Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ξεκίνησε εντυπωσιακά, καθώς περιλάμβανε πλούσια αθλητική δράση, με αποκορύφωμα το συγκλονιστικό «αιώνιο» ντέρμπι στα πλαίσια της Euroleague. Το Vodafone TV δίνει στους συνδρομητές του τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παρακολουθούν τη δράση στην κορυφαία μπασκετική διοργάνωση στην Ευρώπη μέσα από τα κανάλια Novasports.

Το βράδυ της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου θα μείνει στη μνήμη των φιλάθλων για πολλά χρόνια, καθώς στα πλαίσια της 12ης αγωνιστικής της Euroleague, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έδωσαν μια υπέροχη μπασκετική παράσταση, η οποία είχε συναρπαστική εξέλιξη και κράτησε άπαντες» καρφωμένους στις θέσεις τους μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Τελικοί νικητές ήταν οι «πράσινοι», που επιβλήθηκαν των «ερυθρόλευκων» με 99-93, με την κανονική διάρκεια του 40λεπτου να είναι 86-86, αλλά αυτό που επίσης βγήκε κερδισμένο ήταν το ελληνικό μπάσκετ, που έδειξε ότι διαθέτει δύο ομάδες που στάθηκαν αντάξιες της ιστορίας τους και έδειξαν ότι διαθέτουν τη δυναμική να προχωρήσουν στη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός, ειδικά, αξιοποίησε το αποτέλεσμα αυτό και βαθμολογικά, καθώς συνεχίζει να κινείται σε τροχιά τετράδας, που μια θέση σε αυτήν θα δώσει πλεονέκτημα έδρας μέχρι το Final 4, το οποίο αυτήν τη σεζόν θα διεξαχθεί στην Κολωνία. Η ομάδα του Ρικ Πιτίνο ανέβασε το ρεκόρ της στο 8-4 (νίκες-ήττες), όντας μαζί με Μακάμπι Τελ Αβίβ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την κάτοχο του θεσμού. Το επίσης σημαντικό για το «τριφύλλι» είναι ότι έβγαλε ακόμη έναν πρωταγωνιστή, που δεν είναι άλλος από τον Ταϊρίς Ράις, ο οποίος με 41 πόντους ήταν αυτούς που έστρεψε τη… ζυγαριά στην πράσινη μεριά. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν «σεληνιασμένος», πραγματοποίησε μια από τις πιο ξεχωριστές εμφανίσεις στην ιστορία του θεσμού και απέδειξε ότι όχι μόνο θα βοηθήσει τον Νικ Καλάθη, αλλά και πως θα βγει μπροστά όταν οι καταστάσεις το επιβάλουν.

Από την άλλη, η ομάδα του Κεστούτις Κεμζούρα επιβεβαίωσε πως άρχισε να βρίσκει έναν αρκετά βελτιωμένο αγωνιστικό εαυτό και έδειξε πως μπορεί να βλέπει πιο αισιόδοξα το μέλλον του στη διοργάνωση, παρά το γεγονός ότι το ρεκόρ του υποχώρησε στο 5-7 (νίκες-ήττες), όντας μια θέση κάτω από την προνομιούχο οκτάδα, που θα συνεχίσει στα πλέι οφ της Euroleague, μαζί με Ερυθρό Αστέρα, Μπασκόνια, Φενέρμπαχτσε και Βιλερμπάν. Οι Πειραιώτες έβγαλαν έναν νέο πρωταγωνιστή, τον Μπράντον Πολ που «πυροβολούσε» διαρκώς έξω από τη γραμμή του τριπόντου, ενώ μπορούν να χαμογελούν για το ότι έχουν ανεβάσει στα γνωστά επίπεδα την απόδοσή τους οι Βασίλης Σπανούλης και Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Με τη δυναμική που βγήκαν από το παρκέ του ΟΑΚΑ, οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ στη Euroleague θέλουν να συνεχίσουν και τη 13η αγωνιστική της regular season, στην οποία θα αναμετρηθούν με τους δύο «αιώνιους» του ισπανικού αθλητισμού. Αρχικά, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ο Ολυμπιακός θα μεταβεί στην ισπανική πρωτεύουσα για να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, με το τζάμπολ να είναι προγραμματισμένο για τις 22:00, ενώ μια ημέρα αργότερα, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου (την ίδια ώρα, 22:00), ο Παναθηναϊκός θα μεταβεί στη Βαρκελώνη για να παίξει κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Οποιαδήποτε νίκη για τις ελληνικές ομάδες θα μετρήσει… διπλή, καθώς δύσκολα θα περάσουν από αυτές τις έδρες και άλλες ομάδες, ενώ θα εκτοξεύσει την ψυχολογία τους.

Μάλιστα, οι ελληνοϊσπανικές μάχες δεν θα τελειώσουν εκεί, καθώς Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσουν ξανά μέσα στον Δεκέμβριο τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, αλλά αντίστροφα. Αρχικά, οι «πράσινοι» θα υποδεχθούν τους Καστιγιάνους στο ΟΑΚΑ, στις 26 του μήνα, με την αντίπαλό τους να αποτελεί μια από τις σταθερές των Final 4 τα τελευταία χρόνια, ενώ και τώρα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας. Μια ημέρα αργότερα (27/12), οι «ερυθρόλευκοι» θα επισκεφθούν την Καταλονία, όπου θα βρουν απέναντί τους μια ομάδα που αυτήν τη σεζόν δεν θέλει απλώς να πάει μέχρι τέλους, αλλά και να σηκώσει την κούπα.

Και οι δύο ομάδες της ιβηρικής χώρας έχουν αυτήν τη στιγμή ρεκόρ 9-3 (νίκες-ήττες), ωστόσο οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού αθλητισμού έχουν δείξει πως δεν φοβούνται τις μεγάλες προκλήσεις. Θα καταφέρουν, άραγε, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να αναχαιτίσουν την ορμή των ισπανικών ομάδων; Οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα στο παρκέ και οι συνδρομητές του Vodafone TV θα τις πάρουν μέσα από τα κανάλια Novasports.