Τον Μαγικό Αυλό θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδη και Μίλτου Λογιάδη και σε σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ, για δέκα μοναδικές παραστάσεις από το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου.

Το έργο του Αμαντέους Μότσαρτ αναπαριστά τη μάχη του Καλού ενάντια στο Κακό, τη νίκη της αλήθειας ενάντια στο ψέμα, τη διαρκή αναζήτηση της αρετής, τη δύναμη της αγάπης, την ιδέα της αδελφοσύνης και το μεγαλείο της συγχώρεσης.

Το σπουδαίο έργο που αποτελείται από μουσικά μέρη και πεζούς διαλόγους, χωρίζεται σε δύο Πράξεις και βασίζεται σε κείμενο του θεατράνθρωπου Εμάνουελ Σίκανεντερ. Οι ιδέες του Ελευθεροτεκτονισμού και του Διαφωτισμού, όπως οι έννοιες της ελευθερίας και της ισότητας, αποτελούσαν θεμελιώδεις αξίες στη ζωή του κλασικού συνθέτη, που μας ταξιδεύει από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι ένα παραμυθένιο δάσος, όπου πρωταγωνιστούν ο Ταμίνο, η Παμίνα, αλλά και ο Ζαράστρο και η μοχθηρή Βασίλισσα της Νύχτας.

Στην παράσταση ξεδιπλώνονται οι προσπάθειες του Ταμίνο να ελευθερώσει την όμορφη Παμίνα από το δαίμονα Ζαράστρο. Γι’ αυτόν το σκοπό η μητέρα της Παμίνας, η Βασίλισσα της Νύχτας, έχει δώσει στον Ταμίνο ένα μαγικό αυλό και στον ακόλουθό του Παπαγκένο ασημένια καμπανάκια, που ο ήχος τους βοηθά να ξεπεραστούν κάθε είδους δοκιμασίες.

Ο Μονόστατος, υπηρέτης του Ζαράστρο και φρουρός της Παμίνας, πολιορκεί ερωτικά την κοπέλα. Καταφτάνει ο Παπαγκένο, που λέει στην Παμίνα πως σύντομα θα διαφύγουν. Όταν ο Ταμίνο παίζει το μαγικό αυλό, τα ζώα του δάσους μαγεύονται, κι όταν ο Παπαγκένο χρησιμοποιεί τα καμπανάκια του, οι ακόλουθοι του Μονόστατου χορεύουν μαγεμένοι.

Ο Μονόστατος πλησιάζει πάλι την Παμίνα, αλλά τρέπεται σε φυγή όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία της Βασίλισσας της Νύχτας. Εκείνη ζητά από την κόρη της να σκοτώσει τον Ζαράστρο. Η Βασίλισσα της Νύχτας και οι ακόλουθοί της αποφασίζουν να επιτεθούν, ωστόσο θύελλες, αστραπές και βροντές αποτρέπουν την επέλασή τους στο Ναό. Η ημέρα παίρνει τη θέση της νύχτας. Έτσι, στερεότυπες απόψεις για το Καλό και το Κακό ανατρέπονται, το Καλό θριαμβεύει, το Κακό κατακρημνίζεται.

Η όπερα αυτή συναρπάζει το κοινό επί δύο αιώνες και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο του Βήντεν, στα περίχωρα της Βιέννης, στις 30 Σεπτεμβρίου 1791. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή ο Μαγικός αυλός ανέβηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιανουαρίου 1969.

Τα σκηνικά και τα κουστούμια επιμελείται ο Μπρούνο Σβενγκλ, τον φωτισμό ο Γκουίντο Πέτσολντ ενώ τη χορωδία διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου.