Η Έλενα Ράπτη ως εισηγήτρια του νόμου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μίλησε στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Υπογεννητικότητα-Υπογονιμότητα: Aνησυχίες-Προβληματισμοί-Πρόληψη, Πρόταση: Μαζικός έλεγχος ΑΜΗ» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας.

Σκοπός της Ημερίδας η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την υπογονιμότητα στην Ελλάδα και τη σημασία της αξιολόγησης του ωοθηκικού αποθέματος.

Η κα Ράπτη τόνισε ότι: “Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Το σύνολο των διαθέσιμων προς γονιμοποίηση ωαρίων που μία γυναίκα έχει στις ωοθήκες της, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία οικογένειας”. 

Συνέχισε την ομιλία της επισημαίνοντας πως η έγκαιρη εξέταση αίματος για την γνώση των επιπέδων της ΑΜΗ παρέχει στις γυναίκες τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα όρια της αναπαραγωγικής τους επάρκειας και να αποφασίσουν είτε για την επίσπευση του οικογενειακού τους προγραμματισμού, είτε για τη διατήρηση της γονιμότητας (κατάψυξη ωαρίων), για τις περιπτώσεις των γυναικών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν σε επόμενο στάδιο της ζωής τους. 

Τέλος, η κ. Ράπτη αναφέρθηκε συνοπτικά στον τελευταίο νόμο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Πλέον η Ελλάδα διαθέτει αυτό το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο πρωτίστως διασφαλίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και καταργούνται αναχρονιστικοί περιορισμοί στην τεκνοποιία. 

facebook