Τον λόγο για την αποστολή της επιστολής του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξηγούν κυβερνητικές πηγές και προαναγγέλλουν νέα παρέμβαση και στις εταιρείες που αλλάζουν συσκευασίες για λιγότερο προϊόν, ώστε να το γνωρίζει ο καταναλωτής.
Όπως σημειώνουν, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι πολλές πολυεθνικές παίζουν «παιχνιδάκια» και τιμολογούν τελείως διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες.
Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, στην οποία επισημαίνει ότι πολυεθνικές έχουν ασύμμετρη δύναμη, διαβρώνουν το εισόδημα των πολιτών, και ζητά συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο Ενωσιακό Δίκαιο, προκειμένου να διασφαλιστούν η ίση μεταχείριση και η προστασία των καταναλωτών από το «καπέλο» που βάζουν οι πολυεθνικές εταιρείες στις τιμές και με τις οποίες «αφαιρούν» τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τα διαθέσιμα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας ότι θα γίνει παρέμβαση και στις εταιρείες που αλλάζουν συσκευασίες για λιγότερο προϊόν, ώστε να το γνωρίζει ο καταναλωτής.
«Έχουμε φρενάρει τις αυξήσεις και βλέπουμε κάποιες μειώσεις, αλλά ακόμα, ειδικά στα τρόφιμα οι τιμές είναι, η βάση των τιμών πια, είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. Τι αρχίζουμε και βλέπουμε ότι κάνουν πολλές εταιρείες; Αλλάζουν συσκευασίες. Το ίδιο προϊόν εκεί που ήταν 200 γραμμάρια τώρα είναι 180. Αυτό είναι καινούργια πρακτική, σχετικά. Θα παρέμβουμε, με ακόμα πιο έντονο τρόπο».
Και αυτό θα γίνει με μεγάλη ένδειξη στο ράφι, προκειμένου να ξέρει ο καταναλωτής ότι αυτό το οποίο φαίνεται ότι είναι το ίδιο με αυτό το οποίο αγόραζε, αγοράζει τελικά λιγότερο, άρα η πραγματική τιμή μονάδας έχει αυξηθεί.
Καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια διαρκή μάχη, διότι και η αγορά προσαρμόζεται στα μέτρα τα οποία λαμβάνονται.