«Δίνουμε έμφαση σε όλη τη χώρα και όταν καταρτίζουμε ένα πρόγραμμα περιοδειών προσπαθούμε να φτάνουμε παντού», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο OPEN σήμερα, Τετάρτη 22/5.

Για την καθημερινότητα, την ακρίβεια και την επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν είπε: «Η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί το νοικοκυριό, αλλά να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό 5ετίας στην ΕΕ και το επίπεδο τιμών μετά τα χρόνια της κρίσης είναι υψηλό. Στον πληθωρισμό των τροφίμων έχει ρόλο μεγάλο και το ελαιόλαδο», τόνισε, «το οποίο είναι ένα χρηματιστηριακό αγαθό. Η κυβέρνηση έχει πάρει παρεμβατικά μέτρα στην αγορά και έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά όχι αυτό που περίμεναν οι πολίτες και εμείς».

«Τα προϊόντα αυτά είναι πολυεθνικών και πρέπει να γίνει διάκριση με τα προϊόντα της λαϊκής. Και έχουμε να διαχειριστούμε και την κλιματική κρίση. Διαπιστώσαμε ότι οι πολυεθνικές έχουν χωρίσει την Ευρώπη σε ζώνες και ζήτησα από την Κομισιόν να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση για να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά».

Πρόσθεσε ότι κανένα μέτρο δεν θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα και σημείωσε ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε κάτι από αυτή την παρέμβαση.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Όχι στη μείωση του ΦΠΑ – Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τον ΦΠΑ και απάντησε: «Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωσή του δεν θα περάσει στον καταναλωτή, αλλά δεν θα το αντέξουμε και δημοσιονομικά. Το κάνουμε και για τα έσοδα και όποιος εισηγείται μειώσεις να μας πει πού θα βρει τα 2,5 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το ΓΛΚ για όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επιδόματα που δίνουμε είναι στοχευμένα και, αν η αντιπολίτευση θέλει να έρθει να μας πει ποια θα κόψουμε.

Έχουμε συζητήσει μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αλλά πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η Ελλάδα δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα». Πρόσθεσε ακόμα ότι τα χειρότερα θα τα αφήσουμε πίσω μας.

«Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι»

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται και θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός. «Θέλουμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και σε εκείνους που κοιτούν στα δεξιά μας», υπογράμμισε.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί και στα ζητήματα της ονομασίας δεν θα κάνουμε πίσω και όσοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν προεδρία της Μακεδονίας θα μας βρουν απέναντι.

Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ήρθε η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν τη συνθήκη, εφόσον θέλουν να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Βεβαίως και ζήτησα παρέμβαση από την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι. Και πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν.

Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία δεν αλλάζουν. Υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ασκήσουμε πίεση για να αντιληφθούν ότι οδηγούνται σε διεθνή απομόνωση.

Αφελείς δεν είμαστε και ξέρουμε να διαχειριζόμαστε μικροκομματικά παιχνιδάκια και γι’ αυτό δεν κυρώσαμε τα μνημόνια. Είναι και ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία και είπαμε ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων. Αν κυρώσουμε τα μνημόνια, θα τους δώσουμε πάτημα να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν. Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια», είπε ακόμα.

«Ασυνάρτητος» ο λόγος Κασσελάκη

Για τη συγγνώμη που τον καλεί να ζητήσει ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε: «Από ποιους και για ποιον λόγο; Εκφράζεται με λόγο ασυνάρτητο και ίσως επειδή έλειπε να ενημερωθεί και να μην είναι απλοϊκός για να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Εγώ θα κρίνω τις πολιτικές του θέσεις και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα τόσο στην παιδεία όσο και στις υποδομές και την υγεία.

Ερωτηθείς αν θέτει το Μητσοτάκης ή χάος είπε: «Η αντιπολίτευση θέλει την επομένη να μην έχουμε νομιμοποίηση, εσείς τι λέτε δεν θα σηκώσουμε το γάντι; Προφανώς συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές». Θύμισε ότι το 1981 σε μια ημέρα το ΠΑΣΟΚ πήρε 48% στις εθνικές και 40% στις ευρωεκλογές.

«Εμείς βάλαμε έναν πήχη. Τώρα ποιο ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβους, αφήνοντας αιχμή για τον κ. Κασσελάκη, δεν ξέρω».

«Αυτοί που αμφισβητούν το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες, δεν το κλέψαμε από κάπου, αλλά είπα το ίδιο βράδυ ότι είναι μια επιταγή εμπιστοσύνης και όχι αλαζονείας. Προσβάλλουν τον ελληνικό λαό και όσους μας ψήφισαν. Δεν το υφαρπάξαμε. Δεν έχω δείξει ότι είμαι αλαζόνας και ότι δεν τιμώ τον ελληνικό λαό. Ας είναι λίγο προσεκτικοί όσοι μπήκαν τώρα στην πολιτική Δεν είναι καν βουλευτής. Δεν θα βγει καν με σταυρό. Λίγη σεμνότητα και λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει στην πολιτική. Αλλά όταν μετατρέπουμε τα τρολ σε επίσημη θέση, είναι επικίνδυνο». Και έφερε ως παράδειγμα την κριτική για το νοσοκομείο αναφοράς ενόψει του τελικού του Conference League. «Είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα έχει αξιωματική αντιπολίτευση και θα την έχει έως τις επόμενες εκλογές», είπε ερωτηθείς για το ποιος θα είναι δεύτερος. «Θα ασκώ λελογισμένη κριτική στην αντιπολίτευση και θα εφαρμόζω το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης».

Για την υγεία

«Βελτιώσαμε τα τελευταία χρόνια τις απολαβές των γιατρών», είπε και πρόσθεσε ότι τρέχουν προσλήψεις.

Αναφέρθηκε ακόμα σε όσα γίνονται στις υποδομές και σημείωσε: «Φτιάχνουμε 3 καινούρια νοσοκομεία και από τώρα εργαζόμαστε για τη στελέχωσή τους. Ξαναφτιάχνουμε τα ΤΕΠ σε πολλά νοσοκομεία». Όσον αφορά τις εφημερίες είπε ότι τα καλά νοσοκομεία πληρώνουν το τίμημα της φήμης τους.

«Το τι κάνει η Ελλάδα στη ζώνη κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία»

Για τον συμβιβασμό, στον οποίο αναφέρθηκε ο Ερντογάν, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική και από το «Μητσοτάκης γιοκ» πήγαμε σε μια κανονικότητα. «Πλέον διαφωνούμε πολιτισμένα και χωρίς ακρότητες. Δεν έχουμε παραβιάσεις, καλύτερη συμφωνία στο μεταναστευτικό, για τη γρήγορη βίζα στα νησιά και ένα πλαίσιο πολιτικού διαλόγου για να συζητήσουμε τη μεγάλη μας διαφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Τα νησιά μας έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

«Η Τουρκία δεν έχει κυρώσει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, άρα το πρώτο είναι να συμφωνήσουμε τους κανόνες. Συγκρατώ ως θετικό ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχουν κλιμακώσει», συνέχισε. Είπε ακόμα ότι η λύση πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα.

«Διαφωνούμε και για το πώς βλέπουμε την ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνομιλούμε με τον τούρκο πρόεδρο. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι και στην Ελλάδα και στην Τουρκία υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θρέφονται πολιτικά από την ελληνοτουρκική ένταση και κάνουν την τρίχα τριχιά», τόνισε επίσης.

Για τα θαλάσσια πάρκα είπε: «Δεν αφορά την Τουρκία τι κάνει η Ελλάδα για το περιβάλλον της όπου ασκεί κυριαρχία. Η άσκηση κυριαρχίας και προστασίας των ζωνών μας και του φυσικού περιβάλλοντος δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση».

«Από πού προκύπτει ότι εμείς διαρκώς υποχωρούμε», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι παρούσα στα σύνορά μας και η Ελλάδα έχει εντάξει τα ελληνοτουρκικά στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Αν πάμε στη σκληρή αποτροπή θα βρεθώ στο Λοριάν στα ναυπηγεία όταν θα μεταβώ στη Νορμανδία για τις 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες μας που ναυπηγούνται εκεί. Η ισχυρή αποτροπή είναι απαραίτητη για μια εξωτερική πολιτική αυτοπεποίθησης».

Για το αν έχει αλλάξει ο Ερντογάν είπε «είναι άκομψο να μιλώ για συζητήσεις που διακατέχονται από διπλωματικούς κανόνες. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η προηγούμενη πολιτική της την οδηγούσε σε αδιέξοδο και δεν της βγήκε και κάνει προσαρμογή στον ρεαλισμό, που είναι καλοδεχούμενη».

Για τα Τέμπη: Δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης – Κι εγώ συναντώ συγγενείς, αλλά δεν το διαφημίζω

«Είναι στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια του κράτους να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό θέμα», είπε ερωτηθείς για τα Τέμπη. «Η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη και υπάρχουν πολλοί κατηγορούμενοι, αλλά υπάρχει και μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και τα fake news, τα οποία ρίζωσαν σε ένα κομμάτι της κοινωνίας. Δέχομαι τις ευθύνες μας, αλλά δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης. Είναι ντροπή και βαθιά προσβλητικά και για εμένα προσωπικά. Εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών. Κι εγώ τους συναντώ συχνά, αλλά δεν το λέω. Θα συναντηθώ ιδιωτικά με όποιον θέλει να με δει, αλλά δεν θα κρυφτώ από το πρόβλημα».

«Ποτέ δεν κρυφτήκαμε από την ευθύνη», είπε και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή.

Για ανασχηματισμό

«Έχουμε ακόμα 17 ημέρες έως τις εκλογές», είπε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα», ανέφερε. «Κάθε κυβέρνηση μπορεί να γίνει καλύτερη. Όταν υπάρχουν τομείς όπου δεν υπάρχει πρόοδος μπορώ να κάνω παρεμβάσεις».

«Οι κυβερνητικές αλλαγές δεν προαναγγέλλονται, αλλά σας έχω δώσει δείγματα γραφής».

«Ο τελικός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ με φιλάθλους»

«Έχω πει ότι μακάρι να έχουμε για πρώτη φορά νικήτρια ελληνική ομάδα στο Conference League και στον τελικό δύο ελληνικές ομάδες όσον αφορά στην ευρωλίγκα», σημείωσε ακόμη.

Ερωτηθείς αν θα πάει είπε: «Θα ξεκλέψω λίγο χρόνο και θα πάω ως έλληνας πρωθυπουργός να γιορτάσω μια μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ».

«Το ζήτημα του τελικού Κυπέλλου αφορά την ΕΠΟ. Ο τελικός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ με φιλάθλους. Αυτή είναι η πρότασή μου για τον επόμενο τελικό και να είναι πάγιο. Στο ΟΑΚΑ κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις και στο προπονητήριο και στο κυρίως στάδιο».

Για Πρόεδρο Δημοκρατίας

«Έχω πει πολλές φορές ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά της η κα Σακελλαροπούλου».