Αυτό Σαββατοκύριακο η ιστορική πίστα του Assen γιορτάζει τα 65α γενέθλια του ολλανδικού TΤ, όπως ονομάζεται ο εκεί αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ταχύτητας. Αλλά το «65» δεν είναι ο μόνος αριθμός που αξίζει να γνωρίζει κανείς για το Assen.

100: Στο Ολλανδικό TT ο βρετανός αναβάτης της Moto3 Danny Webb θα πάρει αναμενόμενα την 100ή εκκίνησή του σε GP. Ο Webb αγωνίζεται στη μικρή κατηγορία των GP διαρκώς από το 2007. Είναι ο δεύτερος νεότερος αναβάτης που «πιάνει τα 100» στην Moto3/GP125. Σε μικρότερη ηλικία έχει φτάσει τον αριθμό αυτόν μόνον ο γερμανός Sandro Cortese.

65: Η νίκη του Jorge Lorenzo στη Βαρκελώνη τον έφερε για 65η φορά στο βάθρο της μεγάλης κατηγορίας GP, μόλις μία περισσότερη από όσες ανέβηκε στην καριέρα του ο Wayne Rainey, που όμως αποσύρθηκε νωρίς λόγω τραυματισμού. Μόνον 6 αναβάτες έχουν περισσότερα βάθρα στα GP500/MotoGP: ο Valentino Rossi (142), ο Mick Doohan (95), ο Giacomo Agostini (88), ο Eddie Lawson (78), ο Dani Pedrosa (76) και ο Casey Stoner (69).

39: Την ημέρα ακριβώς του αγώνα (Σάββατο) στο Assen κλείνουν 39 χρόνια αφότου έκανε το ντεμπούτο του στα GP ο Kenny Roberts. Ήταν το 1974 στα GP250 με μια Yamaha. O Roberts είχε πάρει την pole τότε, αλλά είχε τερματίσει 3ος.

38: Την Παρασκευή, ημέρα των χρονομετρημένων δοκιμαστικών, κλείνουν 38 χρόνια από την πρώτη νίκη του Barry Sheene σε αγώνα GP500.

Ήταν το 1975 και ο Sheene οδηγούσε ένα Suzuki RG500 με υγρόψυκτο, δίχρονο, «τετράγωνο», τετρακύλινδρο κινητήρα. Πήρε την καρό σημαία, προσπερνώντας στην τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου το μεγάλο Giacomo Agostini. Στον τερματισμό ήταν τόσο μικρή η διαφορά τους που οι κριτές δεν μπόρεσαν να τη διακρίνουν με το σύστημα χρονομέτρησης χειρός της εποχής, οπότε έδωσαν τον ίδιο χρόνο και στους δύο!

33: Την ημέρα των δοκιμαστικών του ολλανδικού TT κλείνουν 33 χρόνια αφότου ο Jack Middelburg πήρε την πρώτη από τις δύο όλες κι όλες νίκες του σε GP, το 1980. Ήταν η τελευταία φορά που ολλανδός αναβάτης κέρδισε αγώνα της μεγάλης κατηγορίας στο Assen.

26:
Τόσες είναι οι νίκες του Jorge Lorenzo στα MotoGP και όλες με Yamaha. Ο Ισπανός έχει πλέον όσες ακριβώς και ο Eddie Lawson με Yamaha στη μεγάλη κατηγορία. Ο μόνος αναβάτης με περισσότερες νίκες είναι ο Valentino Rossi με 46.

26: Την Τρίτη πριν το ολλανδικό GP ο Claudio Corti έκλεισε τα 26 του χρόνια.

24: Τόσες φορές έχουν τερματίσει στην πρώτη και δεύτερη θέση των MotoGP οι Jorge Lorenzo και Dani Pedrosa αθροιστικά. Και οι δυο έχουν ανέβει ακριβώς από 12 φορές στις δύο πρώτες θέσεις του βάθρου.

21: Την πρώτη ημέρα των ελεύθερων δοκιμαστικών στο Assen (Πέμπτη) κλείνουν ακριβώς 21 χρόνια αφότου κέρδισε ο Alex Criville (1992) και πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος ισπανός νικητής των GP500. Σήμερα οι ισπανοί αναβάτες έχουν συνολικά 79 νίκες στη μεγάλη κατηγορία.

6: Οι Luis Salom και Maverick Viñales έχουν τερματίσει 6 φορές στο βάθρο της Moto3 φέτος, δηλαδή σε όλους τους μέχρι σήμερα αγώνες. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1993 και τον Kazuto Sakata που κάποιος αναβάτης ξεκινά με 6 βάθρα μία σαιζόν Moto3/GP125. O Sakata είχε ανέβει στο βάθρο και στον 7ο αγώνα του ’93, είχε όμως χάσει τελικά τον τίτλο από τον Γερμανό Dirk Raudies.

4: Τέσσερις μόλις αναβάτες των MotoGP έχουν βαθμολογηθεί και στους 6 πρώτους αγώνες της φετινής σαιζόν. Είναι οι Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso και Aleix Espargaro.