Σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μόλις τέσσερις ημέρες πριν το συνέδριο έχει προκαλέσει το ερωτηματολόγιο του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη για το αν πρέπει να αλλάξει το λογότυπο και η δομή του κόμματος.
Έτσι στις 12 το μεσημέρι, αύριο Δευτέρα, ορίστηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αίτημα 17 εκ των 21 μελών της.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ τα 17 μέλη είναι οι: Παναγιώτα Μπελώνη Αράπη, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο με την αναρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Χ όπου ζητούσε τη γνώμη και τη συμβολή των πολιτών για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούσε από όσους επιθυμούν να μπουν στην ιστοσελίδα του iSyriza και να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο (isyriza.gr/preconference).
Σε αυτό ήταν χαρακτηριστικές οι δύο ερωτήσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με το όνομα και το λογότυπο του κόμματος.
Αυτό προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.
Αρχικά η Όλγα Γεροβασίλη με δήλωσή της εξέφρασε την έκπληξή της για την κίνηση αυτή εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη, και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, «πριν από τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Μετά την Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης εξέφρασε την αντίθεσή του αναφορικά με το ερωτηματολόγιο που υπάρχει στο iSYRIZA, έπειτα από πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «προσγειωθεί στην πραγματικότητα», ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα το συμπληρώσει.
Με αιχμηρό τρόπο απάντησε στην Όλγα Γεροβασίλη η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Θεοδώρα Τζάκρη. «Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων» ανέφερε στην ιστοσελίδα avgi.gr.
Από την πλευρά της η Νίνα Κασιμάτη απάντησε και αυτή στην Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο Πρόεδρος σ. Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα Μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτήν την πορεία και μέσω #iSYRIZA» ενώ είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέδωσε το κόμμα όπως είπε η κ. Γεροβασίλη αλλά παραιτήθηκε.
Επίσης τοποθετήθηκε και το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, ο οποίος στις εσωκομματικές διαδικασίες είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη. «Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιου για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε», σημειώνει μεταξύ άλλων.
Θέση πήρε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου στηρίζοντας εμμέσως τις θέσεις που εξέφρασε η Όλγα Γεροβασίλη.
Σε αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων, τονίζει ότι το συνέδριο αποτελεί το ανώτατο όργανο του κόμματος, ενώ τονίζει ότι καμία διαδικασία όσο σοβαρά θέματα και έαν εισάγει δεν μπορεί να το υποκαταστήσει. «Το καταστατικό ενός κόμματος είναι και το σύνταγμα του», αναφέρει η κ. Νοτοπούλου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο Λονδίνο επιμένει πάντως στο ερωτηματολόγιο καλώντας τα μέλη να απαντήσουν. «Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας» σημειώνει ο κ. Κασσελάκης, ενώ σε νέα ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι πρόκειται για μία διαδικασία εσωκομματικής Δημοκρατίας.
Το κλίμα πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα βαρύ, έχοντας μπροστά ένα συνέδριο που όπως όλα δείχνουν αναμένονται σκληρές αντιπαραθέσεις σε όλα τα επίπεδα