της ιστορικής πορείας του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να συσπειρώσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και ανένταχτους πολίτες. Επομένως, είναι απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής με την επιστροφή στις συλλογικές λειτουργίες και η διεύρυνση του χώρου προς δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.
  2. Η πολιτική κίνηση Ανανεωτική Αριστερά με τις δημόσιες θέσεις της και με τις παρεμβάσεις των στελεχών της επιμένει στην ανάγκη για ένα μεγάλο άνοιγμα προς πολιτικά ρεύματα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Έχουμε υποστηρίξει εδώ και καιρό την χρησιμότητα της συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων -όπου είναι εφικτό- όχι με την παλαιοκομματική λογική των αντιδεξιών μετώπων αλλά με την στρατηγική για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Με σύγχρονο πολιτικό λόγο και παρουσία σε κινηματικές δράσεις, ώστε να ηττηθούν οι αντικοινωνικές πολιτικές της Δεξιάς.
  3. Η προσφυγή στη βάση του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, όπου θα κριθούν πρόσωπα και πολιτικές και η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του χώρου. Για την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, ακόμα και όσων έχουν αποστασιοποιηθεί ή επέλεξαν την αποχή, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι δημιουργίας ενός πλειοψηφικού ρεύματος πολιτικής αλλαγής.