Η διατήρηση της φυσιογνωμίας του δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού «με όσα κερδίσαμε ως τώρα» και ακολούθως η τελειοποίηση και η αναβάθμιση της γραφικής Κηπούπολης, «σε αληθινό μοντέλο» όπου χρειάζεται, αποτελεί το κύριο μέλημα της επόμενης πενταετίας για την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Χαρίκλεια (Κλαίρη) Σινανιώτου, που κατέρχεται με τον συνδυασμό «Προάστιο Πρότυπο», του νυν δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbeast μιλάει για τις κοινές αξίες και τα οράματα που μοιράζεται με τον επικεφαλής της δημοτικής αρχής, για τον τόπο που μεγάλωσε και ζει, για τη σημαντική πορεία που έχει διαγράψει στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους αγώνες που έχει δώσει για το μοναδικής ομορφιάς προάστιο της Αθήνας. Η καταξιωμένη δικηγόρος αναφέρεται επίσης στην οικογένειά της, στους γονείς της και την αγάπη για την Νομική επιστήμη καθώς επίσης και για τα παιδιά της χρόνια, τότε που έκανε ποδήλατο στους δρόμους της περιοχής μαζί με τα αδέλφια της «με διάχυτη την αίσθηση της ελευθερίας, της ομορφιάς και της ασφάλειας μέσα στην πλούσια φύση και τα λιγοστά αυτοκίνητα».

Ακολουθεί η συνέντευξη με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Φιλοθέης – Ψυχικού, με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Προάστιο Πρότυπο», κ. Χαρίκλεια (Κλαίρη) Σινανιώτου.

Έχετε ήδη μια σημαντική πορεία στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούσα μάλιστα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, του δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Τι είναι αυτό που έχετε αποκομίσει από την ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν πολλά και σπουδαία έργα στο δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Και δεν εννοώ μόνο την πανδημία και την κλιματική αλλαγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πλημμύρες, χιόνια) αλλά και τη λήψη αποφάσεων εντός δημοτικού συμβουλίου, με μειοψηφία συμβούλων. Παρόλα αυτά θεωρώ αξιοσημείωτο ότι σε αυτό το πλαίσιο ελήφθησαν 1050 αποφάσεις στην πλειοψηφία ομόφωνες. Μεταξύ πολλών άλλων, ξεχωρίζω: Την απένταξη των οικοδομικών τετραγώνων από το σχέδιο πόλης που σημαίνει περισσότερο πράσινο και την προστασία της φυσιογνωμίας του προαστίου. Τη σύσταση πολεοδομίας για τον Δήμο Ψυχικού για καλύτερο έλεγχο των αδειών. Τη νίκη στη διαμάχη για τα Τουρκοβούνια και τα επιπλέον 250 στρέμματα κοινόχρηστο χώρο για τους πολίτες που κερδίσαμε. Την προστασία των χρήσεων γης με την αποτροπή αλλαγής αυτών με δημιουργία επαγγελματικής στέγης στον κεντρικό οδικό άξονα. Την επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών για την ανάπλαση της ιστορικής παιδικής χαράς Πικιώνη. Και κυριότερο, την τροποποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού με την εξαίρεση της κοινότητας Φιλοθέης και Ψυχικού από αυτόν ως Κηπουπόλεις.

Πόσο εύκολο είναι να κουμαντάρετε και να διευθύνετε τις συνεδριάσεις ενός δημοτικού συμβουλίου όπως αυτό του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού;

Εξελέγην πρώτη φορά το 2019 δημοτική σύμβουλος και μάλιστα από τους πρώτους σε ψήφους ανάμεσα στους ικανούς συναδέλφους μου, έμπειρους δημοτικούς συμβούλους. Ανέλαβα με πλήρες αίσθημα ευθύνης την ιδιαιτέρως τιμητική θέση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, το ανώτατο θεσμικό όργανο λήψης αποφάσεων του Δήμου. Στόχος μου ήταν να τηρηθούν οι κανόνες και η εύρυθμη λειτουργία του συμβουλίου με απόλυτο σεβασμό στο διάλογο και στους συναδέλφους μου. Θέλω να τονίσω ότι η θέση του προέδρου απαιτεί υψηλό φρόνημα, ανιδιοτέλεια, γνώση των πραγματικών και νομικών δεδομένων, ακεραιότητα και κάποιον να ενδιαφέρεται με ζήλο για τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου. Τολμώ να πω ότι στάθηκα αντάξια στη θέση αυτή.

Η Κλαίρη Σινανιώτου

Γιατί συμπορεύεστε με τον Δημήτρη Γαλάνη και τον συνδυασμό «Προάστιο Πρότυπο»;

Η σχέση μου με τον Δημήτρη και την Εμμανουέλα Γαλάνη μετράει πολλά χρόνια. Η Εμμανουέλα είναι φίλη μου από τα παιδικά μας χρόνια στη Φιλοθέη. Τον Δημήτρη Γαλάνη τον εκτιμώ ως δικηγόρο και ως άνθρωπο. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Από το 2019 μάς συνδέει το ίδιο όραμα για τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Να εδραιωθεί ως προάστιο πρότυπο για την Αττική, τόσο από πλευράς πρακτικής ποιότητας και εκσυγχρονισμού όσο και από την άποψη της αισθητικής του.

Τι είναι αυτό για το οποίο θα αγωνιστείτε εσείς εάν επανεκλεγείτε;

Μέλημά μου αποτελεί καταρχήν η διατήρηση της φυσιογνωμίας του προαστίου, με όσα κερδίσαμε ως τώρα, ως μοναδικό κόσμημα στο κέντρο της Αττικής. Η Κηπούπολη που επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας. Όχι μόνο να διατηρηθεί όμως αλλά και να εμπλουτιστεί, να τελειοποιηθεί, να αναβαθμιστεί εκεί που χρειάζεται σε αληθινό μοντέλο και για τις τρεις κοινότητες . Αισθάνομαι το χρέος να συμβάλλω στην ολοκλήρωση των έργων που ξεκινήσαμε – το οφείλω σε όλους, και κυρίως στα παιδιά μας.

Πείτε μας δύο λόγια για εσάς. Που γεννηθήκατε, πού μεγαλώσατε, τι σπουδάσατε, ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση;

Μεγάλωσα στη Φιλοθέη και σήμερα ζω με την οικογένειά μου στο Ψυχικό. Η μητέρα μου είναι από το Νέο Ψυχικό και με γιαγιά το γένος Βεζυργιάννη, από μικρή γνωρίζω πολύ καλά και τις τρεις κοινότητες. Σπούδασα νομικά στο Παρίσι στο πανεπιστήμιο Paris II Panthéon Assas και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακό DEA με άριστα στο εμπορικό δίκαιο. Είμαι κάτοχος και δεύτερου μεταπτυχιακού LLM από το πανεπιστήμιο University College London (UCL) του Λονδίνου με διάκριση στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Από το 1998 είμαι δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Δεληκωστόπουλος – Σινανιώτης όπου ασχολούμαι κυρίως με εμπορικές συμβάσεις, αστικό και εταιρικό δίκαιο και εξωτερικός συνεργάτης της τράπεζας Eurobank. Είμαι επίσης μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΑΙΑ (διεθνούς αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος) από το 2020. Έχω δύο κορίτσια, την Ηλέκτρα και τη Φαίδρα, που υπεραγαπώ και τις απέκτησα με τον Δημήτρη Καραμουσλή.

– Τι θυμάστε από τη Φιλοθέη των παιδικών σας χρόνων;

Την διάχυτη αίσθηση της ελευθερίας, της ομορφιάς και της ασφάλειας μέσα στην πλούσια φύση και τα λιγοστά αυτοκίνητα. Με τα αδέλφια μου τον Δημήτρη και την Φάνια περπατούσαμε και κάναμε ελεύθεροι ποδήλατο σε όλο το προάστιο. Έτσι θέλω να μεγαλώνουν οι κόρες μου, η Ηλέκτρα και η Φαίδρα, αλλά παράλληλα, σήμερα πλέον, και με όλες τις διευκολύνσεις που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στην ενίσχυση όλων των παραπάνω.

Με πατέρα τον καταξιωμένο καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας Λάμπρο Σινανιώτη και μητέρα την επίσης δικηγόρο Πέπη, να υποθέσω πως ήταν μονόδρομος και για εσάς να ασχοληθείτε με την νομική επιστήμη;

Δεν ήταν μονόδρομος αλλά επιλογή. Μάλιστα είχα σκεφτεί κάποια στιγμή και την αρχιτεκτονική, που ακολούθησε τελικά η μικρή μου αδερφή. Ωστόσο, ωριμάζοντας και με περισσότερη περισυλλογή αποφάσισα να γίνω νομικός. Η νομική επιστήμη αποτελεί βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και των ανθρώπινων σχέσεων, που επιχειρεί να ρυθμίσει με τον δικαιότερο τρόπο. Πρόκειται για το ανώτερο σύστημα σκέψης που επινόησε ο άνθρωπος. Και σε αυτές τις αρχές του δικαίου επιχειρώ πάντα να βασιστώ ως πρόεδρος και να εμφυσήσω στα παιδιά μου για να γίνουν καλύτεροι πολίτες, φίλοι, σύντροφοι στο μέλλον.

Και μια τελευταία ερώτηση, μέχρι πού φθάνουν οι πολιτικές σας φιλοδοξίες; Έχετε σκεφτεί κάποιο τυχόν επόμενο βήμα στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να μπω σε τέτοιες σκέψεις προτού νιώσω ότι παραδίδω άρτιο το έργο μου στον δήμο, όπως αξίζει στο προάστιο που τόσο αγαπώ.