Η Apple εγκαινιάζει τη δική της streaming υπηρεσία την 1η Νοεμβρίου και γυρίζει τις νέες σειρές της σε δικό της στούντιο παραγωγής.

Λαμπαδιάζοντας φυσικά τον πόλεμο του streaming!

Όπως αποκαλύπτει το Hollywood Reporter, το στούντιο δεν έχει για την ώρα όνομα και το τρέχουν τα δύο νέα κεφάλια της νεόκοπης Apple Worldwide Video, Zack Van Amburg και Jamie Erlicht, τους οποίους άρπαξε ο κολοσσός από τη Sony Pictures Television.

Η Apple έφτιαξε δική της εταιρία παραγωγής για να ρίξει το κόστος του περιεχομένου της, που ως τώρα ήταν παραγωγές άλλων εταιριών και της κόστιζαν ακριβά. Παραγωγοί μάλιστα σε κάποιες μίνι σειρές που έχει στα σκαριά θα είναι οι Τομ Χανκς και Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Μόνο που η κίνησή της έχει προκαλέσει τριγμούς στον χώρο της ψυχαγωγίας, καθώς η κάθετη παραγωγή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών προγραμμάτων απειλεί την ίδια τη λειτουργία του παραδοσιακού Χόλιγουντ. Disney, Warner Bros και Netflix κάνουν ακριβώς το ίδιο, παράγουν το περιεχόμενό τους εσωτερικά και το διανέμουν κατόπιν αποκλειστικά στις δικές τους υπηρεσίες και εφαρμογές.

Το Χόλιγουντ αποδοκίμαζε και αποδοκιμάζει την κάθετη αυτή παραγωγή ήδη από τη δεκαετία του 1940, όταν παραιτήθηκε από μια σειρά δικαιωμάτων για να αποφύγει μονοπωλιακές πρακτικές και μηνύσεις.

Μόνο που τώρα, με τους γίγαντες του streaming να οδηγούν τις εξελίξεις, το Χόλιγουντ σηκώνει το γάντι της πρόκλησης και εξασκεί τα αποκλειστικά δικαιώματά του να κατέχει την πνευματική ιδιοκτησία σε ό,τι βγαίνει από τις δομές του. Ακολουθώντας την ιδιαιτέρως επιτυχήμενη συνταγή του Netflix εδώ και μια δεκαετία.

Η κάθετη παραγωγή διαδραματίζει όμως άλλον έναν κίνδυνο, καθώς περιορίζει δραστικά τόσο το είδος των ιστοριών που λέγονται όσο και τον αριθμό των ατόμων που τις λένε. Τόσο η Disney όσο και προσφάτως η Apple αυτολογοκρίνουν το περιεχόμενό τους, ώστε να είναι φιλικό σε όλη την οικογένεια και να μην περιέχει τίποτα το προσβλητικό για κανέναν.

Πώς θα είναι η τηλεόραση και το σινεμά σε λίγο μόλις καιρό από σήμερα, μένει να φανεί…