Την ανάγκη οι διαφορές να λύνονται με την επίκληση του διεθνούς δικαίου επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση που έκανε μετά τη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που γίνεται στην Ελβετία.

«Μόνο και μόνο ότι η Σύνοδος έλαβε χώρα με σχεδόν 100 χώρες για να συμμετέχουν συνιστά μια σημαντική παγκόσμια επιβεβαίωση της ανάγκης για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη σε αυτό τον πόλεμο», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Εδώ βρίσκονται ηγέτες όχι μόνο από ΕΕ αλλά από από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου – επιβεβαιώνοντας ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν αφορά μόνο την ΕΕ αλλά όλο τον πλανήτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν ότι ο πόλεμος αυτός έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές βασικών τροφίμων και έχει σημασία για χώρες που δοκιμάζονται και από επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Είναι επίσης σημαντικό ότι οι χώρες που συμμετείχαν δήλωσαν την προσήλωσή τους στην χάρτα του ΟΗΕ. Είναι ανάγκη οι διάφορες να λύνονται με επίκληση διεθνούς δικαίου και στο αναφαίρετο δικαίωμα που έχει η κάθε χώρα στην εθνική της κυριαρχία και βεβαίως η καταδίκη της αλλαγής των συνόρων και την ισχς του δυνατού εις βάρος του αδύναμου.

Και πρόσθεσε ότι όλα τα παραπάνω συνιστούν επιβεβαίωση των βασικών αρχών που μπορούν να αποτελέσουν οδικό χάρτη για δίκαιη και βιώσιμη Ειρήνη στην Ουκρανία και αυτό δεν σημαίνει συνθηκολόγηση για αυτό εξακολουθούμε να στηρίζουμε Ουκρανία έτσι ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση αυτοπεποίθησης και όχι αδυναμίας.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις διεργασίες που γίνονται ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες.

«Είχα ευκαιρία», είπε, «στις παρυφές της συνόδου να συναντηθώ με ομολόγους μου με Πολωνό πρωθυπουργό έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών του ΕΛΚ. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ονόματα αμοιβαία αποδεκτά ξεκινώντας προφανώς από την πρόεδρο Ουρσουλα φον ντερ λαιεν προκειμένου να είναι πρόεδρος ΕΕ και τα επόμενα πέντε χρόνια».