Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε στις ευρωεκλογές ένα ποσοστό, το οποίο μπορεί να μην είναι ικανοποιητικό και σίγουρα είναι κατώτερο των προσδοκιών και του πήχη που είχε θέσει ο ίδιος, αλλά το 14,92% του προσφέρει χρόνο, για να περάσει όποιες αλλαγές σκέφτεται στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης με το 12,79% μπορεί να μην είναι όσο ισχυρός θα ήθελε, αλλά κρατάει δυνάμεις και αναμένεται να αμφισβητηθεί λιγότερο απ’ όσο θα ήθελαν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι δύο κόμματα εγκλωβισμένα στα ποσοστά των αρχηγών τους», υποστηρίζει ο Γιάννης Αντύπας.

Βρέθηκα στο στούντιο με τον έμπειρο πολιτικό συντάκτη της ομάδας του Newsbeast και σχολιάσαμε την επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων της 9ης Ιουνίου. Η Δημοκρατία δεν απειλείται από την αποχή, σύμφωνα με τον καλεσμένο του podcast – μην ξεχνάμε πως και η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει μια πολιτική στάση. «Όπως δεν απειλείται και η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας», λέει ο Γ. Αντύπας, «γιατί αν αθροίσουμε τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν φτάνουν αυτά του κυβερνώντος κόμματος και αυτό κάτι σημαίνει». «Δεν δίνεται η απάντηση στο ερώτημα: “Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;”».

Αβέβαιο είναι το μέλλον της Νέας Αριστεράς και των στελεχών της και είναι εντυπωσιακό πως σημαντικοί υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να βγάλουν έναν εκπρόσωπο στην Ευρωβουλή, τη στιγμή, μάλιστα, που αντιμετωπίστηκαν ισότιμα από τα ΜΜΕ. Όσο για τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την Κεντροαριστερά, ο δημοσιογράφος του Newsbeast σημειώνει πως τόσες δεκαετίες δεν έχει δημιουργηθεί ένα σχήμα που να έχει πρωταγωνιστήσει και να ενώνει αυτούς τους δύο χώρους.

Τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο σε μια ένωση παρατάξεων ή στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα αποτελούν σήμερα μια δύσκολη εξίσωση. Είναι δύσκολο να διαγράψουμε τον έμπειρο Αλέξη Τσίπρα, που παραμένει φιλόδοξος και γνωρίζει να προσελκύει τον κόσμο, την ώρα που Διονύσης Τεμπονέρας και Χάρης Δούκας φαίνεται να προχωρούν σε βιαστικές κινήσεις.

Ακούστε το podcast του Βίκτωρα Μοντζέλλι με τον Γιάννη Αντύπα