Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για ψήφιση. Ωστόσο, στην αρχή της συνεδρίασης η αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε πως έχουν προβλεφθεί οι πιο αυστηρές προϋποθέσεις σε όλη την Ευρώπη. «Η ρύθμιση αυξάνει την επιδραστικότητα του συνταγματικού κειμένου, κάνοντας ένα στέρεο συνταγματικό βήμα» είπε σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως θα υπάρχει εποπτεία των πανεπιστημίων αυτών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ).
«Δεν θα εξεταστεί καμία αίτηση, που δεν περιλαμβάνει λιγότερο από τρεις σχολές ή λιγότερους από 30 καθηγητές» τόνισε.
«Αν κάποιος δεν μπορεί να μπει στο δημόσιο σύστημα δεν θα μπορεί να μπει και στο μη κρατικό. Θα υπάρχουν και πρόσθετοι όροι πρόσβασης, οι οποίοι θα εγκρίνονται από την ανεξάρτητη αρχή και θα πρέπει να είναι ίδιοι με το μητρικό σχήμα», εξήγησε.
«Θα δράσει απολύτως ευεργετικά για τη χώρα μας. Θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει ευκαιρίες επαναπατρισμού, θα ανακόψει την έξοδο από τη χώρα μας. Θα πρέπει να τελειώσει η εποχή της αυταρέσκειας. Γιατί ενώ έχουμε πολύ ικανούς ανθρώπους στην τριτοβάθμια δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε περιφερειακή δύναμη στην εκπαίδευση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε σε μεγάλη κλίμακα και να μην φοβηθούμε να το κάνουμε. Να μην έχουμε μια λογική προστατευτισμού, γιατί ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατέψει. Αυτή είναι η πραγματική απελευθέρωση. Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί. Εθνικά και όχι κομματικά συμφέρον» υπογράμμισε.
Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση
Η συνεδρίαση άρχισε με υψηλούς τόνους και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να στηλιτεύουν την κυβέρνηση για την εισαγωγή ενός «αντισυνταγματικού, που πρέπει να αποσυρθεί».
Το Σύνταγμα ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία του κράτους, επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δ. Καλαματιανός, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για πολιτειακή εκτροπή, με τον συνάδελφό του, Π. Πολάκη, να λέει ότι η κυβέρνηση στέλνει πελατεία στους χρηματοδότες της.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφρ. Κτενά, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το αντιδραστικό και αντικοινωνικό της νομοσχέδιο, και για λόγους αντισυνταγματικότητας.
«Η κυβέρνηση φέρνει ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, που προκαλεί κραδασμούς στην κοινωνία», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Μπούμπας.
«Το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά πολιτειακή κρίση», είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μ. Τζούφη.
«Θα καταθέσουμε αίτηση αντισυνταγματικότητας στην ολομέλεια», είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Σπ. Τσιρώνης.
«Θεωρούμε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ζητάμε να αποσυρθεί», είπε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σ. Μπιμπίλας.