Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή αναμένεται να μάθουμε ποια πρόσωπα θα αντιπαρατεθούν τελικά για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την αμφισβήτηση των ηγετικών ικανοτήτων του Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψηφιότητα αναμένεται να καταθέσουν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο πρώην υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, εννοείται ο νυν πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, που επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του και μένει να αποδειχτεί εάν θα υπάρξει και κάποιο άλλο πρόσωπο.

Ο πρόεδρος του Κινήματος αυτές τις ώρες αναζητά την κατάλληλη φόρμουλα της αναμέτρησης, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου και των όρων. Όλα δείχνουν ότι αναγκάζεται να υιοθετήσει την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων για εκλογή προέδρου εντός του φθινοπώρου και όχι το 2025, όπως αρχικά διεμήνυε μέσω διαρροών. Στην πίεση για τη χρονική επίσπευση διαδραμάτισε ρόλο και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που εισηγήθηκε την «επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ» μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας για την εκλογή νέου προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Ο κ. Δούκας αναφέρει πως «θέλουμε να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ, την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης, των μεγάλων αλλαγών και αξιών, που θα κυβερνήσει τη χώρα. Θέλουμε δηλαδή να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη να είναι στην κυβέρνηση την επόμενη φορά, στις επόμενες εθνικές εκλογές». Μάλιστα έχει ήδη περιγράψει το χρονοδιάγραμμα, ζητώντας από τη Χαριλάου Τρικούπη να ξεκινήσει από τον ενωτικό σχεδιασμό της φετινής επετείου της 3ης του Σεπτέμβρη, όπου θα μπορέσουν όλα τα στελέχη να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την «επόμενη μέρα» στο Κίνημα.

Χάρης Δούκας

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος επισημαίνει ότι τα πρόσωπα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν την πολιτική, κάτι που αφορά πρωτίστως τον πρόεδρο. Η Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν η πρώτη που έθεσε ευθέως ζήτημα ηγεσίας από τη βραδιά των εκλογών και ετοιμάζεται να καταθέσει τη δική της πλατφόρμα στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ ο Μανώλης Χριστοδουλάκης καλεί τον Χάρη Δούκα να ηγηθεί σε αυτή την επανεκκίνηση του κόμματος.

Παύλος Γερουλάνος
Παύλος Γερουλάνος

Ο κ. Δούκας μόλις χθες ανέφερε πως «εάν συνεχίσουμε με αυτή την αύξηση των ποσοστών, θα γίνουμε κυβέρνηση κοντά στο 2050. Απαντάω, λοιπόν, ότι εγώ ξεκίνησα με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η οποία με τίμησε και ήμουν, όντας καθηγητής, γραμματέας στον τομέα ενέργειας και συνέχισα βεβαίως και με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Με τίμησε και εκείνος και συνέχισα σαν γραμματέας. Ήταν ένας κύκλος επιβίωσης για τον χώρο και το ΠΑΣΟΚ. Και τώρα νομίζω πρέπει να πάμε σε έναν νέο κύκλο, ο οποίος είναι ο νέος κύκλος της υπέρβασης». Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει δήμαρχος των Αθηναίων, ολοκληρώνοντας τη θητεία του και διεκδικώντας ταυτόχρονα μεγάλες αλλαγές στη χώρα και από τον ρόλο ευθύνης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, εφόσον εκλεγεί.

Όλα τα βλέμματα, λοιπόν, τώρα στρέφονται στη συνεδρίαση της Κυριακής. Σε περίπτωση που ο κ. Ανδρουλάκης δεν παρουσιάσει μια επί της ουσίας ενωτική πρόταση για την επόμενη μέρα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να καταλήγει σε άμεση εκλογή ηγεσίας από τη βάση, τότε θα δούμε ένα σκηνικό άγριας σύγκρουσης.