Διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε το πρωί της Κυριακής 2/6 από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να καταθέσει το πόθεν έσχες του ενώ αναφέρθηκε στους στόχους της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως θα αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως το 2009 η Ελλάδα ήταν κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα. «Να γίνουμε Ευρώπη σε όλα, στην ποιότητα ζωής, στην παροχή υπηρεσιών, στους μισθούς» συνέχισε και προσέθεσε: «Η απόδοση των συντάξεων στη ώρα τους σημαίνει ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, η επιστολική ψήφος, η σύγκλιση με την Ευρώπη αποκτά μεγάλη σημασία ενόψει των ευρωεκλογών. Θα ληφθούν αποφάσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, για όλα αυτά η Ελλάδα θέλει ισχυρή εκπροσώπηση και πιστεύω ότι θα την έχει με ψήφο στη ΝΔ την επόμενη Κυριακή».

«Δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία»

«Με πάτε πολύ μακριά – ας σταθούμε στο 2024, κόμματα στα δεξιά της ΝΔ υπήρχαν και το 2023, εκτιμώ ότι και τώρα θα έχουν μια αισθητή παρουσία, το πόσο αισθητή θα το δείξουν οι πολίτες με την ψήφο τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα μας έχει ελέγξει το μεταναστευτικό με αποτέλεσμα να μην είναι αντικείμενο στον ελληνικό διάλογο. Είναι ένα παράδειγμα που προσαρμόστηκε η Ευρώπη στις ελληνικές θέσεις. Κοινός τόπος με τα κόμματα δεξιά της ΝΔ δεν υπάρχει δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία με απροκάλυπτο τρόπο, ούτε με πατριδοκάπηλους» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υλοποιούμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας»

«Έχουμε απόλυτη συνέπεια μεταξύ των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και όσων πράττουμε: γρήγορη υλοποίηση ταμείου ανάκαμψης, δικαστικός χάρτης, ενιαία ψηφιακή λίστα, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συνεπής στις δεσμεύσεις της η ΝΔ και έχει άλλα 3 χρόνια για να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Είπαμε για αύξηση μισθών, ο δρόμος για περαιτέρω αύξηση θα διανυθεί σε 4 χρόνια. Δίνουμε δείγματα γραφής μιας κυβέρνησης που υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Δεν είμαστε αλάθητοι, για παράδειγμα έχουμε περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και αντιμετωπίσαμε και οπαδική βία» δήλωσε.

«Η ανεργία έχει πέσει στο 10%, ταυτόχρονα οι μισθοί αυξάνονται, είναι επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής, επενδύσεις γίνονται, υπάρχει και η άλλη όψη ότι υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας, έχουμε ωστόσο μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής γυναικών στην αγορά εργασίας, συνταξιούχους που εργάζονται, αλλά και διακρατικές συμφωνίες για εξεύρεση εργαζόμενων όταν δεν βρίσκουμε στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε για να γίνουμε Ευρώπη και σε αυτά τα θέματα» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Όποιος εισηγείται τον μηδενισμό του να μας πει ποιους φόρους θα επιβάλλει, ποια επιδόματα θα κόψει»

«Για το ΦΠΑ έχω απαντήσει ότι δεν το αντέχει ο προυπολογισμός. Όποιος εισηγείται τον μηδενισμό του να μας πει ποιους φόρους θα επιβάλλει, ποια επιδόματα θα κόψει. Η επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει μια πραγματικότητα για τις πολυεθνικές και θέλουμε τώρα να την θέσουμε προ των ευθυνών της. Μου κάνει εντύπωση γιατί δεν μπορέσαμε να συγκροτήσουμε εθνικό μέτωπο, η Αριστερά που μιλούσε πάντα για τα ολιγοπώλια, διαφωνεί και αυτό με κάνει να πιστεύω ότι δεν φοράνε όλοι την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος» ανέφερε.

«Θέλουμε ισχυρή εντολή»

«Δεν μετατρέπουμε εμείς τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση λέει στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση αποδοκιμασίας. Τι θέλετε να κάνουμε; Να παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης; Θα σηκώσουμε το γάντι. Εμείς θέλουμε ισχυρή εντολή. Το πληρώσαμε ακριβά, δεν θα επιτρέψουμε ούτε στο 2012, ούτε στο 2015. Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει τον ανέξοδο λαϊκισμό. Θέλω να μην υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα παραμένει κυρίαρχη ευρωπαϊκή δύναμη και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την ισχυρή αυτή εντολή.

Το 2019 πήραμε 33% και μετά πήραμε 40%. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τον πήχη, γιατί όχι και να τον υπερβούμε. Κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός, αυτός αποφασίζει. Για τον κ. Κασσελάκη δεν θέλω να πω πολλά, θα έθετα ένα ερώτημα: γιατί δεν έχει καταθέσει το πόθεν έσχες του; Το τι κάνει στην ιδιωτική του ζωή δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες, το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες. Οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να συγκρίνουμε ευρωπαϊκές πολιτικές, από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει τίποτα. Ο κ. Κασσελάκης ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του ευρωκοινοβουλίου, με την οποία δεν θέλει κανείς να συνεργαστεί» υπογράμμισε.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της ακρίβειας»

«Έχουμε δικαίωμα να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της ακρίβειας. Μόνιμη απάντηση η αύξηση των μισθών, έχουμε μειώσει πολλούς φόρους, πρώτη μας προτεραιότητα η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Όσο οι τιμές είναι πρόβλημα για τον Έλληνα πολίτη, η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα, το οποίο έχει και ευρωπαϊκή διάσταση. Γίνεται πολύς λόγος για τα επιδόματα. Είναι στοχευμένα και κατευθύνονται στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη και στους πιο ευάλωτους συμπολιτες μας. Επειδή ακούω ένα κατηγορώ για επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, θέλω να μας πουν ποια προτείνουν να κόψουμε».

«Αποκρούω όλες τις κατηγορίες για συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών»

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία. Οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι πολύ άδικες, η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη, υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι, κάποιοι από αυτούς είναι προφυλακισμένοι. Η κυβέρνηση παρείχε διευκολύνσεις προκειμένου να γίνουν οι δίκες σε χρόνο ρεκόρ. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αποκρούω όλες τις κατηγορίες για συγκάλυψη. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει στη Βουλή για τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών, εφόσον κατατεθεί το αίτημα για προανακριτική επιτροπή θα κατατεθεί αμέσως στη βουλή. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη και ηθική υποχρέωση, να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Το 2019 έγινε αντίστοιχο δυστύχημα στην Ισπανία με 80 νεκρούς και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η δίκη…. Δεύτερη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ότι μια τέτοια τραγωδία δεν θα ξαναγίνει. Επενδύουμε στην ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων για να μπορέσει ο Έλληνας να εμπιστευτεί τον ελληνικό σιδηρόδρομος» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Προτεραιότητα η αναμόρφωση του ΕΣΥ»

«Επανέρχομαι στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι πρώτη κυβερνητικό προτεραιότητα με ορίζοντα 4ετίας. Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στην πανδημία με στήριξη από την κυβέρνηση. Το ΕΣΥ χρειάζεται βοήθεια και στήριξη και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, όχι με τους ρυθμούς και την ταχύτητα που θα θέλαμε και αυτό αφορά και το ΑΣΕΠ. Εξακολουθούμε να έχουμε ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες, αυτό είναι ένα δομικό πρόβλημα. Επενδύουμε πολύ και στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων με έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ψηφιακή διάσταση της υγείας, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, έργα που χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μας δίνει δυνατότητες να εξοικονομήσουμε πόρους. Θέλουμε ένα ΕΣΥ ανθρωποκεντρικό που θα βάζει την υγεία των πολιτών σε απόλυτη προτεραιότητα» συμπλήρωσε.

«Τα Σκόπια να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό να τηρήσει στο ακέραιο τη συμφωνία των Πρεσπών και να αναγνωρίσει ότι το όνομα της χώρας του είναι erga omnes Bόρεια Μακεδονία και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Θα θέσω το ζήτημα στο ΝΑΤΟ και θα ενθάρρυνα τη νέα ηγεσία των Σκοπίων να μην θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε χτίσει. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα υπάρξει αναγνώριση στη συμφωνία των Πρεσπών. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό, δεν είμαστε μόνοι μας. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι στο ζήτημα αυτό» σημείωσε.

«Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλούν όταν απειλούνται»

«Η τραγωδία των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και τραγική αναγνώριση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Θα ενθαρρύνω γυναίκες που αισθάνονται ότι είναι σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον να σπεύσουν να εγκαταστήσουν την κρυπτογραφημένη εφαρμογή. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα, να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες για ασφάλεια σε γυναίκες που είναι θύματα. Είναι μια πραγματικότητα που καμία γυναίκα σήμερα δεν μπορεί και δεν πρέπει να δέχεται. Δεν θέλω να ακυρωθεί η δουλειά που έχει γίνει, εξου και ο αριθμός των καταγγελιών έχει εκτοξευστεί. Οι γυναίκες τώρα μιλάνε και καταγγέλλουν. Οι αριθμοί από τη μια είναι άκρως ανησυχητικοί, ζητώ και την υποστήριξη των ΜΜΕ μέσα από τη δύναμή σας να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλούν» είπε.

Κάλεσμα συμμετοχή στις ευρωεκλογές – Επιστολική ψήφος και στις εθνικές

«Πάντα οι ευρωπαϊκές εκλογές είχαν λιγότερη συμμετοχή από τις εθνικές εκλογές. Μας απασχολεί η αποχή, γιατί αυτές οι ευρωεκλογές διεξάγονται μακριά από εθνικές και χωρίς να συμπίπτουν με αυτοδιοικητικές. Έχω ιδρώσει τη φανέλα στην κυριολεξία, για να πείσω τους πολίτες ότι έχει μεγάλη σημασία να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Το ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ένας αδιάφορος θεσμός. Πρέπει να βγάλουμε ευρωβουλευτές που φορούν την εθνική φανέλα πάνω από όλα. Γιατί υπήρχαν ευρωβουλευτές την προηγούμενη περίοδο που έβαλαν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, ζητώντας να περικοπούν κονδύλια».

«Αμέσως μετά τις εκλογές θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, δεν πιστεύω ότι δεν θα βρούμε 200 ψήφους. Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα όταν μιλάμε για τους εντός Ελλάδος, γιατί εκεί υπάρχει ο σταυρός. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο ταχύτητες ψηφοδελτίων. Αυτό κάνει πιο σύνθετη την άσκηση. Θεωρώ δεδομένο ότι για τους εκτός επικρατείας είναι μια κατάκτηση που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα».

Διαφωνούμε χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είναι βασική διαφορά με την Τουρκία και μία εκκρεμότητα σχεδόν 50 ετών. Καταγράφω τη σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έχει απτά αποτελέσματα, δεν έχουμε παραβιάσεις, έχουμε πολύ μικρό αριθμό αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, η βίζα εξπρές στα νησιά πάει καλά, 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου πανηγυρίζουν κυριολεκτικά. Δεν είμαι αφελής ξέρω ότι η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη, ας κρατήσουμε αυτή τη σημαντική βελτίωση, η οποία μας επιτρέπει να διαφωνούμε χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Ευρώπη του 2024 δεν είναι ίδια με την Ευρώπη του 2019. Αν η Ευρώπη κατάφερνε και χρηματοδοτούσε μια ενιαία αντιπυραυλική ασπίδα αυτό θα ήταν σε όφελος και για τη χώρα μας».

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το χειρότερο σενάριο αλλά να προετοιμαστεί για αυτό. Η Ελλάδα δεν εξετάζει λύσεις τύπου Ρουάντας, η Βρετανία έφαγε τα μούτρα της. Έχουμε καλύτερο πλαίσιο τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν έχουμε ουσιαστική έξαρση, γιατί λάβαμε εμείς τα μέτρα μας. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο».

Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Μιλάμε για 250.000 επιχειρήσεις και ναι αρκετές είναι αποκλεισμένες από ρευστότητα, όμως τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και σε ένα βαθμό και του ταμείου ανάκαμψης για ψηφιακό ανασχηματισμό αφορούν και τις μικρές επιχειρήσεις. Δεν σημαίνει ότι επειδή είσαι μικρός δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός. Είναι καλό οι επιχειρήσεις να αποκτούν μεγαλύτερο μέγεθος, και αυτό είναι σημαντικό εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Προσωπικό στοίχημα ο ΒΟΑΚ

«Είναι έργο σπασμένο στα τρία: ΣΔΙΤ, δημόσιο έργο, το μεγάλο έργο η σύμβαση παραχώρησης έχουμε πια προτιμητέο πλειοδότη, πιστεύω ότι θα υπογραφεί σύντομα. Κληρονομήσαμε το απόλυτο κενό στον ΒΟΑΚ, είναι προσωπικό μου στοίχημα, είναι η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα στους οδικούς άξονες. Το νησί δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτό τον δρόμο, οι συνδέσεις με τα αεροδρόμια, είναι μια αναπτυξιακή παρακαταθήκη, αλλά και οδικής ασφάλειας. Όσο έχουμε τον υφιστάμενο δρόμο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ το πρόγραμμα “Σπίτι μου”»

«Η χώρα μας είναι απελπιστικά αργή στην απονομή Δικαιοσύνης και σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε θέσει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους εντός 4ετίας.Ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση, υπήρξαν αντιδράσεις για τη συνένωση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, δεν ήταν μία εύκολη μεταρρύθμιση. Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, η περισσότερη βοήθεια στους δικαστές, η ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας είναι μία σειρά μεταρρύθμίσεων, αυτό σημαίνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της στέγης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προς ώρας η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” ύψους 2 δισ. ευρώ και με διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, πιθανώς στα ζευγάρια της ηλικιακής ομάδας 40-50» επεσήμανε ο πρωθυπουργός

Σε ό,τι αφορά στο air bnb, είπε «μελετούμε περιορισμούς για τις περιοχές, που υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγης ως προς τις συνολικές ημέρες σε επίπεδο έτους».