Την εικόνα της σημερινής Ελλάδας περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects».
Ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα των πρωτοσέλιδων για τους λάθος λόγους δεν υπάρχει πια. «Έχουμε πολιτική σταθερότητα και δεν ανήκουμε στις χώρες στις οποίες επικράτησε ο λαϊκισμός. Το περασμένο καλοκαίρι συγκέντρωσα υψηλότερα ποσοστά από το 2019 και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής για κοινωνική ευημερία».
Χαρακτήρισε γόνιμες τις επαφές του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας και εποικοδομητικές τις συναντήσεις με τους επιχειρηματίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας τονίζοντας ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα και μάλιστα όσον αφορά στην οικονομία είπε ότι τα ελληνικά spreads είναι χαμηλότερα από τις Γερμανίας.
«Η Ελλάδα», τόνισε, «είναι στον σωστό δημοσιονομικό δρόμο και αυτό αποτυπώνεται στους επιχειρηματικούς δείκτες» και επανέλαβε ότι είναι η φυσική πύλη των ινδικών επιχειρήσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά μετά το Brexit.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να υπάρχει απευθείας πτήση από το Νέο Δελχί ή τη Βομβάη προς την Ελλάδα έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία Ελλάδας Ινδίας στον τομέα του τουρισμού και τόνισε ότι θα έχουμε σύντομα ανακοινώσεις για το ζήτημα της μετανάστευσης και κινητικότητας με πολλούς Ινδούς να έρθουν στην Ελλάδα να συνδράμουν στις κατασκευές, στη γεωργία και τον τουρισμό.
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της συνομοσπονδίας της Ινδικής Βιομηχανίας (CII)
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν προοπτικές και τρόποι ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό για την ίδρυση Ελληνο-ινδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί την Αθήνα επιχειρηματική αποστολή της Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας.
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών και των κέντρων logistics, της ενέργειας, της γεωργίας και των φαρμακευτικών προϊόντων.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του IMEC, του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ως κόμβος αυτού του σημαντικού εμπορικού διαδρόμου, αλλά και ως έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη συνδεσιμότητα, τον Κάθετο Διάδρομο, καθώς και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, η Πρέσβης της Ελλάδας στο Νέο Δελχί Αλίκη Κουτσομητοπούλου, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.
Από την ινδική πλευρά συμμετείχαν οι R. Dinesh (Πρόεδρος CII, Chairman, TVS Supply Chain Soluwons Limited), Chandrajit Banerjee (Γενικός Διευθυντής CII), Baba Kalyani (Chairman and Managing Director, Bharat Forge Limited), Srinivas Bommidala (Chairman, International Airports GMR Group), Sunjay Kapur (Πρόεδρος CII Europe, Chairman, Sona Comstar), Vikram Shroff (Vice-Chairman και Co-CEO, UPL Ltd.), Uday Khemka (Vice Chairman, SUN Group).
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία GMR, που χτίζει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.