Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.
«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα και οι πράξεις της καταδικάζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Διαφωνούμε για την Χαμάς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τον υποδεχθούμε στην Αθήνα για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και αυτή την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας για την διαφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο όσον αφορά στη Χαμάς.
Για το μεταναστευτικό:
«Η Ελλάδα έχει επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία χορήγησης ασύλου και την φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων. Θα επιμείνουμε σε αυτή την επιλογή. Όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον η πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα και θα θέλαμε οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν την Ελλάδα μόνιμο τόπο παραμονής του. Θα συνεργαστούμε με τον Γερμανό Καγκελάριο», είπε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους
«Μας απασχόλησε λίγο η οικονομία γιατί η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου», είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι σημαντικό είπε να αφήσουμε πίσω μας μια περίοδο εντάσεων και καχυποψίας. Να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Κεντρική πολιτική προτεραιότητα να μειώσουμε την επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Είναι πίστη μου ότι έχουμε δει τα χειρότερα αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο φράχτης στον Έβρο προστατεύει και τα σύνορα της ΕΕ και πρέπει να έχει ευρωπαΊκή χρηματοδότηση
«Σκοπός μας είναι να μην φεύγουν βάρκες από την Τουρκία και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Δεν πρέπει οι διακινητές να ορίζουν ποιοι μπαίνουν στην ΕΕ. Αυτή τη συνεργασία θέλουμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Είναι σημαντική η διατήρηση της ευρωπαϊκής βοήθειας στις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να βοηθηθούν χώρες όπως η Ελλάδα με βαριές υποδομές που έγιναν από την ΕΕ αλλά πρέπει να συντηρούνται. Σε αυτά εντάσσονται και φυσικά χερσαία εμπόδια όπως ο φράχτης στον Έβρο ο οποίος πρέπει να έχει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».