Αγγελόπουλος, Δημουλά, Καρακατσάνης, Αλεξίου, Παπαΐωάννου, Θεοτοκόπουλος. Τους ξέρουμε και τους ξεχωρίζουμε. Ποιος είναι ο υπουργός Πολιτισμού; Δεν ξέρουμε. Το μουσείο είναι σπάνιος προορισμός μας αλλά μας αρέσουν συναυλίες και ταινίες στον κινηματογράφο.
Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% δεν συμμετέχουμε ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου κατοικίας μας, ενώ σε μεγάλο ποσοστό μεγαλύτερο του 80% δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πολιτιστική «παραγωγή» της χώρας.
Τι μας αρέσει, τι παρακολουθούμε, τι αγαπάμε και τι αγνοούμε στο χώρο του πολιτισμού αποτυπώνει η πρώτη πανελλαδική έρευνα με τίτλο «Σφυγμός Πολιτισμού» που διενεργήθηκε από την εταιρεία ερευνών ΑΠΟΨΙΣ SRM με πρωτοβουλία της εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» και την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Το δείγμα ήταν 1500 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών από όλη την Ελλάδα και η τηλεφωνική έρευνα έγινε την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2010.
Ως πιο αξιόλογους καλλιτέχνες, ο καθένας στον τομέα του, αναδείχθηκαν ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, η Χάρις Αλεξίου, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, η Κική Δημουλά και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.
Από το χώρο του κινηματογράφου ξεχώρισαν οι Θανάσης Βέγγος, Παντελής Βούλγαρης, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούρκουλος, Γιώργος Φούντας και Δημήτρης Χορν.
Από το χώρο της μουσικής οι Μίκης Θεοδωράκης, Στέλιος Καζαντζίδης, Γιώργος Νταλάρας, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Μάνος Χατζιδάκις.
Από το χώρο του θεάτρου οι Κάρολος Κουν, Σωτήρης Μουστάκας, Γιάννης Μπέζος, Κώστας Χατζηχρήστος, Δημήτρης Χορν και Πέτρος Φιλιππίδης.
Από το χώρο του χορού οι Δημήτρης Παπαϊωάννου και Φώτης Μεταξόπουλος.
Από το χώρο της λογοτεχνίας και της ποίησης οι Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Γιάννης Ρίτσος και Γιώργος Σεφέρης.
Τέλος, από τις εικαστικές τέχνες ξεχώρισαν ο Γιάννης Μόραλης, ο Δημήτρης Μυταράς και ο Αλέκος Φασιανός.
Έξι στους δέκα πηγαίνουμε σπάνια σε μουσεία ενώ 12,1% ποτέ!
Σε υψηλά ποσοστά δεν παρακολουθούμε ποτέ εκδηλώσεις, κυρίως χορού, λογοτεχνίας και εικαστικών.
Συχνότερα παρακολουθούμε μουσικές εκδηλώσεις (πχ. συναυλίες, φεστιβάλ) και κινηματογράφο.
Η ψυχαγωγία (79,2%), η εκπαίδευση (30,4%) και το προσωπικό ενδιαφέρον (25,3%) αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους παρακολούθησης μίας πολιτιστικής εκδήλωσης. Επιπλέον, ως σημαντικός λόγος αναδεικνύεται και η τιμή του εισιτηρίου (13,4%), κυρίως για τις νεότερες ηλικίες.
Για την ενημέρωσή μας σχετικά με πολιτιστικές εκδηλώσεις επιλέγουμε σε ποσοστό 63,9% κυρίως την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και ακολούθως τις εφημερίδες (54%) και τα περιοδικά.
Οι νέοι στρέφονται σε ποσοστό 24,7% στο ίντερνετ.
Οι γονείς απάντησαν σε ποσοστό 57% πως δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους σε παιδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Όσον αφορά την προοπτική η Ελλάδα να επενδύσει στον πολιτισμό ακόμα και σε περιόδους οικονομικής στενότητας, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων ( 89,2%), εμφανίζεται θετική.
Σύμφωνα με την έρευνα 66,3% θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν επενδύει επαρκώς στον πολιτιστικό τουρισμό, ενώ 64,7% εκτιμούν ότι η χώρα δεν προωθεί επαρκώς τον πολιτισμό της στο εξωτερικό.
Στην ερώτηση «ποιος είναι υπουργός Πολιτισμού της χώρας» στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες (90,1%) δηλώνουν άγνοια. Μόλις 9,9% αναγνωρίζουν τον Παύλο Γερουλάνο!
Σε ο,τι αφορά τη συμβολή του εκπαιδευτικού συστήματος στη δημιουργία πολιτιστικής συνείδησης, υπάρχει μόνο για έναν στους εκατό ενώ από πολιτιστικές εκπομπές στην τηλεόραση οι ερωτηθέντες επέλεξαν κυρίως παραγωγές της δημόσιας τηλεόρασης, όπως «Έχει γούστο», «Στα άκρα» και «Στην Υγειά μας».