Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμος να εφαρμόσει τις καταστατικές αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπουν ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν θα μπορούν να έχουν πάνω από τρεις διαδοχικές θητείες. Πρόκειται για διάταξη που είναι μεν σαφής, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Ωστόσο σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως έκανε αναφορά στη συγκεκριμένη διάταξη με τη χθεσινή του μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη μας θα ακούσουμε και θα φέρουμε τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν από εμάς». Αντίθετα, «όλα θα μπουν στη συζήτηση (όπως και το αν πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που λέει το τωρινό καταστατικό μας, για όριο τριών διαδοχικών θητειών στους βουλευτές)», τόνισε ο κ. Κασσελάκης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτομάτως θα πρέπει να τεθούν εκτός Κοινοβουλίου, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς αλλά και η Θεοδώρα Τζάκρη. Η δε Νίνα Κασιμάτη και ο Παύλος Πολάκης εξελέγησαν για πρώτη φορά βουλευτές τον Ιανουάριο του 2015 και επανεξελέγησαν τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως και στις εθνικές εκλογές του 2019 και 2023.

Τι προβλέπει το Καταστατικό

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 39 παράγραφο 4 του Καταστατικού: «Δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι/ες βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες όσοι/όσες έχουν διατελέσει βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες επί τρεις διαδοχικές περιόδους, στις οποίες δεν συνυπολογίζονται βουλευτικές περίοδοι µε διάρκεια μικρότερη των 2/3 της πλήρους διάρκειας της βουλευτικής περιόδου, δηλαδή των τριάντα δύο (32) μηνών αρχής γενομένης από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το κώλυμα εξαιρείται ο/η Πρόεδρος του κόμματος ή οι διατελέσαντες/σασες πρωθυπουργοί».