Διαφορετικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές διαλεύκανσης της υπόθεσης Siemens διατυπώνουν μέλη της ομώνυμης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της και λίγο πριν κατατεθεί επισήμως το πόρισμα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Ο Παντελής Οικονόμου, ο οποίος κατέθεσε διαφοροποιημένο πόρισμα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Σκάι”, υπογράμμισε:

«Υπάρχουν αποδείξεις για πρόσωπα, αλλά όχι για κόμματα. Εμείς δεν ζητάμε παραπομπή προσώπων, αλλά να αποφανθεί η Βουλή για ποια χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση (…). Συστήθηκε συμμορία με το λογότυπο της Siemens που εξελίχθηκε σε έγκλημα και σε αυτό συμπίπτουμε όλα τα κόμματα».

Το πόρισμα που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου για την υπόθεση της Siemens θα είναι ένα πόρισμα στο οποίο θα συμπίπτουν όλα τα μέλη της ομώνυμης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ενώ θα υπάρχουν και επιμέρους αξιολογήσεις και διαφοροποιήσεις, όπως ανέφερε στο ραδιοσταθμό “Βήμα 99,5” ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου.

«Το βασικό είναι ότι συμφωνήσαμε ότι έχει διαπραχθεί ένα οργανωμένο έγκλημα, ότι συστάθηκε συμμορία υπό το trade mark, υπό το σήμα κατατεθέν Siemens Γερμανίας και συνέπραξαν και πολιτικά πρόσωπα στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσης, που είναι διαρκές έγκλημα, μη παραγεγραμμένο, διασυνοριακό», είπε ο κ. Οικονόμου.

Σε ότι αφορά τις επικρίσεις ότι τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα ο κ Οικονόμου άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλες δυνατότητες λέγοντας « και για τον κ. Μαντέλη είχαμε ακούσει ότι έχει παραγράφει, έτσι γενικώς, τι έχει παραγράφει ήταν άγνωστο, γενικώς έχει παραγράφει. Αποδεικνύεται ότι όταν λειτουργούν σωστά και όχι ανταγωνιστικά οι εξεταστικές επιτροπές και η δικαιοσύνη ότι φέρνουν αποτέλεσμα, διότι όπως βλέπεται εξετάζεται και είναι κατηγορούμενος για μη παραγεγραμμένο αδίκημα».

Σχολιάζοντας την κριτική για ένδεια στοιχείων και αποκαλύψεων από την επιτροπή σημείωσε:

«Παρά την αντικειμενική δυσκολία να μην έχουν ανοίξει λογαριασμοί, και εδώ ασφαλώς η εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί να ευθύνεται για πράξεις που δεν έγιναν από ξένες δικαστικές αρχές για δικούς τους λόγους, λέω, για παράδειγμα, έναν από τους λόγους για τους όποιους δεν έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί, παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι περιγράφονται σαφώς οι δράσεις και τα αδικήματα που διέπραξε η εγκληματική αυτή συμμορία σε διάφορους επιμέρους χώρους σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος σήμερα, στον ΟΤΕ, ΟΣΕ, στη διαχείριση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων και επίσης σε χώρους όπως η εθνική άμυνα, η υγεία και ούτω καθ’ εξής. Αυτά δεν είχαν περιγράφει ποτέ έτσι όπως τα συζητάμε τώρα, και νομίζω ότι και ένας δικαστικός λειτουργός, ο οποίος ασφαλώς είναι παραλήπτης του πορίσματος στο βαθμό που το κοιτάξει, δεν χρειάζεται πολλή προσοχή, για έναν έμπειρο δικαστικό λειτουργό, είναι πολύ εύκολο, μπορεί πλέον να προχωρήσει στην παραγγελία ανακρίσεων, στη διατύπωση κατηγοριών με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα, δεν είναι δικό μου».

Τόνισε ακόμη πως ζητείται να συσταθεί προανακριτική επιτροπή, κάτι που θα αποφασίσει η Ολομέλεια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης φάνηκε απαισιοδόξος για την κατάληξη της υπόθεσης «Το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας δεν πέρασε από την επιτροπή. Λεφτά που πήγαν σε βαλίτσες και σουίτες δεν βρέθηκαν (…). Μίζες δόθηκαν και στα ταμεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για χρόνια, κάτι που καταγράφεται σε όλα τα κατηγορητήρια του Μονάχου. Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν το παραδέχονται, ούτε καν δεσμεύτηκαν να το ψάξουν (…) Εκτιμώ ότι η Siemens θα εξελιχθεί σε Βατοπέδι Νο2. Χρειάζονται αστικές αγωγές εναντίον κομμάτων και προσώπων ώστε να επιστραφούν τα κλεμμένα».

Παράλληλα, αρνούνται κάθε εμπλοκή με την υπόθεση της Siemens τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στο πόρισμα της εξεταστικής.

«Εν μέρει χρησιμοποιήθηκα ως αριθμός για τις ισορροπίες» δηλώνει ο Χρίστος Βερελής του οποίου το όνομα είναι στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για τη Siemens.

Ο πρώην υπουργός μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε ότι ουδέποτε υπέγραψε σύμβαση ή ανανέωση της με τη γερμανική εταιρεία γιατί όπως είπε «είχα διαρκή ρήξη με τη Siemens».

«Αν ήμουν υπουργός ή βουλευτής δεν θα βρισκόμουν στη λίστα» σημείωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών.

Σε δήλωσή του για το ίδιο θέμα ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει: «Όταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την εξεταστική για τη Siemens, στόχο είχαμε να βρούμε μίζες και κλέφτες. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες και επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων.»