Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 21.00, στο Prime Time του ΣΚΑΪ, ένα ατμοσφαιρικό οδοιπορικό στην κιβωτό της Ορθοδοξίας, τη Χερσόνησο του Άθω.

Η κάμερα της εκπομπής και ο Χρήστος Νικολαΐδης καταγράφουν την καθημερινότητα στη μοναστική πολιτεία, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων της – μοναχών και προσκυνητών.

Η ασκητική ζωή, τα διακονήματα, η πνευματική καθοδήγηση, το απαράλλαχτο Βυζαντινό τελετουργικό, οι παραδόσεις και οι τέχνες αιώνων, η αθωνική γαστρονομία και οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Ένα μοναδικό ανθρώπινο ψηφιδωτό στην Κιβωτό της Πίστης και της Ιστορίας. Prime Time, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 21.00 στον ΣΚΑΪ, με τον Χρήστο Νικολαΐδη.

Ο δημοσιογράφος γράφει τις σκέψεις του λίγες ώρες πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ, όπου και ανοίγει την ψυχή του.

«Μερικές σκέψεις για το ντοκιμαντέρ που έκανα… Να ξέρετε ότι δε θα είναι ένα ακόμη οδοιπορικό στο Άγιο Όρος, με πληροφορίες για τα μοναστήρια, ιστορικά στοιχεία και συνεντεύξεις για θαύματα, αγίους και κειμήλια! Τέτοια έχουν γίνει πολλά!

Προσπάθησα να δώσω το ιδιαίτερο συναίσθημα που κατακλύζει το Άγιο Όρος, αυτήν την αδιόρατη αύρα αγαλλίασης και ψυχικής ευφορίας που χαρίζει η Ορθοδοξία, η οποία όμως γίνεται εδώ περισσότερο έκδηλη από παντού!

Επιχειρώ επίσης να ξεναγήσω τον τηλεθεατή στη Μοναστική Πολιτεία μέσα από τα μάτια των… ξένων! Στα μονοπάτια του Άθω μας συνοδεύει ένας Κινέζος, ένας Αμερικανός, ένας Ιρακινός, ένας Ελβετός και ένας Βρετανός που βαπτίσθηκαν Ορθόδοξοι και μάλιστα, έγιναν και Μοναχοί!

Δηλαδή μας ξεναγούν άνθρωποι που χρειάστηκε να γνωρίσουν την Ορθοδοξία μέσα από μία εσωτερική αναζήτηση και να την επιλέξουν για φιλοσοφία ζωής, κάτι που νομίζω ότι έχει τεράστιο ενδιαφέρον!

Γιατί είναι διαφορετικό να περιγραφουν το Άγιο Όρος ανθρωποι σαν κι εμάς που μεγαλώσαμε στην Ελλάδα, στην οποία κάθε διαδρομή, προσωπική και συλλογική είναι ταυτισμένη με τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα της Εκκλησίας, μέχρι και τα πανηγύρια μας αρχίζουν με δοξολογίες, να μη μιλήσουμε για βαπτίσεις, γάμους, κηδείες, ονομαστικές γιορτές, αργίες, Σαρακοστή και Ανασταση, επιτάφιο και Χριστούγεννα…

Και διαφορετικά να μιλούν για την Ορθοδοξία άνθρωποι όπως ο Μαρκ, βρετανός δημοσιογράφος, που την βίωσε σα σανίδα σωτηρίας μέσα σε κάποιο προσωπικό του ναυάγιο.

Ή ο Στεφάν, ελβετός πανεπιστημιακός, που εισήλθε στην Πίστη επειδή μόνο σ αυτήν και όχι στο δόγμα που ακολουθούσε βρήκε μία εσωτερική γαλήνευση.

Και εάν κάνουν εντύπωση αυτές οι προσωπικές ιστορίες φανταστείτε πόσο συναρπαστικές είναι οι ιστορίες του Μοναχού Αμφιλόχιου, που είναι Κινέζος ή του Μοναχού Ιερεμία, που γεννήθηκε στο Σαν Άντζελο του Τέξας, ως Μπράιαν.

Μία προσωπική εξομολόγηση

Δεν είμαι χτεσινός στα του Αγίου Όρους. Πηγαίνω τακτικά εδώ και 25 χρόνια, είμαι τυχερός που διατηρώ επικοινωνία και σχέσεις με αρκετούς Πατέρες.

Έτσι, η αύρα της Μοναστικής Πολιτείας, την οποία προσπαθούμε να μεταδώσουμε με το ντοκιμαντέρ, μού είναι οικεία. Ωστόσο, για πρώτη φορά ένιωσα κάτι εξίσου ιδιαίτερο: οι Γέροντες μού ανοίχτηκαν και σε επαγγελματικό επίπεδο. Επέτρεψαν γυρίσματα, μοιράστηκαν πληροφορίες, έδωσαν συμβουλές και ιδέες, που, όπως καλά γνωρίζουν όσοι έχουν δουλέψει στο Άγιο Όρος, δεν είναι καθόλου εύκολο! Και το σπουδαιότερο; Μίλησαν, ανοίχτηκαν, που δεν είναι συνηθως αδύνατο.

Το ντοκιμαντέρ θα είναι για μένα ένα επίτευγμα, ελπίζω για όσους το δουν να είναι χρήσιμο. Ούτως ή άλλως θα είναι σημείο αναφοράς στην επαγγελματική πορεία όσων εργάστηκαν γι αυτό, καθώς εκεί αφήσαμε ένα κομμάτι της ψυχής μας και ως αντάλλαγμα πήραμε μία ισχυρή δόση πνευματικότητας.

Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τα παιδιά της εταιρίας Dot Moov, που κάνουν την παραγωγή του Prime Time. Ο Ανδρέας Λουκάκος, ο Γιώργος Χαρίσης, ο Ανδρέας Γκόφας εργάστηκαν δίνοντας την ψυχή τους.

Επίσης ο Άγγελος Σκορδάς, αρχισυντάκτης του Prime Time ο ερευνητής και δημοσιογράφος Πρόδρομος Κοφσανίδης, ο Χάρης Αηδονόπουλος, ο Θεοκλητος Νικολαΐδης συνέβαλαν σημαντικά να στήσουμε την παραγωγή και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου…