Το σενάριο επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου επανέφεραν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Παρίσι, σχετικά με τις προσδοκίες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθούν Κομισιόν και ΔΝΤ για πρώτη φορά, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί, όπως λένε συνομιλητές του, μήνυμα πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, αλλά και μέσο πίεσης για να καρποφορήσει η προσπάθεια για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδοχή για την επαναδιαπραγμάτευση, η οποία συνδέεται και πάλι με εκλογικά σενάρια: να προσφύγει, δηλαδή, ο πρωθυπουργός στις κάλπες την άνοιξη, προκειμένου να ζητήσει μεν ανανέωση της λαϊκής εντολής πριν η κυβέρνηση λάβει το νέο πακέτο μέτρων, αλλά ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού το «χαρτί» της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου. Για ποιο λόγο; Για να κατευνάσει αφενός τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου για να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση – αφού η Ν.Δ. μιλά εδώ και καιρό για επαναδιαπραγμάτευση.

Απλά σενάρια; Ή έχουν βάση; Ο χρόνος θα δείξει…