Την κρισιμότητα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιείται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.
Στην δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία πρωθυπουργός συμμετείχε και στην ομάδα εργασίας για την επισιτιστική ασφάλεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα για πολλούς λόγους, είπε ο πρωθυπουργός.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου γίνεται μνεία στη διατήρηση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας για την Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσει τα λιμάνια της και τις δομές της.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Οδησσό και την πυραυλική επίθεση, επιμένοντας ότι η προστασία των ουκρανικών υποδομών είναι κρίσιμη για να διατηρηθεί το επίπεδο των ουκρανικών εξαγωγών που έχει συσχέτιση και με τις τιμές.
«Τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι διεθνείς κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί, η πυρηνική ασφάλεια δεν πρέπει να διασαλεύεται, η τροφή δεν μπορεί να γίνεται όπλο.
Εξήγησε ότι η διάσκεψη γίνεται για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, λέγοντας όχι σε συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα – όπως και άλλες χώρες – θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία προκειμένου να φτάσει σε μια αξιόπιστη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμόρφωσης με τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο για την Ουκρανια, όσο και για τη Γάζα και το Σουδάν.
Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει θετική κινητικότητα για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόθεσή του να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Κωνσταντινούπολη για ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο και στην ομογένεια.