Την εκλογική κούρσα οδηγεί η ΝΔ με την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος να μην μπορεί να αμφισβητηθεί και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίζει το δεύτερο κύμα της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα με επίσκεψη σήμερα στη Δυτική Μακεδονία και στάσεις σε Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά. Την ίδια ώρα υπουργοί, βουλευτές και γαλάζια κομματικά στελέχη περιοδεύουν ανά την Ελλάδα μεταφέροντας το διακύβευμα των ευρωεκλογών και καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές, καθώς η επόμενη 5ετία στην Ευρώπη θα είναι κρίσιμη και συνεπώς απαιτούνται ικανοί εκπρόσωποί μας στα ευρωπαϊκά φόρα για να μπορέσουν να διεκδικήσουν για την Ελλάδα.

Ψηλά στη γαλάζια προεκλογική ατζέντα παραμένει η ακρίβεια με τον πρωθυπουργό μέσω της επιστολής που έστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πρωταγωνιστεί στη συζήτηση για την επόμενη μέρα, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να μπει φρένο στην αισχροκέρδεια των πολυεθνικών κολοσσών και να συμμορφωθούν με τους κανόνες τις ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

«Πρέπει να συνδέσουμε τις ευρωεκλογές με τις προτεραιότητες που θα θέσει η επόμενη ευρωβουλή» εξηγούσε στο Newsbeast στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κατηγορώντας την αντιπολίτευση για ανεύθυνες πολιτικές και αδυναμία αξιοποίησης της συλλογικής δύναμης της Ε.Ε. σε ένα μείζον ζήτημα, όπως είναι η ακρίβεια. «Είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός παίρνει γενναίες αποφάσεις χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος, καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι δέσμια των μεγάλων συμφερόντων» σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Δεν έχω δει άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν αριστεράς ή κεντροαριστεράς να ορθώνει ανάστημα απέναντι σε πολυεθνικές».

Σφοδρή κριτική στην αντιπολίτευση

Την εξήγηση γιατί θέτει το δίλημμα πολιτική σταθερότητα ή περιπέτειες έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Θεσσαλονίκη καταλογίζοντας κομματική σκοπιμότητα και προσωπική φιλοδοξία στον Στέφανο Κασσελάκη χωρίς όμως να τον κατονομάζει. Μάλιστα έκανε λόγο για «ποικιλόμορφους αντιπάλους της κυβέρνησης», οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως πρόκριμα ανατροπής της κυβέρνησης. «Ο ένας γιατί οπωσδήποτε θέλει να γίνει Πρωθυπουργός πριν ακόμα εκλεγεί βουλευτής. Ο άλλος επειδή αντί για τρίτος διεκδικεί να αναδειχθεί δεύτερος. Και πολλοί άλλοι που με αυτή την ευκαιρία θέλουν να εδραιωθούν ως «ηγέτες», πότε εμπορευόμενοι τον πατριωτισμό, πότε ακόμα και την ίδια την πίστη» είπε χαρακτηριστικά.

Η χώρα μας χρειάζεται μία νέα ορμή, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες που την εμποδίζουν να αυξήσει την ταχύτητά της προς την πρόοδο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές και συμπλήρωσε: «Η χώρα δεν χρειάζεται ψήφους αψήφιστες ή επιλογές που μπορεί να ανοίξουν τις κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες, με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Χρειάζεται ψήφους ευθύνης, σκέψης και ωριμότητας, για μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη».

Η εθνική γραμμή για το Σκοπιανό

Με τις κεραίες της ελληνικής διπλωματίας τεντωμένες προς τη Βόρεια Μακεδονία, η Αθήνα κρατά στάση αναμονής για τη στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση στον απόηχο της απόφασης της προέδρου να ορκιστεί χωρίς να διαβάσει τη Συνταγματική ονομασία της χώρας. Η κυβέρνηση καλεί την νέα πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει στο ακέραιο τη συμφωνία των Πρεσπών, διαφορετικά – όπως διαμηνύει- ο δρόμος για την ενταξιακή της πορεία θα είναι κλειστός.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός ανεβάζοντας τους τόνους και κάνοντας λόγο για παράνομη και προκλητική στάση των Σκοπίων, την οποία η Ελλάδα απορρίπτει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Το γειτονικό κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και την πρόοδο περνά και από τη χώρα μας και εκεί μπορεί να σταματήσει. Και κάποιοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της. Φτάσαμε στο σημείο εκείνοι που μας φόρτωσαν τη συμφωνία να μας ζητούν τώρα να ακυρώσουμε τα μνημόνια, την ώρα που τα ίδια τα Σκόπια την παραβαίνουν. Το εμπορικό σήμα της Μακεδονίας σε αυτήν τη συγκυρία γίνεται ισχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας».