Η Ουκρανία έχει μετατραπεί στην πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων (International News Safety Institute, INSI).
Συνολικά επτά ρεπόρτερ και βοηθοί τους έχουν σκοτωθεί στη χώρα αυτή, όπου αυτονομιστές αντάρτες που πρόσκεινται στη Ρωσία μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στο ανατολικό της τμήμα, από 1ης Ιανουαρίου έως και την 30ή Ιουνίου 2014, σημείωσε το Ινστιτούτο.
Ο απολογισμός είναι βαρύτερος κατά ένα πρόσωπο από εκείνον στο Ιράκ και κατά δύο εργαζόμενους στα ΜΜΕ από αυτούς στη Συρία και στο Πακιστάν, σύμφωνα με μια έκθεση που εκδίδει το INSI, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, κάθε διετία.
Οι θάνατοι εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης αυξήθηκαν αλματωδώς, από 40 το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε 61 το αντίστοιχο φετινό διάστημα, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου.
Την περσινή χρονιά συνολικά, 110 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν σε αποστολές σε όλο τον κόσμο, ανέφερε το INSI.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ανάμεσα στους νεκρούς της φετινής χρονιάς στην Ουκρανία ήταν δύο εικονολήπτες και ένας ηχολήπτης της ρωσικής τηλεόρασης, καθώς και ένας Ιταλός δημοσιογράφος μαζί με τον Ρώσο μεταφραστή του. Όλοι τους κάλυπταν τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, διευκρίνισε το Ινστιτούτο.
Πρόσθεσε πως «αναρίθμητοι άλλοι δημοσιογράφοι στην περιοχή αυτή έχουν δεχθεί απειλές, έχουν υποστεί επιθέσεις και έχουν απαχθεί».
Το INSI, το οποίο υποστηρίζεται από κορυφαίους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο, περιλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, παρέχει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους τρόπους μείωσης του κινδύνου για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ—απεσταλμένους, ανεξάρτητους ρεπόρτερ, προσωπικό υποστήριξης—που καλύπτουν ένοπλες συρράξεις.
Στην πιο πρόσφατη έρευνά του, το Ινστιτούτο επισήμανε ότι στο Ιράκ, μια χώρα η οποία επί μια δεκαετία παρέμενε στην κορυφή της κατάταξης των χωρών οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους, σημειώνεται εκ νέου αύξηση των θανάτων εργαζομένων στα ΜΜΕ αφότου ριζοσπάστες ισλαμιστές κατέλαβαν τεράστιες εκτάσεις της χώρας τον Ιούνιο απωθώντας τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Παγκοσμίως μέχρι στιγμής το 2014 οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι και τα μέλη των συνεργείων τους είναι η πλειονότητα των θυμάτων, 23 συνολικά, οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και δημοσιογράφοι που έχουν χάσει τη ζωή τους ανήλθαν σε 16, ενώ οι ανταποκριτές εφημερίδων που σκοτώθηκαν έφθασαν τους 14. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία καταμετρούν ήδη έξι νεκρούς.