«Η μεγάλη μάχη της εποχής μας είναι ποιος θα εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την απόγνωση που γεννούν οι πολιτικές της Δεξιάς». Αυτό είναι το διακύβευμα για την Έφη Αχτσιόγλου και τη Νέα Αριστερά. «Το μίσος της ακροδεξιάς ή η εναλλακτική λύση της Αριστεράς; Εμείς αυτή τη μάχη θα δώσουμε», σημειώνει η βουλευτής στο Newsbeast.
Συναντήσαμε την Έφη Αχτσιόγλου στον Εθνικό Κήπο. Με φόντο το Κοινοβούλιο, μάς είπε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς δεν συμμετέχει απλά στον διάλογο που έχει ανοίξει για την Κεντροαριστερά, αλλά τον θεωρεί αναγκαίο. «Για να υπάρξει έδαφος για συνέργειες πρέπει να είναι ξεκάθαρη η κοινωνική απεύθυνση, το μέτωπο με τις πολιτικές της Δεξιάς και να γίνει προγραμματική συζήτηση», τόνισε.
Συζητήσαμε για τα αποτελέσματα της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς, την απόφαση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις Ευρωεκλογές που έρχονται. «Η παραμονή μας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν εφικτή», είπε στο Newsbeast η κυρία Αχτσιόγλου. «Η πολιτική μετάλλαξη, το προσβλητικό ήθος και ύφος την κατέστησαν μονόδρομο». Και αν στη Νέα Αριστερά αισθάνονταν δικαιωμένοι από την πρώτη στιγμή για την απόφαση των βουλευτών ν’ αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν μία επιλογή συνείδησης, σήμερα νιώθουν πως τα πεπραγμένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους έχουν δικαιώσει στο απόλυτο.
Ακολουθεί η συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου στο Newsbeast.
– Τι εισπράξατε από την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς;
Νομίζω ότι η ιδρυτική μας συνδιάσκεψη ξεπέρασε τις προσδοκίες. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, κυρίως όμως υπήρξε μια πλούσια, ουσιαστική πολιτική συζήτηση, με πραγματικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για το πώς η Νέα Αριστερά μπορεί να προτείνει έναν εναλλακτικό δρόμο. Μια ιδιαιτέρως γόνιμη διαδικασία με σεβασμό, διάθεση για δουλειά, έμπνευση. Νέοι άνθρωποι προσήλθαν με αισιοδοξία, βλέποντας στη Νέα Αριστερά μια ελπιδοφόρα προσπάθεια, που αξίζει να στηριχθεί.
– Νιώθετε δικαιωμένοι περισσότερο από ποτέ για τον λόγο που φύγατε από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η απόφασή μας ήταν μία επιλογή συνείδησης. Ως τέτοια είναι δικαιωμένη από την πρώτη στιγμή. Δεν αναζητούμε καμία εκδικητική δικαίωση γι’ αυτήν ούτε τη βάζουμε σε καμία ζυγαριά με βάση τις πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η παραμονή μας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν εφικτή, η πολιτική μετάλλαξη, το προσβλητικό ήθος και ύφος την κατέστησαν μονόδρομο. Όλα αυτά απλώς επιβεβαιώθηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
– Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν πως, αν κάνατε υπομονή και είχατε παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να βρισκόσασταν στην ηγεσία του κόμματος σχετικά σύντομα, παρόλο που ηττηθήκατε στις εσωκομματικές εκλογές;
Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμά τους δεν συνδέονται με την απόφασή μας να αποχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε τη Νέα Αριστερά. Όπως εξήγησα, η απόφασή μας ήταν επιλογή αρχών, ευθύνης, συνείδησης και αξιοπρέπειας.
Τα τυχοδιωκτικά και ιδιοτελή σενάρια, όπως αυτό που περιγράφετε, δεν με αφορούν. Οι άνθρωποι εντάσσονται σε κόμματα και δρουν μέσα από αυτά, γιατί τους εκφράζουν οι θέσεις, οι αρχές και οι αξίες τους, οι πολιτικές και οι στόχοι τους, το ύφος και το ήθος τους. Όποιος διαπιστώνει ότι ο πολιτικός του φορέας μεταλλάσσεται, ότι απομακρύνεται από τις αρχές και τις θέσεις τις οποίες υπηρετεί, τότε ή αποδέχεται τη μετάλλαξη ή αποχωρεί. Η δική μας επιλογή ήταν η αποχώρηση και ήταν η πιο δύσκολη επιλογή. Αυτό είναι το έντιμο και όχι να παραμένεις σε ένα κόμμα, το οποίο πια δεν σε εκφράζει και δεν μπορείς να υπερασπιστείς.
– Ποια είναι η δική σας πρόταση απέναντι στην ευρύτερη έννοια της Κεντροαριστεράς, που ακούμε το τελευταίο διάστημα;
Το βασικό είναι η κοινωνική απεύθυνση. Η ΝΔ έχει εγκατασταθεί ως ο κύριος πολιτικός εκφραστής των κοινωνικών εκείνων ομάδων που διευρύνουν τα κέρδη τους στη νέα ιστορική περίοδο που άνοιξε μετά τα μνημόνια. Και η κυβέρνηση, με όλες τις πολιτικές της επιλογές (φορολογία, τράπεζες, πολιτική για δημόσια αγαθά – παιδεία, υγεία, ενέργεια κλπ), υπηρετεί ακριβώς αυτή τη μεταφορά πλούτου από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα προς ανώτερα τμήματα της οικονομικής διαστρωμάτωσης. Το μείζον είναι να συγκροτηθεί το αντίπαλο μπλοκ κοινωνικών δυνάμεων, που αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτο και εκφράζεται με τρόπο πολυδιασπασμένο, εξ ου και αποδυναμωμένο, να συγκροτηθεί ενιαία και να εκφραστεί πολιτικά κυρίαρχα. Κι αυτό δεν θα γίνει με πολιτικές του μέσου όρου, αλλά με ξεκάθαρες θέσεις, αντιπαραθετικές στη στρατηγική της αντίστροφης αναδιανομής, που υλοποιεί η ΝΔ.
Στον πολιτικό διάλογο που έχει ανοίξει συμμετέχουμε και τον θεωρούμε αναγκαίο. Για να υπάρξει έδαφος για συνέργειες πρέπει να είναι ξεκάθαρη η κοινωνική απεύθυνση, το μέτωπο με τις πολιτικές της Δεξιάς και να γίνει προγραμματική συζήτηση. Η στήριξη του κόσμου της εργασίας και η αύξηση των μισθών, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης, οι πολιτικές για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, που πυροδοτεί την ακρίβεια και λεηλατεί το εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ τα κέρδη των εταιρειών σε σειρά κλάδων εκτινάσσονται, οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεγάλου στεγαστικού προβλήματος, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου – Όλα αυτά αποτελούν το πλαίσιο με το οποίο απευθυνόμαστε πρώτα απ’ όλα στην κοινωνία και την καλούμε να στρατευθεί μαζί μας.
– Επιδιώκετε να σπάσει η κυριαρχία της Δεξιάς. Στην παρούσα χρονική στιγμή, όμως, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.
Τα δεδομένα πράγματι είναι αρνητικά στην παρούσα συγκυρία, αλλά η πολιτική δεν είναι κάτι στατικό και αναλλοίωτο. Η κοινωνία έχει προβλήματα, αναζητά λύσεις και τρόπο να εκφράσει πολιτικά τις αγωνίες και τις προσδοκίες της. Πολύς κόσμος έχει απογοητευθεί από την πολιτική συνολικά. Δικός μας στόχος είναι να εμπνεύσουμε ξανά, να δείξουμε ότι η πολιτική μετράει, ότι το περιεχόμενό της καθορίζει τη ζωή μας. Και η συσπείρωση δεν θα γίνει μόνο πάνω στα προβλήματα, αλλά κυρίως πάνω στην προοπτική, στην απαίτηση για κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη, για δημοκρατία, για αξιοπρεπή εργασία και εισόδημα, για ποιοτική δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για πρόσβαση όλων στα δημόσια αγαθά, για άρση κάθε είδους αποκλεισμών και διακρίσεων. Σε αυτούς τους άξονες μπορεί να χτιστεί μια πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία, που θα δείξει την έξοδο στη ΝΔ και τις δεξιές πολιτικές.
– Το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στη λύση του δημογραφικού. Τι έχει γίνει λάθος τόσα χρόνια; Και πώς μπορεί ν’ αλλάξει τη δυσοίωνη κατάσταση, ενώ ξέρουμε πως η εικόνα των επόμενων χρόνων έχει ήδη διαμορφωθεί;
Δυστυχώς βρισκόμαστε σε δημογραφική κρίση. Οι σχετικές μελέτες προβλέπουν μείωση του πληθυσμού της χώρας μας σε μόλις 7,66 εκατ. άτομα το 2070. Αυτό συνιστά μια μείωση κατά 3 εκατ. άτομα από το 2016. Χρειάζεται άμεσα ένα σύνολο πολιτικών. Καταρχάς, η βελτίωση του εισοδήματος, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση του κόστους ζωής, που είναι και ο βασικός παράγοντας που αποτρέπει τους νέους ανθρώπους από τη δημιουργία οικογένειας. Βελτίωση του εισοδήματος σημαίνει ρύθμιση εργασιακών σχέσεων, αύξηση μισθών σε όλα τα επίπεδα, καταπολέμηση της παραβατικότητας στους εργασιακούς χώρους, που οδηγεί σε μειωμένους μισθούς, προφανώς κατάργηση απλήρωτων υπερωριών κλπ. Κατά δεύτερο, χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική στο κοινωνικό κράτος. Η Ελλάδα ακολουθεί το μεσογειακό μοντέλο με εξαιρετικά χαμηλές δαπάνες κοινωνικής στήριξης και μεταφοράς των υποχρεώσεων του κράτους στην οικογένεια. Χρειάζεται άμεσα ριζική στροφή που θα επικεντρώσει (α) στις υπηρεσίες φροντίδας κυρίως των παιδιών, με δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και ολοήμερη κάλυψη και (β) στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος της χώρας, που πλέον ορίζεται ως το πρωταρχικό πρόβλημα της δικής μου γενιάς και των αμέσως επόμενων. Αν ιεραρχήσουμε αυτές τις προτεραιότητες ως τις πλέον κρίσιμες, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Αν παραμείνουμε σε δογματισμούς και ιδεοληψίες ότι τάχα οι υψηλοί μισθοί και η ρυθμισμένη αγορά εργασίας εμποδίζουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας και ότι τα δημόσια οικονομικά επιτρέπουν τη μείωση φορολογίας στη συγκέντρωση κεφαλαίου, αλλά όχι τους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, τότε θα καταλήξουμε μια γερασμένη χώρα χωρίς προοπτική.
– Αν δεν πάρει μια έδρα στην Ευρωβουλή η Νέα Αριστερά, θα είναι ήττα;
Δεν το θεωρώ πιθανό σενάριο. Αντιθέτως, πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να εκλέξουμε ευρωβουλευτές, ότι θα πάμε καλά σε μία δύσκολη και κρίσιμη μάχη, η οποία θα είναι και η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Νέας Αριστεράς. Κι ενώ δουλεύουμε για τις ευρωεκλογές, παράλληλα επικεντρωνόμαστε στο να χτίζουμε με τους πολίτες σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης και είμαι αισιόδοξη ότι το εγχείρημά μας θα υποστηρίζεται από ολοένα και περισσότερους. Μην ξεχνάτε ότι η κοινοβουλευτική μας ομάδα συγκροτήθηκε πριν από μόλις τρεις μήνες.
– Σας φοβίζει περισσότερο η άνοδος της Ακροδεξιάς ή η πτώση της Αριστεράς; Υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία; Κάποιος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα δεν επιλέγει τη δική σας πρόταση κατευθύνεται στα δεξιότερα της Δεξιάς;
Όχι, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνουν στην άκρα Δεξιά. Δεν πιστεύω ότι κανείς προοδευτικός πολίτης θα επιλέξει την ακροδεξιά στις κάλπες. Το ότι ιστορικά η ήττα της Αριστεράς ακολουθείται από άνοδο της ακροδεξιάς δεν σημαίνει ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η πολιτική απεχθάνεται το κενό, όπως και η φύση. Η μεγάλη μάχη της εποχής μας είναι ποιος θα εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την απόγνωση που γεννούν οι πολιτικές της Δεξιάς. Το μίσος της ακροδεξιάς ή η εναλλακτική λύση της Αριστεράς; Εμείς αυτή τη μάχη θα δώσουμε.
– Ο ψηφοφόρος, κυρία Αχτσιόγλου, σήμερα επιλέγει κόμματα, ιδέες ή πρόσωπα;
Νομίζω ότι γίνονται και οι τρεις επιλογές, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά. Κατά τη γνώμη μου, η επιλογή θα έπρεπε να ξεκινάει από τις ιδέες, να ακολουθεί ο πολιτικός φορέας που πραγματικά τις εκφράζει και μέσα από αυτόν τον πολιτικό φορέα να επιλέγονται τα πρόσωπα, που καθένας εκτιμά ότι μπορούν αρτιότερα και αποτελεσματικότερα να υπηρετήσουν τους στόχους.