Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις πυρκαγιές και τα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπισή τους.

Όπως είπε, οι εθελοντές πυροσβέστες, ο στρατός και η αστυνομία έχουν διασπαρεί, για να καταπολεμήσουν τις φωτιές. «Είμαστε ένα βήμα πριν από τον κόκκινο συναγερμό, βρισκόμαστε στο πορτοκαλί αυτή τη στιγμή», επισήμανε.

Υπογράμμισε ότι «οι συνθήκες είναι ανυπέρβλητα δύσκολες» και υποσχέθηκε ότι θα «δώσουν μάχη, για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές». Ζήτησε από όλο τον κόσμο να δώσει «τη δέουσα προσοχή».

Σε ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας, απάντησε πως η σημερινή πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο εντοπίστηκε και κατεσβέσθη άμεσα χάρις στη χρήση drone. «Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Έχουμε 25 drone στους τρεις ορεινούς τόπους της Αττικής. Τα drone χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, την τεχνητή νοημοσύνη και πετούν ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ωρο».

140.000 οικόπεδα έχουν καθαριστεί

Ευχαρίστησε τους δωρητές των drones και δήλωσε πως το σύστημα θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τόνισε, βέβαια, ότι «δεν θα καταφέρει να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα εντοπίζει γρήγορα τις εστίες. Οι συνθήκες είναι δύσκολες».

Αναφορικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, είπε πως χάρη στην ψηφιακή πλατφόρμα περισσότερα απο 140.000 οικόπεδα έχουν καθαριστεί. Θέλησε να ευχαριστήσει όσους καθάρισαν τα οικόπεδα. «Ο κόσμος έχει μεγάλη συνεισφορά σε σχέση με πέρσι. Υπάρχουν και πολίτες που αδιαφορούν, αλλά για αυτό υπάρχει ο νόμος και τα πρόστιμα».

Όσον αφορά τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, δήλωσε πως ποτέ δεν είναι αρκετά. Είπε πως τα περισσότερα αεροσκάφη είναι παλιά και πως ο στόχος είναι η χώρα να έχει από το 2025 τα δικά της εναέρια μέσα.