Είναι νέοι, δίδυμα αδέλφια με όρεξη για δουλειά και διακατέχονται από το όραμα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του δήμου στον οποίο μεγάλωσαν και ζουν. Ο λόγος για τον Δημήτρη και Νικόλα Μωραΐτη, οι οποίοι κατεβαίνουν την Κυριακή ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ΦιλοθέηςΨυχικού με τον συνδυασμό «Πράξη» της Φαίνης Χατζηαθανασιάδου.

Παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας τους, έχουν γεννηθεί στις 25 Μαΐου 2003 έχουν προλάβει να θέσουν τις βάσεις της μετέπειτα πορείας τους. Αμφότεροι αριστούχοι της Ιονίου Σχολής της Φιλοθέης, εισήχθησαν στο πανεπιστήμιο για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα, ας αφήσουμε να μας τα πουν οι ίδιοι:

Αλήθεια, πώς πήρατε την απόφαση να κατεβείτε στην πολιτική, ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι;

Δημήτρης: Αρχικά μας έγινε η πρόταση από την υποψήφια δήμαρχο Φαίνη Χαζηαθανασιάδου, λόγω της γνωριμίας που έχει με τη μητέρα μας. Κατευθείαν με το που το ακούσαμε, κοιταχτήκαμε με τον Νικόλα και είπαμε «ναι, θα πάρουμε μέρος». Ζούμε 19 χρόνια στο προάστιο και ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτό. Κάθε μέρα είμαστε στους δρόμους. Εδώ ζούμε, εδώ πήγαμε σχολείο, εδώ, στο στάδιο της Φιλοθέης αθλούμαστε, τα πάντα εδώ.

Νικόλας: Δε σκεφτήκαμε να δώσουμε αρνητική απάντηση ούτε μια στιγμή. Είπαμε, πάμε να προσφέρουμε όπως και όσο μπορούμε.

Ο Νικόλας και ο Δημήτρης Μωραΐτης κατεβαίνουν την Κυριακή ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Φιλοθέης – Ψυχικού με τον συνδυασμό «Πράξη» της Φαίνης Χατζηαθανασιάδου

Η υποψήφια δήμαρχος είπε «σας θέλω και τους δύο»;

Δημήτρης Ναι, η πρόταση ήταν και για τους δύο, είπε «τους θέλω σαν δίδυμα στην παράταξη». Άλλωστε έτσι μας παρουσιάζει και στις ομιλίες, ως τα δίδυμα της παράταξης.

Υπάρχουν άλλα δίδυμα στην περιοχή που να κατεβαίνουν υποψήφιοι;

Δημήτρης: Όχι, είμαστε οι πιο νέοι και είμαστε τα μόνα δίδυμα.

Είστε μόλις 20 ετών. Από τα παιδικά σας χρόνια, που παίζατε εδώ στους δρόμους τις πλατείες και τα πάρκα, έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το σήμερα;

Δημήτρης: Έχει αλλάξει η άνεση που υπήρχε παλιά στο προάστιο. Κυκλοφορούσες με άνεση, με ασφάλεια. Τα πάρκα και οι παιδικές χαρές ήταν φωτισμένες και καθαρές.

Νικόλας: Ήταν πιο οικογενειακά, πιο περιποιημένα. Όλο το περιβάλλον ήταν πολύ πιο φιλικό προς τα παιδιά. Δεν υπήρχαν βανδαλισμένα όργανα στις παιδικές χαρές, ούτε έκλειναν, όπως συμβαίνει σήμερα, από κάποια ώρα και μετά. Τώρα πλέον κλείνουν δημόσιοι χώροι μετά από κάποια ώρα. Επίσης, τα δημόσια σχολεία που κάποτε παίζαμε μέχρι τις δώδεκα το βράδυ, είναι τώρα κλειστά τη νύχτα.

Συστηθείτε μας προκειμένου να σας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος, ποια είναι η πορεία που έχετε διαγράψει έως τώρα;

Νικόλας: Είμαι 20 ετών, έχω γεννηθεί στη Φιλοθέη και είμαι απόφοιτος της Ιονίου Σχολής με βαθμό 19 και 8/10, σχεδόν άριστα. Αυτή τη στιγμή σπουδάζω τηλεματική στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, που ήταν και η πρώτη μου επιλογή και μου αρέσει πολύ το αντικείμενο των σπουδών μου. Όταν αποφοιτήσω από το πανεπιστήμιο, σκέφτομαι να ασχοληθώ με την ρομποτική ή με την κυβερνοασφάλεια. Γενικά μου αρέσει η τεχνολογία. Επίσης, κάνω πρωταθλητισμό στον Αθλητικό Όμιλο Φιλοθέης, και έχω αναδειχθεί δύο φορές 4ος πανελληνιονίκης στο άλμα επί κοντώ, έχοντας πάντα άριστη συνεργασία με τους προπονητές μου.

Ο Νικόλας Μωραΐτης

– Για την πολιτική τρέφεις φιλοδοξίες;

Νικόλας: Ποτέ μη λες ποτέ, ακόμα δε γνωρίζω. Μου αρέσει όμως να εντάσσομαι σε ομάδες και να αναλαμβάνω διοικητικούς ρόλους. Μου αρέσει το κλίμα της συνεργασίας στις δουλειές, το να μπορώ να βοηθήσω κάποιον και να συναναστρέφομαι με άλλους ανθρώπους ακούγοντας νέες ιδέες

– Δημήτρη εσύ; Πες μας δύο λόγια και για σένα…

Δημήτρης: Κι εγώ απόφοιτος της Ιονίου Σχολής είμαι, με βαθμό 19 και 4/10, επίσης σχεδόν άριστα. Γεννήθηκα στη Φιλοθέη, σπουδάζω μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής και την προηγούμενη χρονιά μετείχα στην ερευνητική και κατασκευαστική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είχε ως αντικείμενο την κατασκευή ενός μονοθέσιου Formula Student (σ.σ. πρόκειται για φοιτητικό διαγωνισμό μηχανικής που διεξάγεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο όπου ομάδες σπουδαστών κατασκευάζουν, δοκιμάζουν και αγωνίζονται με ένα αυτοκίνητο σε στιλ φόρμουλας, μικρής κλίμακας). Ως ομάδα ήμασταν ανάμεσα στις πέντε καλύτερες παγκοσμίως.

Τώρα έχω κάνε μια στροφή θα έλεγα, προς την ενέργεια, προς τον ενεργειακό κλάδο, καθώς αυτό επιλέγω και στη σχολή μου ως κατεύθυνση, και θέλω να κάνω αυτή τη σύνδεση και με τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.

Τι εννοείς;

Θα πρέπει να ενταχθεί ο ενεργειακός κλάδος στον Δήμο, να προωθήσουμε την «έξυπνη» πόλη (smart city). Ας πούμε, να τοποθετηθεί «έξυπνος» φωτισμός για να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, τα πάρκα να φωτίζονται με αυτόνομους πυλώνες που θα έχουν πάνελ ώστε να απορροφούν ηλιακή ενέργεια. Να δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά Ι.Χ., που τώρα είναι δυσεύρετοι και να τοποθετηθούν φωτιζόμενοι σηματοδότες έτσι ώστε οι διερχόμενοι οδηγοί να βλέπουν από μακριά ότι πάει να περάσει ένας πεζός απέναντι. Η Φιλοθέη και το Ψυχικό μπορεί να έχουν πολλά δέντρα, αλλά είναι ένα σκοτεινό προάστιο.

Ο Δημήτρης Μωραΐτης

Οι φίλοι σας ενθάρρυναν ή σας απέτρεψαν να κατεβείτε υποψήφιοι;

Δημήτρης: Η αλήθεια είναι πως όταν τους είπαμε ότι πήραμε μια τέτοια απόφαση, στην αρχή τους φάνηκε περίεργο. Ήμασταν μάλιστα από τους πρώτους που είχαμε πει το «ναι» στην υποψήφια δήμαρχο κα Χατζηαθανασιάδου, από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Νικόλας: Την ίδια αντιμετώπιση είχα κι εγώ στην αρχή από τους φίλους μου. Επειδή όμως μας ξέρουν ως χαρακτήρες, δεν θα μας αποθάρρυναν ποτέ. Ξέρουν πως ό,τι αναλάβουμε θα το κάνουμε σωστά και με την απαιτούμενη ευθύνη.

Ο κόσμος σας μπερδεύει καθόλου;

Δημήτρης: Παλιά που είχαμε το ίδιο μαλλί πάντα. Τώρα που έχουμε διαφορετικό, μας ξεχωρίζουν.

Υπάρχει κάποιο άτυπο στοίχημα μεταξύ σας, ποιος θα πάρει περισσότερες ψήφους;

Δημήτρης: Όχι δεν το έχουμε συζητήσει ποτέ, εγώ με τον αδελφό μου κατεβαίνουμε σαν ομάδα.

Νικόλας: Όλος ο συνδυασμός «Πράξη» είμαστε ομάδα, απλώς εμείς είμαστε μια υποομάδα μέσα στην ομάδα. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε, ούτε να πούμε πως «εγώ θα πάρω περισσότερους από εσένα». Θα δουλέψουμε μαζί. Θα συνδυάσουμε τις γνώσεις μας. Βασικό μέλημα είναι να βοηθήσουμε την υποψήφια δήμαρχο να εκλεγεί και να κάνουμε το προάστιο καλύτερο.

Κυριακή βράδυ που θα δείτε τα αποτελέσματα;

Δημήτρης: Μάλλον στο εκλογικό μας κέντρο μαζί με τους συνυποψηφίους

Νικόλας: Ακριβώς, στο εκλογικό μας κέντρο, στον Φάρο του Ψυχικού. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε λίγο άγχος και αγωνία, για το πώς θα τα πάμε, αλλά αυτό είναι και παραγωγικό.